Görüş Bildir
Haberler
Uçmanın da Çoğu Çırpınmak

etiket Uçmanın da Çoğu Çırpınmak

Dr. Buket Ertuğrul Candemir
04.12.2023 - 12:34 Son Güncelleme: 04.12.2023 - 12:53

Seligman ve Csikszentmihalyi 2000 yılında “İnsanların negatif özelliklerini görüp düzeltmeye çalışmaktansa pozitif özelliklerini bulup parlatalım.” fikri ile pozitif psikoloji kavramını ortaya atıyor. Merkezine umut, bilgelik, yaratıcılık, farkındalık, cesaret, sorumluluk alma kavramlarını alan pozitif psikoloji, uygulanabilirlik açısından da proaktif kişilik özelliklerine sahip olunması gerektiğini vurguluyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Yaşam içinde karşılaştığımız pek çok durum karşında proaktif tavır sergilemek; “Neyi başaramıyorum?”dan çok “Neyi daha iyi yapabiliyorum?”u keşfedip onu parlatmak, iyiye odaklanmak olarak karşımıza çıkıyor.

Biz eğitimciler üzerinden örnekleyecek olursak, proaktif beyindeki bir eğitimci matematikten zayıf alan öğrencisi için eksik gidermeye çalışırken aynı öğrencinin piyano becerisini görmezden gelip bu yeteneği akışına bırakmaz. Evet, matematik eksiğini giderir ve piyano tutkusunu besleyecek çabada olur. Kısacası iyi olana daha fazla odaklanır. 

Pozitife odaklanırken “odaklandım bitti” deme şansımız da yok. Verimliliği sağlamak için disiplinlinle örülmüş sürekli bir eylemde olmak da gerekiyor. 

Uçuşuna imrendiğimiz, dakikalarca izlediğimiz kuşları düşünün. Süzülüşüne bakıp keyif aldığımız kuş sadece uçuyor mu? Kalkışa ayrı, uçuşa ayrı, rüzgâra/ yağmura/ kara/ fırtınaya/ ava/ inişe ayrı ayrı çırpınışta olmak zorunda. Her bir eyleminde dünyasal varlıklarla sürtünüyor her bir eyleminde zorlanıyor ama yaşamak adı verilen ölüm yolculuğunda var olabilmek için kanat çırpmaya devam ediyor. Neticede imrendiğimiz o uçuşun çoğunu, kanat çırparak geçiriyor.

Japonlar, bu çırpınmaya yardımcı olabilecek, uçuşun konforunu arttıracak 7 öneri sunuyor. Ben de, biz öğrenciler için (okul ya da hayat öğrencisi fark etmez) bu önerileri şu şekilde paylaşmak istedim:

Japonlar, bu çırpınmaya yardımcı olabilecek, uçuşun konforunu arttıracak 7 öneri sunuyor. Ben de, biz öğrenciler için (okul ya da hayat öğrencisi fark etmez) bu önerileri şu şekilde paylaşmak istedim:

1. İkigai: Yaşam Amacı

Dünyaya katkı sağlayabileceğiniz ve sizi yataktan her gün kaldırabilme gücü taşıyacak tutku ve yeteneklerinizi keşfedip yaşam amacınızı bulun.

2. Kaizen: Devamlı Gelişme

Her şeyi bir anda yapmaya çalışmak yerine her gün küçük iyileştirmelere odaklanın. 

3. Pomodora tekniği

Dikkatiniz dağılmadan 25 dakika çalışın, 5 dakika ara verin ve ardından tekrarlayın. (Süre yaş aralığına göre değişecektir.)

4. Hara hachi bu 

Yemeği yavaş yavaş yiyin ve midenizin yüzde 20 sini boş bırakmaya çalışın. Bu enerji düzeyinizi arttırır, ruh halinizi iyileştirir.

5. Shorshin 

Amatör ruhunuzu koruyup başlayacağınız her yeni göreve aynı merakla yaklaşın. 

6. Vabi sabi 

Kusurları kabullenin. Onları düzeltmek yerine önemli olana odaklanın. Güzelliği sadelikte bulun. Mükemmeli beklemekten daha önemlisi harekete geçmektir, unutmayın.

7. Kakeibo

Bütçe yapıp harcamalarınızı takip edin. İsteklerinizi ihtiyaçlarınızdan ayırın. Finansal hedefler belirleyin ve ona göre çalışın.

Bizim kültürümüzde de pozitif psikolojimizi besleyecek bu ve benzeri hatta bizim dokumuza uygun olduğu için daha anlamlı birçok kavram var. 

Ben bir tane yazayım: 

İşinize Bakın:

Kimin ne yaptığı ya da yapamadığı üzerine kafa yorup her duruma kulp takmak yerine enerjinizi kendi hayatınıza yönlendirin. 

Instagram

X

Facebook

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam