Görüş Bildir
Dolar Neden Yükseliyor? Şu Saatten Sonra Dövizi Tutabilene Aşk Olsun!
7 Haziran Pazartesi günü döviz kurunu kontrol etmek isteyenler doların birden şaha kalktığını gördü. Uzun süredir 18 TL seviyelerinde seyreden dolar, seçim süresinde 20 küsürleri görmüş, ardından akıbeti yakından takip edilmeye başlanmıştı. Türk Lirası günden güne değer kaybetmeye devam ederken, vatandaşlar doların neden bu denli yükseldiğini araştırmaya başladı. Peki döviz neden bu kadar yükseldi?
'Seçimden Sonra Dolar Yükselir mi?' Sorusu 'Seçime Kadar Dayanabilecek miyiz?' Şekline Dönüştü
Dolar/TL son günlerin en çok konuşulan konusu olurken, uzmanlar tabiri caizse bas bas bağırıyor. Aslında uzmanlara gerek yok 'look at the tabela' misali zaten dolar fiyatlamaları kendini gösteriyor. Hem bankaların uygulamaların 'açılan aralar', hem Kapalıçarşı'da olanlar gündemden düşmüyor, gözleri dolardan ayırmıyor. Kısaca 'Dolarda ne oldu, ne oluyor, ne olması bekleniyor?' anlatalım.
2002'den Bu Yana Her Seçim Sonrası Doların Seyri Ne Oldu?
Dolar/TL, Türkiye'nin ekonomik göstergeleri içinde halk tarafından en çok takip edilen tablo olurken, seçimlere 1 ay kala en çok konuşulan veri olma özelliğini koruyor. Özellikle enflasyon geçişkenliği ile öne çıkan dolar, Türkiye'nin ithal bağımlılığı bir yana ihracatı ve iç piyasalardaki fiyatlamaları için önemli bir konuda bulunuyor. Seçimden sonra dolar yükselir mi, düşer mi diye ekonomistler, finansçılar tartışadursun, siyasiler ekonomi politikalarını hepimize anlatmaya çalışsın, biz ana tabloya bakalım. 2002 yılındaki siyasi değişimlerin ardından bugüne dek, gerek yerel gerek genel seçimler için olsun, gerek de referandumlar olsun herhangi bir pazar günü sandığa gidildiğinde, 'Dolar/TL ne yapmış?' sizler için inceledik. Gelin birlikte sergimizi gezelim. Sergimizin adı 'sandık sonrası dolar/TL'nin içselleştirdği sonuçlar' olsun mu?Bilgi notu: Grafikler Foreks FXPlus platformundan alınmıştır. 
Seçimden Sonra Dolar Hesapları Karışıyor: Düşer mi, Düşmez mi?
Yerli yabancı tüm yatırım kurumları gözünü 14 Mayıs seçimlerine dikerken, özellikle yabancıların raporlarında dolar/TL takip ediliyor. Birçok yabancı kurum dolarda yükseliş öngörürken, uzun zamandır baskılanan kurlarla TL'nin reel değerini yükselmesi de ayrı sorun teşkil ediyor. Ekonomide dengelerin piyasa dinamikleri içinde oluşmamasının yarattığı yapay fiyatlama ortamında belirsizlikleri ve müdahaleleri sevmeyen piyasalarda seçim sonrasında netleşme isteğini de getiriyor. Ancak işler tarih yaklaştıkça giderek zorlaşıyor. Gelin birlikte hangi kurum dolar/TL'de ne bekliyor? Uzmanlar neler söylüyor bakalım.
Reklam
Dolarda Seçim Sonrasına Yönelik Tahminler Gelmeye Devam Ediyor: Dolar/TL Seçimden Sonra Yükselecek mi?
Dövizde uzun süredir görülen baskılanma ortamı, ekonomi modelinin dayandığı verilerle birlikte bakıldığında çok avantajlı görünmüyor. Ancak Türkiye'deki ekonomik verilerde tabanın finansal okuryazarlığında, özellikle doların önemli bir yeri olması algı yönetimi için atakların önüne geçmeyi gerektiriyor. ancak bunun için de KKM ya da rezervler gibi başlıklar verimli olmadığından seçimler sonrası oluşacak ortam merak ediliyor. Hükümetin, mevcut iktidarın devamından ya da Millet İttifakının ekiplerinden oluşup oluşmayacağı sorgulaması en çok da ekonomi ve dolar için önemli oluyor. İktisadi akımlarda Türkiye'de vücut bulan ortodoks-heterodoks çekişmesi, halk bazında seçim sonrası dolar/TL ne olacak sorusunun sürekli sorulmasına neden oluyor.
Ayın İlk Gününde Borsa İstanbul'da İşler Terse Döndü: 3 Nisan'da BİST'te En Çok Yükselen Hisseler
Borsa İstanbul, geçen haftayı negatif seyirde geçirirken, görülen düşüşler gün sonunda ağırlık kazanıyordu. Ancak Nisan ayının ve haftanın ilk iş gününde gün boyu görülen negatif seyir gün sonunda artıya döndü. Küresel piyasalarda yeni hafta OPEC+'ın sürpriz kararıyla başlarken, 3 Nisan Pazartesi günü Borsa İstanbul'da yükselen ve düşen hisselerle varlık fiyatlamalarında rakamlara birlikte bakalım.
Reklam
Borsa İstanbul Yine Batan Güneş Gibi Kızardı: 30 Mart'ta BİST'te En Çok Yükselen Hisseler
Borsa İstanbul'da dün görülen yükselişin devamı gelmedi. Küresel piyasalardaki pozitif seyre rağmen günü düşüşle tamamladı. 30 Mart Perşembe günü Borsa İstanbul, düşüşünü yine gün sonuna saklarken, dolar, kontrollü salınımlı yükselişinde yeni basamaklara adım attı. Altında hafif bir yükseliş görüldü. Gelin bugün Borsa'da yükselen ve düşen hisselerle varlık fiyatlamalarında rakamlara birlikte bakalım.
TCMB Para Basımı Rekor Kırarken Dolar ve TL'de Seçimden Sonrası Karışık! BofA 'Kim Kazanırsa Kazansın' Dedi
Piyasaların içinden gelenler, ticaret, özellikle dış ticaret yapanlar iyi bilir; 2018 yılı ikinci yarısı ve 2019 yılında 'Rahip Brunson' krizi ardından tüm berber ve dönerci esnafı dolar bozma kampanyasına promosyonlarla destek verince dolar/TL'ye bir sakinlik, bir bıkkınlık, bir bezginlik gelmişti. Uzunca bir süre yerini değiştirmeden duran dolar kurunda garip davranışlar seziliyordu. Sonra uzman ekonomistler keşfetti ki dolar/TL'yi korkutan başka birileri vardı. Yerinden çıktığında kafasına vuruyorlardı. Ancak deneydeki pire değildi ki bu kapağa kadar zıplamayı öğrensin, haliyle kıpır kıpır duramadı. O dönem pandemi oldu, ekonomi yönetimi değiştir derken, 2021 Eylül sonrası tasması salınmış 3 aylık Golden Retriever'ı bahçeye salmak gibi oldu. Çitleri iyice zorlayınca 20 Aralık 2021'de 'Biz bir şey yapmadık' ama 'Hiçbir şey olmasa bile kesin bir şey oldu' misali kapı dışarı çıkmadan ev hapsine devam ediliyor. Manzara gözünüzün önüne geldiyse dolar/TL için Bloomberg ve TCMB anlatımlarına geçelim.
Reklam
Borsa İstanbul'da Satışlar Sertleşiyor: 28 Mart'ta BİST'te En Çok Yükselen Hisseler
Küresel piyasalardaki gelişmeler ve içerdeki seçim gündemiyle Borsa İstanbul rahat yüzü görmemeye başladı. 28 Mart Salı günü Borsa İstanbul, negatif seyrini yine gün sonunda sertleştirdi. Dolar, kontrollü salınımlı seyrini sürdürürken, altın, bir miktar yeşillendi. Gelin bugün Borsa'da yükselen ve düşen hisselere ve varlık fiyatlamalarına birlikte bakalım.
Borsa İstanbul Yeniden Kritik Sınırı Geçti: 27 Mart'ta BİST'te En Çok Yükselen Hisseler
Küresel piyasalar bankacılık krizinin ürkek ceylanı misali tedirginlikle yeni haftaya başlarken, yurt içinde de karışık bir seyir izlendi. 27 Mart Pazartesi günü Borsa İstanbul, pozitif bir havada başladığı günde seyrini koruyamadı ve düşüşe geçti. Dolar, kontrollü salınımla yükselişini sürdürürken, altın geriledi. Gelin bugün Borsa'da yükselen ve düşen hisselere ve varlık fiyatlamalarına birlikte bakalım.
Günler Sonra Borsa'da Güneş Doğdu, Hava Açtı: 22 Mart'ta BİST'in En Çok Yükselen Hisseleri
Bankacılık krizinin etkileri tam olarak geçemezken, küresel piyasalarda Fed üzerinden çöken sis, görüş alanını kısıtlıyor. 22 Mart Çarşamba günü Borsa İstanbul, günler sonrası yükselişe geçerken, BİST 100 endeksi 2 günün ardından günü burun farkıyla 5 bin puanın üzerinde tamamladı. Dolar, yüzdesi düşük eğimle yükselişini sürdürürken, altın Fed hamlesini bekliyor. Gelin bugün Borsa'da yükselen ve düşen hisselere birlikte bakalım.
Reklam
Borsa İstanbul ve Altın Düştü: 21 Mart'ta BİST'in En Çok Yükselen Hisseleri
Bankacılık krizinin etkileri sürerken, küresel piyasalarda altın düşüşe geçti. 21 Mart Salı günü Borsa İstanbul, ABD ve Avrupa'da pozitif görünüme karşın düşmeye devam etti. BİST 100 endeksi, dün kırdığı 5 bin desteğinin altında seyrini sürdürdü. Dolar içeride 19'un üzerinde seyrederken, yükselen ve düşen hisselerle fiyatlamalara birlikte bakalım.
Reklam
'Borsa Neden Düştü?' Diye Merak Edenler Buraya: 20 Mart'ta BİST'te Günün En Çok Yükselen Hisseleri
Bankacılık krizinde yeni bir aşamaya girilirken, atılan adımlar piyasaları rahatlatmaya yetmiyor. 20 Mart Pazartesi günü Borsa İstanbul, ABD ve Avrupa'yı tehdit eden bankacılık kriziyle küresel dalgalanmaya yakalandı ve sert düşüş yaşadı. BİST 100 endeksi, uzun zaman sonra 5 bin puanın altına geriledi. Altında yeni rekor gelirken, dolar içeride 19'un üzerinde seyrine devam etti. BİST 100 endeksinin yükselen ve düşen hisselerle, altın ve döviz fiyatlamalarına gelin birlikte bakalım.
Yine Yeşillendi Piyasa Ekranları! Borsa'da Yükseliş: 16 Mart'ta BİST'te Günün En Çok Yükselen Hisseleri
ABD'den dünyaya yayılmasından korkulan bankacılık krizinde bugün ortalık bir miktar sakinleşirken, Avrupa'dan da faiz artırımı geldi. 16 Mart Perşembe günü BİST 100 endeksi de son günlerde üzerinde olan negatifliği bir miktar terk etmiş göründü. Altın bugün hafif gerilerken, dolar içeride psikolojik sınır olan 19'un üzerine çıktı. BİST 100 endeksinin en çok yükselen hisselerine, altın ve döviz fiyatlamalarına gelin birlikte bakalım.
Merkez Bankası'nın Rezervlerinde Azalış Sürdü: Vatandaşlar Hem Döviz Aldı Hem KKM Yaptı
Vatandaşların döviz mevduatları bir haftada 1 milyar 130 milyon dolar artış gösterirken, kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki tutar da arttı. Yabancıların Borsa'daki satışları geçen hafta 53,5 milyon dolar seviyesinde oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) döviz rezervleri geçen haftaya göre 585 milyon dolar azalırken, altın rezervleri 238 milyon dolar artış gösterdi. TCMB'nin bugün açıkladığı diğer verilere göre, özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu da azaldı.
Bir Psikolojik Sınır Daha Aşıldı: Dolar 19 TL!
Türkiye'de vatandaş için önemli ekonomik göstergelerden biri dolar kurudur. Türk Lirası'nın değeri bizim gibi özellikle ithal bağımlı ülkelerde ihracatta da katma değer yaratamayınca önemli bir unsurdur. Döviz kurlarının enflasyon geçişkenliği de yüksek olduğundan yakın tarihten bu yana ekonomiden iyi anlayan Türk halkı doları yakından takip eder. 2021 yılı sonralarında uygulanmaya başlayan ekonomi modelinde, ihracata odaklı üretimle rekabetçi kur, kontrolden çıkınca KKM ve Merkez Bankası politikalarıyla sınırlı bir yükseliş trendi yakalamıştı. 20 Aralık 2021'de 18,40 ile zirvesini gören dolar/TL, aynı gün 12 seviyelerine gerilerken, 2022 yılı başından bu yana emin ama ağır adımlarla yükselerek, günlerdir 'tick'lerle görülen 19 seviyesinin üzerini 16 Mart itibarıyla geçmiş bulunuyor. Sosyal medyada da buna kayıtsız kalınamıyor.
Reklam