onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Şizofreni İçin Hangi Bölüme / Doktora Gidilmelidir?

Şizofreni İçin Hangi Bölüme / Doktora Gidilmelidir?

Elif Ateş
20.08.2021 - 10:15

Şizofreni bilinen en eski ruhsal hastalıklardan biridir. Hastalıkta erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Tedavisi kesin olarak olmayan bu hastalıkta, ilaçlar ve psikoterapi yöntemleri ile belirtiler en aza indirgenir. Hastalığın kontrol altında tutulabilmesi için ömür boyu ilaç kullanımı oldukça önemlidir. Pek, şizofreni için hangi bölüme/ doktora gidilmelidir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Yunanca bölünmüş, ayrık anlamlarında kullanılan şizo kelimesi ve akıl anlamına gelen frenos kelimelerinin birleşiminden meydana gelen şizofreni, bir psikiyatrik bozukluktur. Hastalığın oluşumunda çevresel ve sosyal olayların oldukça etkisi vardır. Kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülen şizofreni hastalığıyla ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Şizofreni İçin Hangi Bölüme Gidilmelidir?

Şizofreni İçin Hangi Bölüme Gidilmelidir?

Bu hastalık kişilerde gerçek ile hayal ürününü ayırt edememesine neden olur. Şizofreni hastalığında duygu kontrolü yapılamaz. Diğer psikolojik rahatsızlıklara göre sosyal yaşamı ve iş yaşamını oldukça etkiler. Hastalığın alevlenme ve yatışma dönemleri vardır. Alevlenme döneminde gerçek veya hayal ürünü ayırt edilemez. Şizofreni kişiden kişiye farklı belirtiler gösterebilir. Genellikle hastalığın ilk döneminde çok bir belirti göstermez ama kaygı bozuklukları, korku, kendini ifade edememe gibi belirtiler gösterebilir. Hasta yakınları tarafından bir sorun fark edilebilir ama o kadar da baskın belirtiler göstermez. Diğer görülen belirtiler ise şunlardır.

  • Hayal ve sanrılar şizofrenin ilk belirtileridir. Gerçek olmayan olaylara inanma durumu görülür. Hasta sürekli birinin onu takip ettiğini düşünebilir yada birinin ona aşık olduğunu düşünebilirler.

  • Gerçek olmayan sesleri duyma ve gerçek olmayan şeyleri görme en yaygın görülen belirtilerdendir. Hastalar tamamen gerçek olarak hissederler. Halüsinasyon olarak adlandırılan bu durum herhangi bir duyuda hissedilebilir.

  • Şizofreni hastaları kendini ifade etmede güçlük yaşarlar. Sorulan sorulara anlamsız cevaplar verebilir. Manasız kelimeler kullanılır.

  • Hasta çevresinde olan olaylara karşı kayıtsız durur.

  • Şizofreni hastalığında kişilikte değişimler görülebilir.

  • Toplum içinde uygun olmayan davranışlar sergilerler.

Şizofreni hastalığında kişide pek çok daha belirti görülebilir. Sürekli endişe durumu, aşırı şekilde ağlama veya gülme, herkese karşı güvensizlik, fazla heyecan yaşama durumu, toplumdan uzaklaşma, kişisel temizliğe önem vermemek, mutlu olamama ve hayattan keyif alamama, bir anda duygusuzlaşma ve depresyon, günlük hareketlerde azalma gibi belirtiler görülür.

Şizofrenin en önemli nedenlerinden biri genetik yatkınlıktır. Eğer aile öyküsünde bu hastalık var ise kişilerde olma olasılığı yüksektir. Eğer kişi hayatında istismar, maddi kayıplar ve yas gibi durumlar yaşadı ise şizofreniyi tetikleyebilir. Beyinde ki bazı kimyasalların çalışmasında bozukluklar da nedenleri arasındadır. Hamilelikte annenin yetersiz beslenmesi, doğum sırasında bebeğin oksijensiz kalması da riski arttırmaktadır. 

Şizofreni hastalığının tedavisi için hastanelerin psikiyatri bölümüne gidilmelidir. Aynı zamanda özel kliniklerde psikiyatri doktorları da bu hastalığı tedavi etmektedir. Bu hastalıkta ilaç tedavisi kesinlikle uygulanmaktadır. Bu ilaçlara psikotik adı verilir. Eğer ki hasta kendisine ve çevresine zarar veriyorsa hastaneye yatırılarak tedavi ettirilebilir. İlaç tedavisi yanında psikoterapi yöntemleri de uygulanmaktadır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın