Görüş Bildir
Haberler
Rekor Zam: Yıldız Teknik Üniversitesi Yemekhanesine Bir Yılda Yüzde 136 Zam

Rekor Zam: Yıldız Teknik Üniversitesi Yemekhanesine Bir Yılda Yüzde 136 Zam

Kübra Köklü
13.09.2022 - 17:54 Son Güncelleme: 13.09.2022 - 18:47

Yıldız Teknik Üniversitesi yemekhanesinde yemek fiyatlarına yüzde 60 zam uygulandı, yemek fiyatları 4,50 liraya çıkartıldı. Yemek fiyatlarına yapılan zamlara isyan eden YTÜ İktisat Bölümü öğrencisi “Rektörlerin hepsinin de kayyum olduğunu varsayarsak, uygulamaları doğrudan hükümetin adamları yapıyor. Bir avuç insanlar lüks içinde yaşayacaklar diye faturası halktan öğrenciden emekçiden çıkıyor. Derhal zamlar geri alınmalı. Cebinde 3 kuruş para bulunan öğrenciye yüzde 60 zam hakka hukuka sığmaz” dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

''Derhal zamlar geri alınmalı''

''Derhal zamlar geri alınmalı''

Yıldız Teknik Üniversitesi yemekhanesi mart ayında 1,90 liradan 2,80’e çıkmıştı. Ardından geçtiğimiz günlerde 2,80 üzerine yüzde 60 zam uygulanarak yemek fiyatları 4,50 liraya çıkartıldı. Bir sene içerisinde toplam yüzde 136’ya varan zam yapılmış oldu.

Konuyla ilgili konuştuğumuz YTÜ Gemi Makineleri ve Mühendisliği 1. sınıf öğrencisi şunları söyledi:

“Okula başladığımızda 1,90 olan yemekhane ücreti ikinci kez zamlanarak 4,50’ye yükseltildi. Üniversite öğrencileri olarak en temel ihtiyaçlarımızı bile artık karşılamakta güçlük çekiyorken bu zamla birlikte daha da zorlanacağız. Eğer bu zamlara zaten birkaç TL diyerek ses çıkartmazsak bu zam bununla sınırlı kalmayacak, zamların devamı gelecek. YTÜ yönetiminin yemekhaneye yaptığı zammı geri çekmesini istiyoruz.”

YTÜ İktisat Bölümü öğrencisi “İktidarın ekonomi bilmez uygulamaları, elde tutulamayan enflasyon ve krizin sebebi yine iktidardır. Bu krizin faturasını da ekonomik olarak güçlü olmayan öğrenci sınıfına yüklemek bir suçtur. Rektörlerin hepsinin de kayyum olduğunu varsayarsak, uygulamaları doğrudan hükümetin adamları yapıyor. Bir avuç insanlar lüks içinde yaşayacaklar diye faturası halktan öğrenciden emekçiden çıkıyor. Derhal zamlar geri alınmalı. Cebinde 3 kuruş para bulunan öğrenciye yüzde 60 zam hakka hukuka sığmaz” dedi.

“Tek gelir kapısı aldığı burs veyahut çalıştığı bir part-time işten edindiği gelir olan öğrencilere, artık ekonominin sorumlularıymış gibi davranılmaması gerektiğini düşünüyorum” diyen YTÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler öğrencisi “Bu ulaşım ve yemek zamlarıyla hangi öğrenci hayatını ideal bir biçimde sürdürebilir sizlere sorarım?” diyerek zamma dair tepkisini dile getirdi.

YTÜ Biyomühendislik 3. sınıf öğrencisi ise şunları söyledi: “Çoğu öğrencinin hem ailesinden destek alarak hem de çalışarak geçimini ancak sağlayabildiği bir süreçte, bir devlet üniversitesinin yemekhaneye getirdiği %60 zam kabul edilebilir bir zam değil. Yemekhane fiyatının uygunluğu ile bilinen bir üniversitenin bu kadar fazla fiyat artışı yapmasının mantıklı bir sebebinin olmadığını düşünüyorum. Okul yönetimi öğrencilere ucuz, sağlıklı ve yeterli besini sağlamakla yükümlüdür.”

"Yemekhane ücretsiz hale getirilmeli"

"Yemekhane ücretsiz hale getirilmeli"

Konuyla ilgili YTÜ Emek Gençliği’nin açıklaması ise şu şekilde:

'Tercih süreçlerinde okul yemekhanesinin 2,80 lira olmasıyla övünen ve öğrencilere reklam yapan okul yönetimi neredeyse bir ay geçmeden okul yemekhanesine yüzde 60 zam yaptı. Bu sene içerisinde yapılan ikinci zamla birlikte yemekhane fiyatlarına toplam yüzde 136 zam yapılmış oldu.

Öncelikle geçmişte işçi sınıfının, öğrencilerin bir mücadelesi sonucunda bir hak olarak kazanılan eğitim hakkının, tüm yurttaşlar açısından eşit ve ulaşılabilir olmasının en temel koşulu parasız olmasıdır. Çeşitli düzeylerde eğitimin ücretsiz olduğu propagandası yapılsa da bu durum aslında öyle değildir. Parasız eğitim sadece okula girmek için para ödememek demek değildir. Parasız eğitim kapsamı öğrencilerin eğitim öğretim süreçlerinin bir parçası olabilmeleri için gereken tüm olanakların yaratılması anlamına gelmektedir. Yani okula gelmek için gerekli ulaşımdan barınmaya, sağlıklı bir şekilde bu eğitim sürecinin parçası olabilmek için gerekli beslenmeye, kitaplara, dergilere, çeşitli kırtasiye ürünlerinin karşılanabiliyor olması gerekir. Bu koşullar da Anayasalarda, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde bir hak olarak tanımlanması bu ihtiyaçların devlet tarafından karşılanması gerekliliğini ortaya koyar. Bugün ihtiyacı olan her öğrenciye eğitimini devam ettirebileceği miktarda burs sağlanmadığı, ihtiyacı olan bütün öğrenciler için yurt imkânı sağlanmadığı koşullarda parasız bir eğitimin varlığından bahsetmek görüldüğü gibi mümkün değildir. Beslenme ihtiyacı da bunun en önemli parçalarındandır. Bu sebeple parasız eğitim mücadelesi açısından en temel ihtiyaçlardan olan beslenme ihtiyacı ücretsiz bir biçimde karşılanmalıdır. YTÜ yemekhanesine yapılan zammın kendisi de tam da bu sebeplerden dolayı geri çekilmeli, yemekhane tüm öğrencilerin erişebileceği biçimde ücretsiz hale getirilmelidir.

YTÜ Emek Gençliği olarak; her öğrencinin eğitim-öğretiminin devamını eşit bir şekilde sağlanabilmesinin en temel koşulu olan parasız eğitim talebi etrafında tüm YTÜ’lüleri bir araya gelmeye ve birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
28
22
3
3
2
1
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ferdi Çelik

Okullar ticaret hane değildir

Ferdi Çelik

Rahmetli iyi di be

Hilami Bayar

4.50 TL gayet ucuz ve iyi bir fiyat. sırf muhalefet olmak ve iktidarımızı kötülemek için akp yaptı derler şimdi komik.

Yusuf Erdem

mugla uni de 4 liradan 11 liraya cikarmislar ve buna fahis zam deniyor. bizimki ne acaba?

Yusuf Erdem

ben onlarla kiyaslamiyorum ki asla. zam cok fazla bizimkine de cok geldi onu belirtmek icin dedim yanlis anlasilmak istemem