Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Misafirleriniz Bu Tarifin Peşinde Koşacak: Ustasından Gerçek Çibörek Tarifini ve Püf Noktalarını Anlatıyoruz

Misafirleriniz Bu Tarifin Peşinde Koşacak: Ustasından Gerçek Çibörek Tarifini ve Püf Noktalarını Anlatıyoruz

09.04.2022 - 11:00

Türk mutfağı; içerisinde birbirinden leziz yemekler, kahvaltılıklar ve hamur işleri barındırıyor. Bu zenginliğe katkı sunan yiyeceklerden biri de meşhur çiğ börek. Esasında çiböreğin kökeni Kırım Yarımadası'na kadar dayanıyor. Kırım Savaşı'nın etkisiyle alınan göçler, çiöreği Eskişehir'e taşımış ve Eskişehir mutfağının lezzetli bir parçası hâline getirmiş. Öyle ki Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Eskişehir Çiöreği tescillenmiş ve coğrafi işaret almaya hak kazanmış. Basit görünümüne karşın yapımı maharet isteyen çiğ böreğin ustasından tarifini ve yapımında dikkat edilmesi gereken tüm püf noktaları sizlerle paylaşıyoruz. Hazır mısınız?

ÇİBÖREK TARİFİ

ÇİBÖREK TARİFİ

MALZEMELER

Çiböreğin hamuru için: 

● 4,5 su bardağı un 

● 2 tatlı kaşığı tuz 

● 1-1,5 su bardağı su

İç harcı için:

● 350 gr orta yağlı kıyma (tek çekilmiş)

● Rendelenmiş yarım soğan 

● 1 çay kaşığı tuz 

● 1 çay kaşığı karabiber

● Yarım çay bardağı su

HAZIRLANIŞI

HAZIRLANIŞI

İlk olarak unu tuz ve su ile yoğurun. 

● Yarım yağlı kıymanın içine yarım soğanı rendeleyin. 

● Kıymanın içine karabiber ve tuz ilave edin. Ardından suyu ekleyin.

● Hamuru bezelere ayırın ve açın. 

● Açtığınız hamurların içine hazırladığınız kıyma harcını koyun. 

● Hamuru katlayın ve kenarlarından kesin. Böylece hamurun daha iyi yapışmasını sağlayabilirsiniz.

● Son olarak çiböreğin iki tarafını kızgın yağda kızartın. 

● Çiböreğiniz hazır! Böreği servis edebilir ve afiyetle yiyebilirsiniz.

Çibörek yapımının püf noktaları

Çibörek yapımının püf noktaları

Çiböreğin o meşhur lezzetini yakalamak için dikkat etmeniz gereken birtakım püf noktalar var. Bu sayede tadına doyum olmayan çibörekler hazırlayabilirsiniz.

● Çiböreğin ideal yapısı için sert bir hamur kıvamı tutturmak son derece önemli. Bu nedenle unu ve suyu hamura kontrollü bir şekilde ilave etmelisiniz. 

● Çibörek yapımında dikkat edilmesi gereken bir diğer püf noktası ise kıymanın böreğin her yerine dağılmasını sağlamak. Bunun için çiböreğin iç harcını yaparken kıymayı mutlaka sulandırmalısınız. Aksi hâlde kıyma kuru kalır ve böreğin içinde tek bir yerde toplanır. 

● Çibörekler kızgın yağda kızartıldığı için çok kısa sürede kızarır. Bu sebeple 'İlk böreği kızartırken diğerlerini hazırlarım.' yanılgısına düşmeyin. Tüm çibörekleri hazır hâle getirdikten sonra kızartma aşamasına geçin. 

● Çibörekleri kızartırken yakmamaya büyük özen gösterin. Bununla birlikte çiböreğin her iki yüzünün de eşit şekilde pişmesine dikkat edin.

Kıyma sevmeyenler için alternatif çibörek malzemeleri

Kıyma sevmeyenler için alternatif çibörek malzemeleri

Çiböreğin tadını çok merak ettiğiniz hâlde et ya da kıyma sevmediğiniz için çibörek yiyemiyor olabilirsiniz. Öyleyse sizin için güzel bir haberimiz var. Kıymalı çiğ böreğe alternatif olarak peynirli çiböreği deneyebilirsiniz. Ayrıca peynirli çiböreğin tarifi de yüksek oranda aynı. Kıymalı çiböreğe bir başka alternatif ise patatesli çibörek. Patatesli çiğ böreği de rahatlıkla evde yapabilirsiniz. Üç farklı çiböreğin de tarifi yüksek oranda benzer olduğu için herhangi bir zorluk çekmezsiniz. Alternatif çibörek çeşitlerinin yanı sıra hamur hazırlayacak zamanınız olmadığında ise hazır yufkadan çibörek yapımına yönelebilirsiniz.

Çiböreğin yanında ne gider?

Çiböreğin yanında ne gider?

Çiböreği günü hangi öğününde yiyeceğinize göre yanında farklı yiyecek ya da içeceklerle servis edebilirsiniz. Çiböreği ana öğünlerde yiyecekseniz yanında sebze çorbasına yer verebilirsiniz. Eğer çiböreği çay saatleri için değerlendirecekseniz humus ya da yoğurtlu patates salatasını da menünüze dahil edebilirsiniz. Çibörek ile oluşturduğunuz menülerinize vişne kompostosu, mevsim salatası, kısır, domates soslu karışık kızartma, zeytinyağlı sarma, arpa şehriye salatası ve cacığı da dahil edebilirsiniz. İçecek olarak ise çay ve ayranın çiböreğe çok yakışacağını söylememize gerek bile yok!

Çibörek kaç kalori?

Çibörek kaç kalori?

Diyet yapanlar ve kilo kontrolünü sevenler çiğ böreğin kaç kalori olduğunu merak ediyor ancak içinizi peşin peşin rahatlatalım. Çibörek kızgın yağda pişmesine karşın gözünüzü korkutacak kadar yüksek kalori içermiyor. Bir çibörek yaklaşık 260 kalori. Nasıl? Düşündüğünüzden daha az, değil mi?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
4
2
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
fnehir

Bir Tatar olarak çiböreği patatesli veya peynirli yapanları vurma isteği doğuyor içimde, olmaz öyle şey yapıyorsanız adını değiştirin öyle yapın. İkinci bir ... Devamını Gör