onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Çocuklara Ölüm Nasıl Anlatılır? Çocuğa Birinin Öldüğünü Nasıl Söylenir?

Çocuklara Ölüm Nasıl Anlatılır? Çocuğa Birinin Öldüğünü Nasıl Söylenir?

Şebnem Sucu
10.01.2022 - 10:43

Çocukların ölümü kavramaları ve yakınlarından birinin yokluğuna alışabilmeleri yetişkinlerden daha da zordur. Bu nedenle ölüm haberi verilirken çocuğa verilen mesajlara dikkat edilmesi gerekir. Ebeveynlerin ikilemde kaldıkları bu konu hakkında sakıncalı mesajlardan mümkün olduğunca kaçınmalı, çocukların ölüme dair merak ettikleri basit bir dille ifade edilmelidir. Peki, çocuklara ölüm nasıl anlatılır? Çocuğa birinin öldüğü nasıl anlatılır? İşte bu gibi merak edilen soruların yanıtları…

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Çoğu zaman 3 yaş öncesi çocuklar ölüm kavramını tam olarak anlayamazlar. Dolayısıyla ilk 3 yaş döneminde yakınını kaybeden çocukların ölümle ilgili daha az kaygıları bulunur. 4-5 yaş dönemindeki çocuklar ölümden daha fazla korkarlar. Bu yaş grubu çocuklar ölümü adeta uzun bir yolculuk gibi kavrayıp geri dönüşün olabileceğini düşünürler. 6-7 yaşlarındaki çocuklar ölümü yaşlılık ve hastalıkla ilişkilendirirken 10-12 yaş grubu çocuklar ise ölümün yaşamın bir sonu olduğunu ve geri dönüşün olmadığını anlarlar. Peki, çocuklara ölüm nasıl anlatılır? Çocuğa birinin öldüğü nasıl anlatılır? İşte tüm detaylar…

Çocuklara Ölüm Nasıl Anlatılır?

Çocuklara Ölüm Nasıl Anlatılır?

Bir yetişkine bile ölüm haberini vermek çok zorken çocuklara bu durumu anlatmak oldukça sıkıntılıdır. Ebeveynler genelde bir yakınlarını kaybettiklerinde iyi niyetlerinden dolayı bu süreci anlatmaktan kaçınabilir ve ölümü çocukların algılarına bırakabilirler. Ancak bu süreci anlatırken çocuklarla iletişim kurmak gerekir. Verilen tüm mesajların güvenilir bir ortamda ve güvendiği kişiler tarafından verilmesi önemlidir. Ayrıca ölümle ilgili seçilen kelimelere de dikkat edilmesi gerekmektedir.

Çocuklara Birinin Öldüğü Nasıl Anlatılır?

Çocuklara Birinin Öldüğü Nasıl Anlatılır?

Ebeveynlerin çocuklarına anlatıp anlatmama konusunda ikilemede kaldığı konulardan biri de ölümdür. Bu bazen bir yakını olabileceği gibi beslediği bir canlının da ölümü olabilir. Çocukların ruh sağlığını olumsuz etkilememek için onlara birinin öldüğünü anlatırken dikkat edilmelidir.

Ölüm haberinin duyulmasının ardından çocuğa ölüm haberini aniden vermek doğru değildir. Bu nokta da ani ölümlerde çocuğa yaşamını kaybeden kişinin hasta ve durumunun ağır olduğu ve hastanede iyi olmak için tedavi görüyor gibi ifadelerle ölüme alıştırılması sağlanmalıdır.

• Bu süre çocuğun durumuna göre ayarlanabilir. Çocuğun ölümü başka inşalardan duyması veya durumu hissetmesi kendini kötü hissetmesine neden olabilir. Bu sebeple uzun süre ölümü gizlemekte doğru olmayacaktır.

• Çocuğa ölüm haberini veren kişi de oldukça önemlidir. Bu açıdan duygusal anlamda en yakın olduğu kişi bu haberi vermelidir. Aynı zamanda yalnız ve güvenilir bir ortamda söylenmesi gerekir. 

• Çocuğun yanında ölüme aşırı tepki göstermek ya da hiçbir şey olmamış gibi davranmakta doğru değildir. 

• Ölüm haberini alan çocuğun davranışlarını eleştirmek, aşağılamak ya da suçlamaktan kaçınılmalıdır. Çocuk duygularını rahatça ifade etmeli ve sorduğu sorular cevapsız bırakılmamalıdır.

Okul öncesi yaş grubundaki çocuklar cenaze ortamlarına götürülmemelidir.

• Ölümün olumsuz etki bırakacağı düşüncesi ile çocuk ölüm olayından sonra farklı bir ortama gönderilmemelidir. Çocuğun da acısını paylaşma ihtiyacı vardır.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın