onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Biberon Diş Çürüğü Nedir? Biberon Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Biberon Diş Çürüğü Nedir? Biberon Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Şebnem Sucu
17.02.2022 - 10:39

Bebekler anne sütünden sonra biberonla gıda almaya başladıklarında fakında olmadan yapılan bazı hatalar süt dişlerinde bir takım sorunlara neden olmaktadır. Biberon çürüğü diğer bir deyişle erken çocukluk çürüğü ya da biberon diş çürüğü, dişlerde tebeşirimsi beyaz bir renk ile başlayıp sararma ve kararma ile fark edilmektedir. Genellikle ilk üst ön dişlerde başlayan biberon çürüğü, yeni çıkacak dişlere de zarar vermektedir. Ağrı ve enfeksiyon oluşumunun önüne geçebilmek için dişlerde meydana gelen küçük değişiklikler fark edildiğinde çocuğunuzu diş hekimine götürmek diş sağlığını korumak açısından önemlidir. Erken tedavi edilmediğinde yüz ve çene gelişimini olumsuz etkileyebilen biberon diş çürüğü nedir? Biberon çürüğü nasıl tedavi edilir? Merak ettiğiniz bu soruların cevapları haberimizde…

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Biberon çürüğü, erken çocukluk döneminde en yaygın görülen problemlerden biridir. Süt dişleri en erken 5 yaşında dökülmeye başlasa da sürekli dişlere temel hazırladıklarından dolayı oldukça önem taşırlar. Biberon çürüğü üst dişlerde başlayıp kısa sürede diğer dişlere yayılım göstermektedir. Ağrı, iltihaplanma ve diş kayıpları ne yazık ki biberon çürüklerinin istenemeyen sonuçlarıdır. Peki, bebeklerde diş çürüğü nedir? Biberon çürüğü nasıl tedavi edilir? İşte cevapları…

Biberon Çürüğü Nedir?

Biberon Çürüğü Nedir?

Biberon çürüğü hatalı beslenme alışkanlıklarına bağlı gelişen ve diş sağlığını olumsuz etkileyen bir enfeksiyon hastalığıdır. Özellikle gece uykuya dalmadan ya da uyku esnasında biberonla süt içirme alışkanlıkları biberon çürüğüne neden olmaktadır. Uyku öncesi biberonla bebeğe verilen süt, diş tabakasının üzerinde tutunur. Tükürük salgısında azalma olduğundan dolayı diş çürüğü meydana gelir. Bu durum diğer dişlerde de çürükler oluşturabilir. Ancak bilinmesi gerekir ki biberon çürüğünde çürük oluşumuna zemin hazırlayan biberon değil süttür. Anne sütü ve inek sütü içinde şeker (laktoz) bulunmaktadır. Süte ek olarak, biberonla verilen meyve suları, emziğin pekmeze, bala batırılması çürük oluşumun önünü açmaktadır.

Biberon Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Biberon Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Biberon çürüğünün erken belirtisi beyaz lekelerdir. Bu durum erken fark edildiğinde kolaylıkla tedavi edilebilir. Flörür tedavisi ya da flörür verniği ile çürüme süreci tersine döndürülebilir. Bu yöntem diş minesindeki hasarı inşa eder ve bozulmayı engeller. Aynı zamanda doktorunuz flörür takviyesi önerebilir. Ancak çürüme ilerlediğinde flörür işlemleri yetersiz kalacaktır. Biberon çürüğü ileri aşamalarda şu belirtilere neden olur;

• Kanama ve diş etlerinde şişme

• Dişlerde kahverengimsi ya da siyah kararmalar

• Ağız kokusu

• Enfeksiyon belirtisi olan şişlik, ateş ya da huzursuzluk

Bu belirtilerden bir ya da bir kaçını gözlemlediğinizde acilen diş hekimine gidilmelidir. Aksi takdirde sorun daha çok büyüyerek kapsamlı tedaviler ve diş kayıpları kaçınılmazdır. Bebek dişini kaybederse diğer dişlerde boşluklar oluşabilir ve çapraşıklığa yol açar. Dişlerde meydana gelen çarpıklık ilerleyen zamanlarda üst ve alt çenenin kapanmasında sorunlara neden olabilir. Bu yüzden aileler dikkatli olmalı biberon çürüğü ilerlemeden hemen diş hekimi ziyaret edilmelidirler.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın