onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bebeklerde Diş Çıkarma Ne Zaman Başlar? Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde Diş Çıkarma Ne Zaman Başlar? Nasıl Anlaşılır?

Şebnem Sucu
07.03.2022 - 10:44

Bebeklerin diş etindeki gelişim süreci aşamasını geçen süt dişlerinin, ağız boşluğuna ulaşması sonucu beklenen dişler 3 yaşına kadar tamamlanır ve 6-7 yaşlarına kadar görevlerini sürdürürler. Bebeklerin diş çıkarma süreci oldukça değişken ve ebeveynler açısından merak konusudur. Genellikle 6. ay ile 1 yaş aralığında çıkan süt dişleri bilinenin aksine doğumda çene yapısı içinde yer almaktadır. Şimdi, bebeklerde diş çıkarma ne zaman başlar? Nasıl anlaşılır? Gibi merak edilen sorulara açıklık getireceğiz. Gelin bu soruların cevaplarına hep birlikte daha yakından bakalım…

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Tüm bebeklerin gelişim süreci birbirinden farklıdır. Bu klişe bir cümle olsa da doğruluk payı da oldukça yüksektir. Çünkü bebeklerde diş çıkarma dönemi de dahil olmak üzere yürüme ve konuşma süreçleri birbirine yakın olmakla birlikte farklılık gösterebiliyor. Bebeklerin büyük bir kısmı İlk ön kesici dişlerini çıkarırlar. İlk diş, bebekler için oldukça rahatsız edicidir. Salya artışı, ateş ve diş etlerinde kaşıntı gibi belirtilerle sancılı bir döneme neden olabilir. Peki, bebeklerde diş çıkarma ne zaman başlar? Nasıl anlaşılır? Merak ettiğiniz tüm detaylar haberimizde…

Bebeklerde Diş Çıkarma Ne Zaman Başlar?

Bebeklerde Diş Çıkarma Ne Zaman Başlar?

Bebeklerin büyük bir kısmı ilk dişlerini 6 aylıkken çıkarmaya başlar, ancak diş çıkarma belirtileri iki üç ay öncesinde bebekte görülür. Öte yandan bazı bebekler ilk süt dişlerini 3-4 aylıkken çıkarırken bazıları ilk dişlerini yaşına girdiklerinde çıkarabilir. İlk alt ön dişlerin çıkmasının ardından dişler 3 yaşına kadar yavaş yavaş çıkar ve toplamda 20 adet diş bu süreçte tamamlanır. Bebeklerde diş çıkarma süreci genler, kişisel özellikler ve çevresel faktörlere göre de değişiklik gösterebiliyor. Ayrıca kız bebeklerin erken bebeklere göre daha erken diş çıkardığı düşünülmektedir. 

Bebeklerin diş grupları ve çıkma süreçleri genel olarak şu şekildedir;

• Ön kesici dişler: 6-18. aylar arası

• Yan kesici dişler: 9-12. aylar arası

• Birinci azı: 12-16. aylar arası

Köpek dişleri: 16-20 aylar arası

• İkinci azı dişleri: 20-30. aylar arası

Bebeklerde Diş Çıkarma Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde Diş Çıkarma Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerin tümü diş çıkarma sürecini farklı deneyimler. Kimi bebek hiçbir belirti göstermezken, kimisi haftalarca hatta aylarca diş çıkarmanın sızısızından ve acısından muzdariptir. Bebeklerde en sık görülen diş çıkarma belirtileri şöyle sıralanabilir;

• Tükürük akıntısında artış

• Huysuzluk

• Geceleri sürekli uyanma

• Ağız etrafında döküntüler

• Diş etlerinde şişme

• Pişik

• İştahsızlık

• Kulaklarda kaşıntı veya ağrı

• Kızarık ve sıcak yanaklar

Bu belirtileri dişler çıkmadan birkaç ay önce fark edebilirsiniz. Bebeğiniz dişlerini çıkarırken süreci kolaylaştıracak bazı uygulamaları deneyerek bebeğinizi sakinleştirmeyi ihmal etmeyin.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın