Üzerinde yaşadığımız topraklar geçmişte birçok medeniyet ve imparatorluğa sahne olduğundan, ülkemizin her bir karesi birçok tarihi eserle donanmış vaziyettedir. Bu sayısız tarihi eserden sadece biri olan İstanbul'daki ''Yılanlı Sütun''un hikayesini nakletmeye çalışacağız.
Tarihi fotoğraflar, hiçbir zaman ilginçliğini yitirmeyen ve günümüze ulaşmış zaman makineleri adeta. Bu yönleri sebebiyle de tozlu raflar arasından çıkartılarak paylaşılan tarihi fotoğraflar gün geçtikçe artıyor ve ilgililerin beğenisine sunuluyor. Bana bunlar yetmez derseniz, düzenli olarak güncellenen Reddit Historyporn kanalını takip edebilirsiniz.
Bu güzide Osmanlı Camisi İstanbul’da ziyaret edilecek yerler listesine ilk üç sıradadır. Her turist muhteşem çinileriyle ünlü, gerçek adı Sultanahmet Camii olan Mavi Cami’yi (Blue Mosque) bilir ve ziyaret etmek ister. Bu yüzden yoğun sezonda önünde uzun kuyruklar oluşur. Sultanahmet Camii’nin dışarıdan en güzel gözüktüğü yer Sultanahmet Parkı’dır. Bu parkın merkezindeki havuzun bir tarafında muhteşem Ayasofya manzarası, diğer tarafında ise Mavi Cami manzarası vardır. Caminin içine girdiğinizde yerden 45 metre yüksekliğinde dev bir kubbe ve onu destekleyen 4 fil ayağı görürsünüz. Sütunların yukarısından itibaren tüm kubbeleri kaplayan kalem işi boyamalar, kaligrafi ve çiniler göz alıcıdır. Cami Mimar Sinan'ın öğrencisi olan Sedefkar Mehmet Ağa tarafından 7 yılda (1609-1616) inşa edilmiştir.
Şu anda mevcut büyük dinlerde ve toplumlarda nasıl 'tabu' olarak görülüyorsa Antik Çağlardaki dinlerde ve toplumlarda da o kadar kutsallaştırılan ve hatta zaman zaman insanı tanrıya yaklaştıran bir ibadet olarak görülen bir aktiviteydi. Bu entry'de zaman makinemize atlayıp antik çağlara bir yolculuk yapıyoruz ve seks kavramının günümüze kadar nasıl şekillenip tabu halini aldığını tarihsel ve tarafsız bir gözle inceliyoruz. Not: Bu içerik yazarın izniyle yayınlanmaktadır. Yazarın notu: Bir uyarı yapayım. Bu yazının içeriği bazı konularda (din,cinsellik...vs) hassasiyeti olan insanları rahatsız edebilir. (+18)
Hatay meselesinde gevşek hareket edilmesinden hoşlanmayan Mustafa Kemal Atatürk, Sabiha Gökçen'i yanına oturtarak ondan bir şey yapmasını istemiş. O isteği ise Sabiha hanım böyle anlatıyor...
I. Dünya Savaşı'nda Rus ve Ermenî güçlerine karşı Kafkasya Cephesi'nde savaşan askerlerimizin, askeri taktik hatası nedeniyle Sarıkamış Harekâtı'nda yaşadığı faciayı biliyorsunuz. Bu trajik olayın içinde de pek çok trajik olay yaşandı. Bunlardan biri de savaşa gönüllü katılan genç bir teğmenin hikayesi...
Henüz tarihçiler Ortaçağ dediğimiz dönemin tam olarak hangi tarih aralığında olduğunda dahi anlaşamazken tutup Ortaçağ'da kim vardı kim yoktu diye okumayı fazlasıyla gereksiz buluyorsanız, burada okumayı bırakabilirsiniz. Zira bu liste tam da bu işe girişecek ve bir şekilde Ortaçağ'da tarihe iz bırakmış ama sonrasında tarihin tozlu sayfaları arasında kaybolup gitmiş ülkeleri sıralamak için yapılmıştır. Ortaçağ'a damgasını vuran Bizans, Osmanlı ya da Kutsal Roma İmparatorlukları hemen hemen herkes tarafından bilinir. Peki ya bu dönemde adı unutulan krallıkları kimlerdi? Ortaçağ'ı çok da fazla tartışmadan, genel kabul gördüğü şekliyle, beşinci ve on beşinci yüzyıllar arasında yaşanmış bir zaman dilimi olarak ele alıp, bu zaman diliminde yaşayan ama günümüzde var olmayan ülkeleri sıraladık. Muhakkak ki bu dönemde, bizim bilmediğimiz ya da sizin bilip de bu listede göremediğiniz, saydıklarımızdan daha da önemli işler başarmış, kültürel ve toplumsal değerleriyle tarihe damgasını vurmuş başka ülkeler vardır. Eğer aklınıza gelen olursa yorumlarda buluşmak isteriz. İyi seyirler...
Bilinen tarihin en eski tapınağı olan Şanlıurfa'daki Göbeklitepe, önümüzdeki yıl UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine aday gösterilecek. Kazı alanı 2011 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınmıştı. İstanbul ve Chicago üniversitelerinden araştırmacıların bölgedeki çalışmalarına bazı yıllar ara verilse de kazı tam 54 yıldır devam ediyor.
Orwell'in İspanya İç Savaşına katıldığı sıralarda cephede nöbet sırasında vurulmasını ve o anda yaşadıklarını burada anlatmıştık. Bu sefer de yine Orwell'in kendi anılarından, savaşa dair dikkat çeken bazı tecrübelerini sizlerle paylaşacağız.Alıntıları yaptığımız kitabın künyesi: George Orwell-Katalonya'ya Selam, Çev. Jülide Ergüder, bgst yayınları, İstanbul 2016
Şu anda mevcut büyük dinlerde ve toplumlarda nasıl 'tabu' olarak görülüyorsa Antik Çağlardaki dinlerde ve toplumlarda da o kadar kutsallaştırılan ve hatta zaman zaman insanı tanrıya yaklaştıran bir ibadet olarak görülen bir aktiviteydi. Bu entry'de zaman makinemize atlayıp antik çağlara bir yolculuk yapıyoruz ve seks kavramının günümüze kadar nasıl şekillenip tabu halini aldığını tarihsel ve tarafsız bir gözle inceliyoruz. Not: Bu içerik yazarın izniyle yayınlanmaktadır. Yazarın notu: Bir uyarı yapayım. Bu yazının içeriği bazı konularda (din, cinsellik...vs) hassasiyeti olan insanları rahatsız edebilir. (+18)
Gaziantep'in Suriye sınırına sıfır noktada bulunan dünyanın en önemli antik kentlerinden biri olan Karkamış'ta Türk-İtalyan ekip tarafından gün ışığına çıkarılan 3 bin 700 yıllık testinin üzerindeki 'gülücük' emojisi dikkati çekiyor.
Sansasyon yaratmış, yıllardır unutulmamış, şaşırtmış ya da ilkleri yaşatmış... Baştan söyleyelim; dünyanın en önemli öpücüklerini değil, ünlü öpücüklerden bazılarını derledik. 😙
Tevfik Paşa Osmanlı bürokrasisine en alt makamdan katılıp en yüksek mevkiye ulaşmış birisiydi. Fakat çok zor bir dönemde sadrazamlık görevine getirilmişti. Bu başarılı Osmanlı bürokratı hakkıyla ulaştığı bu makamın gururunu değil, sıkıntılarını yaşayacaktı.
Demokrasi tarihimiz sayısını ve ismini unuttuğumuz birçok parti gördü. Bunlardan birisi vardı ki, Demokrat Parti'den bile aylar önce kurulmuş, çok partili hayatın ilk muhalefet teşkilatıydı. Fakat başına gelen şansızlıklar ve yanlış stratejiler yüzünden bugün adı tamamen hafızalardan silinmeye yüz tuttu.
Toplumsal Tarih Dergisi'nin 2011-Ocak sayısında, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Mehmet Ö. Alkan tarafından yazılan bir yazıda, Ulu Önder Mustafa Kemal'in Atatürk soyadını nasıl aldığıyla ilgili bilgilere yer verilmiş.