Su kaldırma söz konusu olduğunda, bitkiler gerçekten güçlü varlıklardır. Toprağın altından kökleri aracılığıyla topladıkları suyu yapraklarına ve dallarına ulaştırmak için çok yüksek miktarda enerji kullanımı yaparlar. Ama nasıl? Bizde bu yazımızda bu konudan bahsediyoruz.
İnsanlık, dünyanın doğal uydusuna adım atma onuruna sahip olan sadece bir avuç insan gördü ancak şu anda, Ay'da “gömülü” olan sadece bir kişi var. O kişi de 1960'lardan beri NASA ile çalışan ve 1994'te Jüpiter'e düşen bir kuyruklu yıldıza adını veren ünlü astrojeolog Eugene Shoemaker'dır. Hadi gelin Eugene Shoemaker'ı tanıyalım.
Güneş yaklaşık 4 buçuk milyar yıl önce oluştu ve şu anki durumunda, kabaca 4.5 – 5.5 milyar yıl daha hayatta kalmaya devam edecek. Her ne kadar bundan milyarlarca yıl sonrasında neler yaşanacağını kesin olarak bilmesek de, çevremizdeki yıldızların evrimlerine dair gözlemler astronomların Güneş'in yaşamının gelecekte nasıl evrileceğine dair çıkarımlar yapmalarını sağlıyor. Daha büyük kütleli yıldızlar hayatlarını bir süpernova patlamasıyla sonlandırabilir, ancak Güneş'i bekleyen olası senaryo bu değil. Biz de bu yazımızda Güneş'in sonundan bahsediyoruz.
Modern fiziğin babası olarak adlandırılan ve tarihin en etkili bilim insanların biri olan Isaac Newton'ın çalışma rutinini duyduğunuzda uzaklara dalıp gideceksiniz... 👇
NASA'nın Artemis 'Mega Ay Roketi'nin fırlatılması, bir motor sızıntısı nedeniyle muhtemelen Ekim ortasına kadar bir aydan fazla bir süre ertelendi. 30 katlı Uzay Fırlatma Sisteminin (SLS) üzerine eklenmiş Orion kapsülünden oluşan devasa Artemis 1 roketi, araç montaj binasına geri götürülecek ve bir sonraki fırlatma penceresi en az Ekim ayının başına kadar açılmayacak. Biz de bu yazımızda Ay'a geri dönüş roketinden bahsediyoruz.
Günümüz teknolojileriyle Parkinson hastalığının teşhisi için kesin bir test yöntemi henüz bulunamadı. Ancak Joy Milne isimli bir kadın Parkinson'un kokusunu alabiliyor. Yapılan testlerde tişörte sinen koku üzerinden bir kişinin Parkinson olup olmadığını anlayabilen kadının ilginç hikayesine göz atıyoruz.
En yakın doktorun 400 kilometre aşağıda olduğu bir uzay aracında olduğunuzu düşünün. Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki astronotlar işte tam da bu durumda nasıl tıbbi tedavileri gerçekleştirecekleri konusunda eğitiliyor. Samantha Cristoforetti isimli astronot kalp masajının nasıl yapıldığını paylaştı.
Bosna-Hersek, 1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı sırasında soykırıma uğramış ve Srebrenitsa Katliamı ile birçok vatandaşını kaybetmiş, acılarla dolu bir ülkedir. Ülke de hala duvarlarda kalan mermi izlerini ve yerlerde duran bomba izlerini görebilirsiniz. Bu yüzden de sizi biraz Balkanlar'a götürmek istiyorum. Avrupa’nın kalbinde tam bir Osmanlı şehri olan bir diğer ismiyle Saraybosna'ya... Hatta köprüleriyle, sebiliyle, camileriyle yaşayan Osmanlı desem yanlış olmaz sanırım. Saraybosna seyahati gerçekten bir tatil değil aslında gerçekle karşılaşma niteliği taşır. 93-95 yıllarındaki abluka ve katliamın neticesinde öldürülen insanların hikayelerini dinliyorsun, duvarlardaki kurşun izlerini görüyorsun... Gerçekten acılarla dolu bir ülkede hüzünleniyorsun.
Ay yüzeyine çarpan bir asteroit, Ay'ın bazı parçalarını Dünya'ya doğru fırlattı ve bunların çoğu atmosferde yandı. Ancak bu göktaşlarından bazıları yanmaktan kurtulup Antarktika'ya düştü ve bunların analizi, tek doğal uydumuzun nasıl oluştuğuna dair ipuçları barındırıyor. Biz de bu yazımızda Ay'ın oluşumundan bahsediyoruz.
Yedi yıldan fazla bir süre önce NASA'nın Curiosity aracı, bir zamanlar büyük bir gölün bulunduğu Gale Krateri'nin ilgi çekici kayalarından birini deliyordu. Sondaj, geride grimsi bir toz ve bilim insanlarının Mars'ta görmeyi beklemediği bir mineral bıraktı: Tridimit. Patlayıcı püskürmelerle oluşan bu mineral, yüksek sıcaklıklarda ve düşük basınçlarda oluşan bir kuvars türüdür. Dünyada nadir bulunan bu mineralin Kızıl Gezegende nasıl bulunduğu ilk başlarda pek anlaşılmamıştı, ancak bilim insanlarının artık bir tahmini var...
NASA, Dünya yörüngesinde dolaşan Uluslararası Uzay İstasyonu tarafından kaydedilmiş olan yeni bir video paylaştı. Hızlandırılmış videodaki görüntüler Dünya’yı başka bir gezegen gibi gösteriyor. Gelin bu görsel şölene birlikte şahit olalım.
Eski elektronik ürünlerinizi paketleyip hiçbir kargo ücreti ödemeden Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı'na (TEGV) bağışlayabileceğinizi biliyor muydunuz? Bu ürünlerden elde edilen gelirler direkt olarak eğitime destek için kullanılıyor. Gelin bu güzel sosyal sorumluluk projesine nasıl katılacağınızı detaylı olarak anlatalım.
James Webb Uzay Teleskobu, keşiflerine devam ediyor. Güneş sistemimiz dışındaki bir gezegen ilk defa görüntülendi. Ötegezegenlerin doğrudan görüntülenebilmesi aslında oldukça zor. Bu nedenle James Webb'in gerçekleştirdiği olay heyecan verici olarak nitelendirildi.
Biliyorsunuz ki Güneş sistemindeki yaşanılabilir tek gezegen Dünya'mız. Eğer Dünya, güneş sisteminin yörüngesinden çıkıp uzayda süzülürse Dünya üzerindeki yaşam bulur. Bu bahsettiğimiz, her ne kadar bilim kurgu filmi konusu gibi gelse de uzmanlar bu durumun olası olduğunu söyledi. Detaylara buyurun!
Tarihi daha doğru öğrenip anlamak o kadar önemli ki! Ye yeni yöntemlerle daha çok aydınlandığımız kesin. Bir diş ya da ufacık bir kalıntı o günlere dair çok önemli bilgiler verebiliyor bize. Ve yeni çalışmalar sayesinde aslında çok uzak geçmiş sandığımız tarihlerle aramızdaki görece mesafe git gide kapanıyor. İşte bu mesafeyi biraz daha kapatan Ağustos 2022''nin en önemli 10 arkeoloji haberi!Kaynak: Arkeofili
Binlerce yıl önce yaşamış insanlar da gökyüzüne bakıyor ve merak ediyorlardı bizim gibi! Bazılarımız onlar gibi hala şöyle soruyor: Gökyüzüne bana gelecekteki hayatıma dair bir şeyler söyler mi? Bu içerik ile bu soruya pek cevap veremesek de kimimizin sadece gökyüzünü merak ettiğini ve gök olayları yıllığına göz attığını biliyoruz. Ve bu yüzden bu yıllığı ayağınıza getirerek Eylül 2022'de gökte ne görebileceğinizi söylüyoruz. Unutmayın, göğe bakmak için illaki teleskopa ihtiyacınız yok efendim, gözünüz ve göğünüz açık olsun!Kaynak: Ankara Üniversitesi Kreiken RasathanesiFotoğraflar: NASA
Ne yaptığımızı bilseydik buna bir araştırma diyemezdik, değil mi? Bu söz Albert Einstein tarafından araştırma ve geliştirmenin öngörülemez olduğunu belirtmek için söylenmişti. Bazen küçük hatalar insanlık için çok büyük buluşlara dönüşebiliyor. Hatta günümüzde kullandığımız birçok eşya böyle keşfedildi demek yanlış olmaz.
Kara delikler en şaşırtıcı gök cisimlerindendir çünkü tüm fizik yasalarını çiğnemelerinin yanı sıra Güneş'ten milyarlarca kat daha büyük canavarlara dönüşebilirler. İlk gerçek “görüntüyü” 2019'da elde etmemize rağmen çok karanlık oldukları için onları asla doğrudan göremeyiz. Ama orada olduklarını gayet iyi biliyoruz. Biz de bu yazımızda şimdiye kadar keşfedilen en büyük 10 kara delikten bahsediyoruz.