onedio
Görüş Bildir
Hamilelikte 36. Hafta: Sindirim Sistemi Anne Sütünü Enzimlemek İçin Hazır!
Hamileliğin 36. haftasında bebeğinizin boyu aşağı yukarı 47.4 cm iken, 2 kilo 600 gram civarında bir kiloya ulaşmıştır. Ultrasona girdiğinizde bebeğinizin epey büyüdüğünü göreceksiniz. 36. haftada cilt dokusunda oluşan yağlanmalar fazlalaştığından bebeğinizin elleri ve kolları boğum şeklindedir. Bebeğiniz sesinizi duymaktan oldukça mutlu olacaktır. Ona şarkılar söyleyebilir, onunla konuşabilirsiniz. Size tekme atarak veya hızlı hareket ederek cevap verebilir. Kafa ve karın çevresinin ölçüleri hemen hemen eşitlenmiştir. Yavaş yavaş yağ birikimi azalmaya başlar. Bebeğinizin vücudunu çevreleyen lanugo isimli tüylerle birlikte, verniks kazeoza tabakası yok olmaya başlamıştır. verniks kazeoza, bebeğinizin derisini maserasyondan koruyan beyaz renkli ve peynir kıvamında bir maddedir. Verniksin bir kısmı doğumda kalabilmektedir. Bu, diğer salgılarla beraber bebeğiniz tarafından yutulacak ve bağırsaklarında bekletilecektir. Mekonyum bebeğinizin ilk bağırsak hareketlerini oluşturur. Damakları iyice sertleşmiş, tüm organları olması gerektiği gibi çalışır vaziyettedir. Bu haftada ile bebeğiniz gelişmeye ve doğuma hazır hale gelebilmek için çalışmaya devam eder. Organlarından sadece akciğeri gelişimini devam ettirir ve doğumdan sonra da devam edecektir. 36. haftadan sonra bebeğiniz prematürelikten çıkar. Bu haftadan sonra normal gelişimi tamamlanmış sayılır. 37. haftadan önce doğan bebekler prematüre, 42. haftadan sonra doğan bebekler ise geç doğumdur. Bebeğiniz olması gerektiğinin gibi değil de tam tersi duruyorsa doktorunuza dıştan döndürme manevrasının yapılıp yapılamayacağını sorun.
Hamilelikte 33. Hafta: Bebeğinizin Gelişen Göz Bebekleri Büyüyüp Küçülebiliyor!
Hamileliğin 33. haftasında bebeğinizin boyu aşağı yukarı 43.7 cm iken, ortalama 1 kilo 850 gram gibi bir kiloya ulaşmıştır. Bebeğiniz 33. haftada artık duyabilme, hissedebilme ve görebilme yeteneğini kazanmıştır. Işığı net şekilde algılayabilir seviyeye geldiği için göz bebekleri büyüyüp küçülür. Kafatasında bulunan kemikler daha birbirine kaynamamıştır. Doğum zamanı geldikçe bebeğiniz baş aşağı durumda konum alarak pelvis içine iner, bu da rahim içinde baskı oluşturabilir. Bebeği doğuma hazırlayan bu pozisyonun diğer bir faydası kanın gelişmekte olan beyine gitmesini de sağlamasıdır. Karanlık olan rahim bebeğiniz için idealdir. Henüz bağışıklık yapısı tam olarak gelişmediği için şimdi doğmuş olsaydı özel bir bakıma almak zorunlu olabilirdi. Ayrıca akciğerleri, beyni ve gözleri gelişimini devam ettirir.
Hamilelikte 28. Hafta: Anne Adayları Düzenli Kilo Almaya Başlıyor!
Gebeliğin 28. haftasında bebeğinizin boyu 37.6 cm iken,1 kilo ile 1 kilo 100 gram civarında bir kiloya erişmiştir. Yavaş yavaş dış dünyaya hazırlanan bebeğiniz günden güne kilo almaya devam eder. Bebeğiniz artık kokuları ve tatları algılayabilir, gözleri gözyaşı üretebilir. Kemikleri hala yumuşak olmasına rağmen gelişimini sürdürür. Ayrıca kas dokuları artmaya başlıyor. 28 haftalık olan bebeğinizin beyninde milyarlarca sinir hücresi oluşmaktadır. Akciğerleri dışarıda nefes alışverişini yapabilmesi için gelişimini tamamlamaya çalışıyor. Eğer erken doğum olursa bebeğinizin akciğerleri kendi başına nefes alıp verebilecek kadar gelişmiştir.
Hamilelikte 28. Hafta: Anne Adayları Düzenli Kilo Almaya Başlıyor!
Gebeliğin 28. haftasında bebeğinizin boyu 37.6 cm iken, 1 kilo ile 1 kilo 100 gram civarında bir kiloya erişmiştir. Yavaş yavaş dış dünyaya hazırlanan bebeğiniz günden güne kilo almaya devam eder. Bebeğiniz artık kokuları ve tatları algılayabilir, gözleri gözyaşı üretebilir. Kemikleri hala yumuşak olmasına rağmen gelişimini sürdürür. Ayrıca kas dokuları artmaya başlıyor. 28 haftalık olan bebeğinizin beyninde milyarlarca sinir hücresi oluşmaktadır. Akciğerleri dışarıda nefes alışverişini yapabilmesi için gelişimini tamamlamaya çalışıyor. Eğer erken doğum olursa bebeğinizin akciğerleri kendi başına nefes alıp verebilecek kadar gelişmiştir.
Hamilelikte 24. Hafta: Bebeğiniz Artık Ultrasonda Yeni Doğmuş Küçük Bebek Görünümünde!
Hamileliğin 24. haftasında bebeğinizin baş-popo arası mesafesi 30 cm iken, kilosu da yaklaşık 600-630 gram civarındadırBebeğinizin kilosu, boyuna göre daha hızlı artmaya devam eder. 24. haftada bebeğiniz uyuma-uyanma alışkanlıklarını iyice geliştirir. Saçları kafasında uzamaya başlar. Ancak bu saçlar önceki haftalardaki gibi lanugo denen ince tüyler değildir, gerçek saçlardır.Bebeğinizin cildi saydam görüntüden çıkıp, gerçek cilt görünümünü almaya başlar.Bebeğinizin vücudu yağ depolamaya devam eder. Algıları gerçek anlamda ve yoğun şekilde açılmıştır. Bundan dolayı dış seslere ve karnınıza dokunduğunuzda tepki verir.
Reklam
Hamilelikte 18. Hafta: Artık Bebeğinizin Anne Karnında Uyuma Alışkanlığı Var!
Hamileliğin 18. haftasında bebeğinizin baş-popo arası uzunluğu 14 cm iken, 180 gram civarında bir kiloya sahiptir. Gebelikte 18. haftada bebeğinizin el, ayak kıvrımlar daha görülür bir hal alır, dişleri de oluşmaya başlamıştır. Dış ortamdan gelen sesleri işitmeye başlamıştır. Üstelik bu seslerin yüksekliğine göre karşı tepki verebilecek hale gelmiştir.
Hamilelikte 15. Hafta: Bebek Bütün Eklemlerini Hareket Ettirebiliyor!
Hamilelikte 15. haftada 10-15 cm boya ulaşan bebeğiniz, 70 gram civarı bir ağırlığa sahiptir. Gebeliğin 15. haftasında hala kapalı olan göz kapaklarına rağmen bebeğiniz ışığa karşı hassasiyet gösterebilir. Mesela, karnınıza ışık tuttmayı denerseniz, bebeğin hareket ettiğini hissedebilirsiniz. Ayrıca bu hafta bebeğin akciğerleri gelişmeye devam edeceği gibi, tat alma duyusunda da bir takım gelişmeler yaşanır.
Reklam
Annenize İsyan Ederken Bir Kez Daha Düşünün: Doğumdan Sonra Kadın Vücudunda Meydana Gelen Değişiklikler
etiket
Annelerinize isyan ediyorsunuz, karşı çıkıyorsunuz, cevap olarak da 'Ben seni dokuz ay karnımda taşıdım'la karşılaşıyorsunuz. Keşke sadece dokuz ay taşımayla bitseydi. Asıl macera siz dışarı adımınızı attığınız anda başlıyor... Depresyondan kasılmalara, meme acısından vajinal kuruluğa kadar pek çok sıkıntıyla mücadele edildiği gibi, ayrıca coşan hormonlar da cabası oluyor.
Hamilelikte 13. Hafta: Anne Adaylarının Süt Kanalları Emzirmeye Hazırlanıyor!
Bu hafta içinde bebeğinizin boyu 8 ile 10 cm, kilosu ise 20 ile 30 gram arasındadır. Hamilelikte 13. haftada bebeğinizin yüzündeki çıkıntılar (gözleri, ağzı, kulakları, burnu) neredeyse tümden oluşmuştur ve konum olarak doğru yere gelmiştir. Derisi, damarları ve organları görünecek şekilde inceliğini korumaktadır. Kafa- vücut oranı ise bu haftada dengelenmeye devam eder.
Hamilelikte 9. hafta: Bebek Artık Kollarını ve Bacaklarını Hareket Ettirebiliyor!
Gebelikte 9. haftaya girildiğinde hamilelik belirtileri; açlık, yorgunluk, bulantı, sık sık idrara çıkma şikayetleri en üst seviyeye çıkar. Pek çok gebe için bu ilk 3 aylık dönem tüm hamilelik şikayetlerinin yaşandığı en kötü dönemdir. Bu 3 aylık dönemin bitmesinden sonra anne adayı biraz daha rahatlar ve artık hamileliğin keyfini çıkarmaya başlar. Hamileliğin 9. Haftasında bebek yaklaşık olarak orta boy bir yeşil zeytin kadar olacaktır.
Reklam
Hem Ebeveynleri Hem de Çocukları Bilinçlendirecek Mutlaka Okunması Gereken Kitaplar
'Annemi Yetiştiriyorum' kitaplarının yazarı, iki çocuk annesi Özlem Açar, son dönemde yaşanan çocuk istismarı olaylarından oldukça etkikenmişti. Bu konuda yaptığı paylaşımlardan sonra mağdurlardan kendisine gelen mesajlar üzerine bir şeyler yapmak istedi ve bu konuda hem aileleri hem çocukları bilinçlendirecek bir kitap listesi hazırladı.
Normal Doğum Yapan Yeni Annelerin Uygulayabileceği 11 Tavsiye
Normal doğum yapan yeni annelerin çok sık karşılaştığı sorunların başında depresyon ve bebek temizliğinin nasıl yapılacağını bilememek geliyor. Çok fazla fiziksel ve duygusal değişiklik yaşadığınız dokuz aylık hamilelikten sonra bir bebekle kutsanmış oluyorsunuz. Fakat klasik vajinal doğum, vücudunuzun daha da fazla değişiklik geçirmesine neden olabilir. Bu yüzden doktorunuza danışarak derlediğimiz önerileri uygulayabilirsiniz.Kaynak: 10 Things about Vaginal Birth Recovery You Need to Know | Top 10 Home Remedies
Reklam
Reklam
Anne Adayları Buraya! Mide Bulantınızı Anında Geçirecek 10 Yiyecek Önerisi
Hamilelikte mide bulantısı genellikle ilk üç ayın sonunda kesilse de, bazı bireylerde dokuz ay boyunca sürüp onların hayatını olumsuz etkileyebiliyor. Bu yazımız ile kendinizi daha iyi hissedecek, hamilelik sürecini daha kolay geçireceksiniz. Fakat unutmamakta yarar var. Mide bulantısının nedenleri çok farklı olabileceğinden önce bir hekim kontrolünden geçmelisiniz.
Reklam