onedio
Görüş Bildir
Uğur Batı Yazio: Gelecek 50 Yılda İnsana Ne Olabilir?
İnsanoğlu son derece hantal, yavaş ve çabuk yorulan bir koşucudur.  Kendisinin doğru düzgün bir avı sadece koşarak yakalaması ya da bir tehlikeden koşarak kaçması pek de mümkün değildir. Bir de son derece güçsüzdür. Bir objeyi ancak kaldırabilir ama belirli bir süre sonra yorulacaktır.  İşte bu tarz biyolojik kısıtlamalarımızın yanında bir de muhteşem bir organımız var. Allahtan! O da beynimizdir. Ve işte bu beyin, teknoloji üreterek yukarıda saydığımız zayıflıklarımızı yenmemize yardımcı oldu. Sonuçta şu an gezegendeki en yüksek hıza ulaşan ya da en ağır yükleri kaldırabilen makinelerin robotları ve yazılımların üretildiği beyin... İnsan beynidir. Araç yolculuğumuz oldukça mütevazi bir şekilde başlamıştır. Mütevazi ama dahiyane! Bu yolculuğumuz…Yuvarlak taşı... Yani tekeri bulmamız ile başlar. Ve ilginçtir ki taş çağından uzay çağına kadar “taşıma teknolojileri” her zaman en tepedeki ilk 5 teknoloji içerisinde yer almıştır. Öyle ki insanlık tarihini anlamak için ulaşım teknolojilerini kullanabilirsiniz.  Bunun en büyük itici kuvveti savaş sanayi olmakla beraber,  bireysel anlamda taşımacılıkta her zaman en büyük ekonomilerden birisi olmuştur.
Akıllarımızda Yer Etmiş Oyun Tanıtım Videoları
Hepimizin bildiği üzere oyunlar çıkmadan belli bir süre önce oyun fuarlarında ilk tanıtım videolarını oyunculara sunuyorlar. Bazen bu videolar oyunlarla alakasız olup bizleri hayal kırıklığına uğratıyor olsa da bazen de videolar çok beklemediğimiz bir oyun için heyecan yaratıp o oyunu bekliyor olmamıza sebep oluyor. Bugün sizler için tanıtım videoları yayınlandığı zaman bir çoğumuzu heyecana sokan oyun tanıtım videolarını listeledik.
Levent Uysal Yazio: Yapay Savaş Zamanları
Yüzyılın en önemli fütüristlerinden Michio Kaku’nun Geleceğin Fiziği kitabında verdiği bir anekdot vardır: “Yapay zeka uzmanları soruyor: Kendi yarattığımız robotlar bize fıstık atarken, demir parmaklıkların ardında dans etmek zorunda kalacak mıyız?”
Reklam
Reklam
Elimize Geçirsek Bir Kaşık Suda Boğacağımız, Oyun Dünyasının 13 Haini
Oyun dünyası öyle bir yer ki bazen insan kendini kurtlar sofrasında bulabiliyor. Bu alem içinde dost bildiğimiz düşmanlar da zaman zaman bizleri sırtımızdan bıçaklıyor. Bize attıkları kazıkların acısını hala hissettiğimiz oyun dünyasının hainlerini derledik. Ancak hatırlatmakta fayda var, bu liste bazı oyunlar hakkında spoiler'lar içeriyor olabilir.
Reklam
Reklam
Reklam
Levent Uysal Yazio: İnsanların Yokluğu ya da Makinelerin Varlığı!
etiket
Baştan şunu söylemek gerekirse; yapay zekâ ile ilgilenen bilim insanları bu konuyu kendi aralarında tartışıyorlar ancak bizden biraz farklı. Bir grup bilim insanı,  insansı yapay zekanın zaten makine ile beyin seviyesinde  birleşmiş şekilde yaşayan, organik-inorganik insan beyni ürünü olacağını ve bundan dolayı bir çatışmanın olmayacağını  simbiyotik bir ortak yaşam olacağımızı düşünürken; diğer grup bilim insanı, yapay zeka ile insanoğlunun tehlikede olduğunu,  ancak bu tehlikenin yapay zekadan kaynaklanmadığını; yapay zeka için insanların savaşacaklarını ya da yapay zekanın insanlar ile hiç ilgilenmeyeceği için insanoğlunun yine her zamanki gibi kendisine tehlike yaratacağını düşünüyorlar. İki durumda da yapay zekanın filmler de gördüğümüz “insanı yok et” durumu pek de konuşulmuyor. İnsanoğlunun tıpkı teolojide yaptığı gibi bilim kurguda da kendisini bu kadar çok önemsemesi ve kendisini ilginin hedefi olduğunu sanması çok manidardır. Homosapiens yine kendi hadsizliğine yakışır şekilde düşünmektedir.
Reklam