Kötü Niyetli Nitelikler: Karanlık Üçlü
Karanlık üçlü kavramını daha önce hiç duydunuz mu? Karanlık olarak adlandırılan kişilik özellikleri, ilk duyuşta bile kulağa ürkütücü gelebilmektedir. Bu özelliklere sahip olan kişiler, içinde kötü niyet barındıran üç kişilik özelliğini taşımaktadır. Bunlar; Narsisizm, Makyavelizm ve Psikopati’dir.
Kar Küresinin İçindeki Sihirli Değnek: Yeni Yıla Yüklediğiniz Anlamların Psikolojiniz Üzerindeki Etkisi
Aralık ayının ortalarına yaklaştığımızda, alışveriş merkezlerinde ve filmlerde ağırlıklı olarak karşılaştığımız tema; kırmızı tonlarının ve karlı manzaraların hâkim olduğu, yeni yıla ait kompozisyonlar oluyor. Film içeriklerine baktığımızda özellikle, ailelerin bir araya gelerek yeni yılı birlikte ve mutlu geçirdikleri sıcak aile tabloları ile karşılaşıyoruz. Yeni yıla hazırlık aşamalarını ve yeni yıldan önceki son günü nasıl geçirdiklerini görüyoruz.
Kavga Etmek Çiftlerin Sinir Sistemine İyi Geliyor Olabilir
Gazeteci /Yazar Esra Sert ve Emrah Aktan ilişkilerde çiftlerin 'Nörobiyolojik kavga etme rehberini' açıkladı. Buna göre sinir sisteminin 4 modu olduğunu söyleyen Sert, eğer kişi bu modlardan kaç, savaş ve dondaysa onunla kavga etmemelisiniz, uyarısını yaptı. Çünkü bu anlamsız bir kavga olacaktır, dedi. Eğer sağlıklı bir kavga etmek istiyorsanız partnerinizin o moddan çıkıp, sosyal bağlılık moduna geçmesine yardımcı olmalısınız. Peki bu nasıl olacak? Partnerimizin kaç, savaş veya don modunda olduğunu nasıl anlayabiliriz? Detaylar içeriğimizde...
Severek İzlediğimiz Yalı Çapkını'ndaki Ferit Karakterinin Sahip Olduğu Psikolojik Sorunlar
Afra Saraçoğlu ve Mert Ramazan Demir'in başrolü paylaştığı Yalı Çapkını sizin de bildiğiniz gibi gerçek bir hayat hikayesinden uyarlama bir yapım. Durum böyle olunca da dizi başladığında Gülseren Budayıcıoğlu'na giden karakter merak edilmişti. Daha sonra ise bu karakterin Ferit olduğu iddia edilmişti. Peki dizide dengesiz tavırlarıyla seyirciyi delirten Ferit'in aslında psikolojik sorunları neler? Ferit Gülseren Budayıcıoğlu'nun kapısını neden çaldı?
Yeni Yıla Girerken Kendiniz İçin Yeni Hedefler Belirleyin! İlk Adım: Bir Tutam Öz Şefkat
Çocukken bize, sana nasıl davranılmasını istiyorsan, başkalarına da öyle davran diye öğretildi. Peki, madalyonun ters tarafından bakmayı denediniz mi hiç? Yani kendimize başkalarına nasıl davranıyorsak öyle davranmayı.Cümle bile kafa karıştırıcı öyle değil mi? Kimle konuşsam, ben kendime karşı çok daha sertimdir. Mükemmele ulaşmak için ne gerekirse yaparım. Hatalarımı affetmekte çok zorlanırım… vb. cümleleri duyuyorum. Dürüstçe, çok uzun zaman ben de aynı şeyi yaptım. Hem de çooook uzun zaman. Her nedense, hep başkalarına öncelik vermek öğretildi bize. Özellikle kadınlara, hele bir de anne iseniz. Evin, kocan, çocuğun…. Eminim erkekler içinde benzer öğreti vardır. O yüzden cinsiyetsiz devam edeceğim yazıma. Kendimize zaman ayırmak, başkalarından çalmak değil, bunu yaptığımız için de vicdan azabı duymamız gerekmiyor. Bu kadar net. Ama bu kadar kolay değil.
"İlişkinin Başında Narsist Olduğu Hiç Belli Değildi!" İşte Kırılgan Narsistlerin Belli Başlı Özellikleri
Narsist mağdurlarından çok sık duyduğum sözler:'Birlikte öyle uzun zaman geçirdik ki asla narsist olduğunu anlamadım' ya da 'bana aşırı derece iyi davranıyordu ki hayatımın aşkını buldum sandım ama öyle değilmiş' diyenleri çok sık görüyorum. Kırılgan narsistler anlaşılması öyle kolay değil maalesef, çok küçük ipuçları verirler fakat bunları anlamanız pekte mümkün değildir. Narsistler arasında en yaygın görünse de insanlar bu kişilerin narsist olduğunu düşünmez ve onlarla çok iyi ilişkiler kurar. Çünkü kırılgan narsistler ilişkinin başlarında kendilerini çok iyi göstermek için aşırı çaba sarf eder. İçlerindeki maskeyi öylesine güzel gizlerler ki anlamak kesinlikle mümkün değildir. Kırılgan narsistlerin özelliklerine göz atalım.
Tuhafım Tuhafız Tuhaflar: Kendinize veya Çevrenize Psikolojik Bozukluk Etiketlemeleri Yapıyor musunuz?
Burada uzun uzun psikolojinin tarihçesini ve bir bilim dalı oluşunu anlatabilirdim. Ancak psikolojiyi birey ve toplumdan soyutlanmış bir şekilde ele almak mümkün değildir. Yıllar boyunca, psikolojik rahatsızlıklar “utanılacak bir kusur” olarak görülmüştür. Bireyler fiziksel rahatsızlıklarında doktora giderken, psikolojik rahatsızlıklarında psikolog veya psikiyatriste gitmeleri gerektiğinde ya direnç göstermişler ya da gittiklerini çevrelerinden saklamışlardır. Üzerlerinde hissettikleri baskı ve tedaviye gösterdikleri direnç sebebiyle de iyileşmeleri zor bir hal almıştır.
Sadece Yaşayan Anlar! Muhtemelen Var Olduğunu Daha Öncesinde Bilmediğiniz Birbirinden İlginç Fobiler
Kapalı bir alanda sıkışıp kalmayı düşünmek sizi rahatsız ediyor mu? Bazı nesne veya durumlara karşı mantıksız gelen kaygı veya korku yaşıyorsanız fobi sahibi olabilirsiniz. Fobiler, insanların hayat kalitesini ciddi anlamda düşüren korku halleridir. Yetişkinlerin en az yüzde yirmi beşinin bir fobiye sahip olduğu düşünülmektedir. Fobilerin çoğu bir travmadan kaynaklanır. Şimdiye kadar duyduğunuz fobiler arasında klostrofobi, akrofobi gibi bilinen fobiler olabilir. Peki, diğerleri hakkında ne biliyorsunuz? İçeriğimizde birbirinden ilginç, çok bilinmeyen fobilere yer verdik. Buyurun, sizi listemize alalım. 👇
Narsistle Yaşamak Zorundaysanız Bunları Yapmamaya Dikkat Edin!
Narsistle yaşamak zorunda kalan birçok insanla karşılaşıyorum. Annesi ya da babası narsist olan ve onlarla yaşamak zorunda kalanlar var. Ayrıca yıllarca evli kalıp gidecek hiçbir yeri olmayan birçok insanla terapi yaptım. Gönlüm hala onlarla yaşamamanız yönünde fakat eliniz mahkum olabilir ya da bir süre güçlenene kadar onlarla akıl sağlığınızı koruyarak nasıl güçlü kalacağınızı öğrenmek istiyor olabilirsiniz.
Çocukların Geleceğini Etkileyen Bir Sorun: Daddy Issues'a Detaylı Bir Bakış
Kız ve erkek çocuklarının aile içerisindeki baba figürü ile problem yaşayarak büyümesi çocukların gelecekte kuracağı ilişkilerin de etkilenmesine neden oluyor. Bu durumun daha çok kız çocukları ile ilgili olduğu düşünülse de her iki cinsiyetteki çocuk içinde baba figürü büyük bir önem taşıyor. Hatta bu kavrama verilen bir isim bile var: Daddy Issues. Gelin bu kavramı daha detaylı inceleyelim!