Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Zor Bir Tedavi Süreci Olan Behçet Hastalığı Nedir?

Zor Bir Tedavi Süreci Olan Behçet Hastalığı Nedir?

Behçet hastalığı, vücudun belli bölgelerinde iltihaplar oluşturarak kendisini ortaya çıkaran, müzmin ve tedavisinin zor olduğu bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkıyor. Bu zor hastalıkla ilgili bilmeniz gerekenleri bu yazıda topladık.

1. Bilin bakalım, adı neden Behçet?

Ecnebi bilim insanlarının soyadlarını ya da adlarını yaptıkları icatlara, buldukları rahatsızlıklara vermesi durumuna alıştık artık. Behçet hastalığının adı ise Türk doktor Hulusi Behçet’in soyadından geliyor.

2. 1937 yılında bilimsel olarak tanındı

Hulusi Behçet tarafından yapılan çalışmalar sonucunda isimlendirilen Behçet hastalığı, 1937 senesinde ilk kez bilimsel olarak tanındı.

3. Vücudun her noktasını etkisi altına alabiliyor

Vücudun her yerinde görülme ihtimali olan Behçet hastalığı daha çok ağız ve kasık bölgesinde “aft” ismi verilen yaralar ile iltihaba sebep oluyor. İltihap alanları bununla da sınırlı kalmayıp eklemler, göz, kalp ve beyin damarlarında da tekrarlanabiliyor.

4. Bağışıklık sistemi ile ilgili bir hastalık

Ataklar şeklinde belirtileri olan Behçet hastalığı, bağışıklık sistemi ile alakalı bir problemdir.

5. Bulaşıcı değildir

Genç erişkinlerde daha çok görülen Behçet hastalığının bulaşıcı bir risk taşımadığı belirtiliyor.

6. Nedenleri tam olarak bilinmiyor

Günümüzde Behçet hastalığının sebebi ya da sebepleri hala net ve bilimsel bir şekilde ortaya konamadı. Bazı bilim insanlarının düşüncelerine göre, kimi mikropların ve birtakım kalıtsal faktörlerin Behçet hastalığının oluşumunu sağladığı, bu hastalığın ortaya çıkması için uygun ortam yarattığı belirtiliyor. Kalıtsal faktörler olarak bazı genlerin vücutta taşınmasının bünyeyi hastalığı daha elverişli hale getirdiği ihtimali üzerinde duruluyor.

7. Ağız bölgesindeki mikroplar ve uçuk da hastalığa sebep olabilir

Yine bilimsel olarak kesinlik kazanmasa da bazı görüşlere göre Behçet hastalığının ağız bölgesine yerleşen mikroplardan ve uçuk virüslerinden kaynaklandığına yönelik ihtimaller söz konusu.

8. Kimler Behçet hastalığı için risk grubunda?

Son çalışmalarla birlikte Behçet hastalığının daha çok 20 – 40 yaş arasındaki insanlarda ortaya çıktığı görüldü. Öte yandan bölgesel olarak Akdeniz, Ortadoğu ve Uzakdoğu coğrafyalarında yaşayan insanların Behçet hastalığıyla daha çok problem yaşadığı da ortaya çıktı.

9. 300 kişiden birinde görülüyor

Behçet hastalığı gerek hafif gerek ağır boyutuyla ülkemizde her üç yüz kişiden birinde görülme ihtimali olan bir rahatsızlık.

10. Erkekler, kadınlara nazaran hastalığın daha çok hedefinde

Yine hastalıkla ilgili yapılan çalışmalardan çıkan istatistiklere göre, erkekler kadınlardan daha çok Behçet hastalığına yakalanıyorlar.

11. İpek Yolu hastalığı da deniyor

Az önce hastalığın Akdeniz, Ortadoğu ve Uzakdoğu’da daha çok görüldüğünü söylemiştik. Akdeniz’i tam olarak hesaba katmazsak bu rota hangi tarihi yolu aklınıza getirdi?

Tabi ki, İpek Yolu...

İpek Yolu rotası üzerindeki ülkelerde Behçet hastalığının daha çok görülmesi sebebiyle bu hastalığa ipek hastalığı ismi de veriliyor.

12. Her hastada aynı belirtiler görülmüyor

Behçet hastalığı birtakım belirtiler ile kendini ortaya çıkarsa da bu belirtiler her hasta için aynı olmayabiliyor. Şiddeti ve belirtisi her kişide farklı gözlemlenebilen Behçet hastalığının bazı yaygın belirtileri de mevcut.

12. Ağızda çıkan yaralar

Behçet hastalarının çok büyük bir kısmında görülen belirtilerden biri de ağızda çıkan yaralardır. Ağızdaki bu yaralar, diğer belirtilerden daha önce ortaya çıktığı için hastalığın ilk habercilerinden biri olarak kabul edilir.

13. Aft yaraları ismi verilir

Ağız içindeki bu yaralara “aft yaraları” adı verilir. Aft yaraları, hastanın rahatsızlıktan kurtulması durumunda yok olur. Yaraya ait herhangi bir iz kalmaz.

14. Genital bölgede de yaralar oluşur

Behçet hastalığında, genital bölgelerde de yaraların oluşması söz konusudur. Sivilce şeklinde meydana gelen kırmızı renkli yaralar, gün geçtikçe daha kötü bir hale gelir.

Genital bölgede oluşan yaralar, ağız yaralarındakinin aksi bir şekilde tam iyileşme göstermez. Hastalıktan kurtulsanız bile bazı izler o bölgede kalmaya devam edebilir.

15. Göz damarlarında iltihaplanma olur

Behçet hastalarının %50'sinde göz damarlarında iltihaplanma görülür. Bunun getirisi olarak gözlerde kanlanma, bulanık görmeye başlama, kısmi görme kayıpları gibi belirtiler ortaya çıkar. Tek gözle sınırlı kalmayıp iki göze birden etki ettiği durumlar da olur.

16. Cildin diğer noktalarında da yaralar oluşabilir

Kasık bölgesi, yüz, sırt gibi noktalarda çevresi kırmızı, sert ve iltihaplı yaralar oluşabilir. Bacak bölgesindeki yaralar ise daha koyu renkte olur ve iyileşme süreci sonrası vücutta daha koyu izler bırakır.

17. Paterji testi ile tanı konur

Behçet hastalığının tedavisi için paterji testi yapılır. Deri altına yerleştirilen bir maddenin enjekte edilmesiyle birlikte iki gün, hastada iltihaplanma olup olmadığı gözlenir. Sonuç pozitif çıkarsa tanı koyma şansı meydana gelir. Meydana gelir dedik, çünkü pozitif sonuç her zaman tanı koymak için yeterli değildir.

18. Behçet hastalığının hala kesin bir tedavisi yok

Kesin bir tedavi şekli olmayan Behçet hastalığında, daha çok hastanın şikayetlerini azaltmak amaçlanır.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/video-white Video
category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/test-white Test
DMP tracking codeDMP tracking codeDMP tracking code
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
134
47
29
15
13
11
9
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Buse Çalık

Behçet hastası ve sağlıkçı olarak bir kaç şey söylemek istiyorum. Gerçekten ataklarda çok zorluklar çekiyorum. 2 hafta yemek yemiyorum. Yutkunamıyorum bile. ... Devamını Gör

Fatih Kesler

Merhaba Buse hanım. 13 yaşındaki oğlum için, doktor tarafından bu hastalığın olma ihtimali söylendi. Yakın zamanda boğazında aft görüldü ve şuan geçti. Sıklı... Devamını Gör

Ufuk Doğan

Behçet hastasıyım, 2009 yılında tanı kondu.. Sol bacakta toplar damar tıkanıklığı ile başladı, ölücez herhalde herkes gibi birgün. Umarım daha çok çektirmez..

Ali Kocatürk

İlacın ismi ne acaba

Berke Avcı

Behçet hastalığı bir tür EPONİM'dir. Eponim nedir diye sorucak olursanız ? Eponim bilim insanlarının yeni keşfettiği hastalıklara verdikleri isimdir. Hemşir ... Devamını Gör

berke kardeşim yaşım 51 tam 10 yıldır sğrekli hiç geçmeyen ağrılarım var yumrtaların arasından prostata doğru hep sızı ağrı en iyi ürolojicilerede gittim fos... Devamını Gör