Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Zona Nedir? Zona Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi…

Zona Nedir? Zona Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi…

Şebnem Sucu
11.01.2022 - 10:26

Viral bir rahatsızlık olan zona, vücutta ilk olarak bölgesel ağrılara ardından ağrılı döküntülere neden olur. Bu hastalık suçiçeğinden kaynaklı varicella zoster adı verilen bir virüsün sonucu ortaya çıkar. Bağışıklık sisteminin zayıflaması halinde zona ilerleyen yıllarda tekrar edebilir. Peki, zona nedir? Belirtileri ve tedavisi nasıl olur? İşte zona hastalığı hakkında merak edilen soruların yanıtları…

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Önceden suçiçeği geçiren her birey zona hastalığına yakalanabilir. Her yaşta görülmekle birlikte 50 yaş ve üzeri bireylerde zona yaygın görülmektedir. Zonanın en önemli sebeplerinden birinin stres olduğu düşünülmektedir. Yoğun stresin yanı sıra bağışıklığı bastıran durumlar, kronik rahatsızlıklar ve şiddetli enfeksiyonlar gibi farklı nedenler zonayı tetikleyebilir. Peki, zona nedir, belirtileri nelerdir? İşte zona hakkında bilinmesi gerekenler…

Zona Nedir?

Zona Nedir?

Zona, su çiçeğine sebep olan varicella zoster adındaki bir virüsten kaynaklanan enfeksiyon rahatsızlığıdır. Suçiçeği hastalığı ortadan kalksa bile virüsler sinir sistemine yerleşerek burada yaşayabilir ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı dönemlerde zona olarak kendini gösterir. Bu, daha önce suçiçeği geçirmiş bireylerin zona hastalığına yakalanabileceği anlamına gelmektedir.

Zona Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Zona Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Zona hastalığının erken belirtileri arasında; ağrı, yanma, kaşıntı ve karıncalanma hissi yer alır. Bazı hastalar bu belirtilerin çok şiddetli oluğundan yakınırlar. Bazen kas ağrısı, apandisit, böbrek ağrısı, migren ve kalp ağrısı gibi durumlarla karışabilir. Bu semptomların ardından kısa süre sonra ödemli ve ağrılı kabarcıklar gelişir ve bunlar vücutta küme halinde küçük su kabarcıkları şeklindedirler. Genellikle döküntülere yanma hissi de eşlik etmektedir.

Döküntüler suçiçeğine benzerdir ancak farklı olarak tüm vücudu etkilemez. Zona rahatsızlığında döküntüler yalnızca yüz, boyun, sırt, gövde ve kalça gibi bir alanda konumlanmıştır. Bazı hastalarda ateş, halsizlik, kas güçsüzlüğü, üşüme ve titreme gibi farklı belirtiler ortaya çıkabilir.

Zona Hastalığı Tedavisi

Zona Hastalığı Tedavisi

Zona rahatsızlığı genellikle birkaç hafta içinde iyileşme eğilimimdedir. Tedavide bazı antiviral ilaçlar ile belirtilerin hafiflemesi sağlanır. Deri üzerine sürülen losyonlar ile kaşıntı kontrol altına alınabilir. Kişide yüksek ateş mevcut ise doktorunuz aseminofen içerikli ilaçlar reçete edebilir. Bu süreçte vücuttaki kabarcıklara soğuk, ıslak kompres yapmak ağrı ve kaşıntıları azaltmaya yardımcı olur. Soğuk suyla yapılan bir duşta oldukça rahatlatıcı olacaktır. Tedavi olmanıza rağmen 10 gün içinde belirtilerde iyileşme olmaması durumunda tekrar doktora başvurmanız tavsiye edilir.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
3
1
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın