Zararlı Olduğunu Bile Bile Neden Sigara İçtiğinizi Anlatıp Zihninizi Sıfırlıyoruz, Artık Sigarayı Bırakacaksınız!
Bu sorunun yanıtı bizi bambaşka biri yapacak: Zararlı olduğunu bile bile neden sigara içeriz?
Sigara içenler için hayatın bir dönemi kesinlikle 'sigarayı bırakma' dönemi olmuştur.
Peki zararlı olduğu halde sigarayı bırakamamanın ardında yatan sebep nedir?
Öncelikle şekerin de sigaradan çok farklı bir bağımlılık olmadığını hatırlayalım, benzer bir mekanizma işliyor ve şeker de çok ama çok zararlı.
Sigara içenlerin 'zayıf iradeli' olduğunu söyleyip iç rahatlatacak olanlara şimdiden kötü haberi vermiş olalım. Zararlı olduğunu bile bile dünyadaki hemen her insan şeker tüketiyor, onların da zihinleri sigara içmeyi sürdürenlerle benzer sebeplerle çevrelendiği için anlatacaklarımız onları da ilgilendiriyor.
Sigara içmenin zararlı olduğu biliniyor olabilir ama bir düşünün, o an verdiği haz her zaman verdiği zararın bilincini aşıyor. Yani hazzı 10 birimle tanımlarsak sağlığa verdiği zararın bilgisi 5-6 birimde kalıyor, biliniyor ama gözardı ediliyor.
Çoğu tiryaki için sigara çok farklı zevkle ilişkilendirilmiş durumda, çay, kahve, yemek sonrası, kahvaltı öncesi, uyanmanın yolu...
Hayatımızda sürekli tekrarladığımız bu eylemlerden sonra sigara ihtiyacının doğması ve yaşanan hazların üst üste gelmesi sebebiyle derin bir eksiklik yaratmasını anlayışla karşılamak gerekiyor. Yani zararların farkındalığı ritüellerin yarattığı boşluğu dolduramıyor, bu durumda ritüelleri evirmek bir alternatif olarak karşımızda.
Çay ve kahve orucuna girmek herkes için anlamlı olmayabilir ama sigaranın yerine koyulacak alternatifler bulup ritüellere yeni şekiller vermenin mümkün olduğunu biliyoruz.
Nikotinin yarattığı bağımlılık da tartışılması gereken bir konu. Çünkü her ne kadar tiryaki olsa da bazı insanlar nikotine bağımlı değil, bu keyiflere bağımlı.
Durum nikotin bağımlılığıyla ilgiliyse bir tedavi söz konusu, bizim bahsettiğimiz durum sigarayı hayattaki diğer keyiflerle eşitlemekle ilgili, unutmadan not edelim;
Bir de nikotinin özelliğini unutmayalım, beyne en hızlı tatmin sunan hem de legal bir uyuşturucudan bahsediyoruz, bu uyuşturucudan uzaklaşmanın kolay olduğunu kim söyleyebilir?
Biraz da acı gerçeklerden konuşalım. Sigaranın toplumsal kabulle, özellikle dahil olunan gruplarla büyük bir ilişkisi var.
Sosyalleşmek için sigaraya başlayan birini tanıyor musunuz? Muhtemelen bu kişi farklı bir bahaneyle sigaraya başladığını söylemiştir ama büyük bir çoğunluk yalnız kalmamak için 'sigara içenler' arasında bir toplumsal kabul aracı olarak sigarayı kullanıyor. Yani zararlı olduğunu bilse bile dahil olduğu topluluktan dışlanma korkusu, onlarla aynı alışkanlıkları sürdürememe korkusu ağır basabiliyor.
Bazen de sağlıklarında yarattığı riskin tam anlamıyla farkında değiller. 'Nasılsa sigara içmesem de ölmeyecek miyim?' gibi garip düşünceleri benimseyenler var.
Yani ömürden çalınan 10-15 yıl, sağlıklı nefes almaktan uzak, daha doğrusu yaşamın tadını almaktan uzak bir hayatın tam anlamıyla bilincinde olmayan birinin sigarayı bırakabileceğine siz inanıyor musunuz?
Hal böyleyken zararlarının farkında olan, bilgili diyebileceğimiz kişiler bile sigara içmeye devam ediyor. Onlar için bahaneler asla tükenmiyor, kararlı olanlar içinse tüm bunlar birer detay. Çünkü ucunda daha iyi bir hayat var.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
İlk başta şunu bir kabul edelim. Sigara son derece keyif verici bir alışkanlıktır. Öyle olmasa insanlık en başında sigara kullanmazdı. Senelerdir ağzıma koym... Devamını Gör
eee sağlıklıysa herkes başlar zaten dediğin hiç mantıklı mı.
1.5 ay önce bıraktım ama o kadar çok sigara içen insan koymuşsunuzki paket alas ım geldi gidip
iş te ya namussuzu canı çekiyor görünce o paketide alınca sistem çöküyor bir tane değilmpaketün tamamını içiyorsun geri kalan içmediğin süre bok oluyor
sigara icerken okumam peki
aynı durum ama içimde hep bu laneti bırakma isteği var her yakışımda.. cebe, sağlığa herşeye zarar ooy oy