Yüzüklerin Efendisi'nin Yazarı Tolkien'in Orta Dünyası Birinci Dünya Savaşı'ndan Nasıl Etkilenmişti?
Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit serilerinin yazarı J.R.R Tolkien duymayan yoktur. Birçok eleştirmene göre Tolkien'in eserleri Birin Dünya Savaşı'ndan etkilenmişti. Nasıl mı? Gelin beraber inceleyelim.
21 Eylül 1937'de J.R.R Tolkien’in “Hobbit” adlı eserinin yayınlanması, yeni bir edebi akımın başlangıcını tetikledi.
Birinci Dünya Savaşı sırasında asker olan Tolkien, savaştaki gözlemlerinden derinden etkilenmiştir.
Güney Afrika'da babasının ölümüyle Tolkien ailesi üç yaşındayken İngiltere'ye taşındı.
Yetenekli ve edebiyata ilgili bir çocuk olan Tolkien, annesi tarafından okumaya ve yazmaya teşvik edildi. Ancak annesi Tolkien on iki yaşındayken öldü ve Tolkien, Birmingham'da bir yatılı okulda yeni bir hayat kurmak zorunda kaldı. Burada, icat edilmiş dillere özel bir ilgi duydu ve üç arkadaşıyla birlikte gizli bir topluluk kurdu.
1915'te Tolkien, İngilizce'den birinci sınıf dereceyle mezun olduğunda, dünyanın durumu değişmişti ve orduda görev alması için baskı altındaydı.
Ertesi yıl, sağlıklı genç bir adam olarak, Fransa'da bir alayda görev yapmak üzere çağrıldı. İlk savaş deneyimi, meşhur Somme Muharebesi'nde gerçekleşti. Savaşın korkunç koşullarında, Tolkien fantastik diller yazmaya başladı ve yüksek fantezi yaratımları şekillenmeye başladı.
Savaş sonrası Tolkien, Edith ile aile kurdu.
Boş zamanlarında çocukları için hikayeler yazmayı seviyordu ve 1930'ların başlarında 'Hobbit'in ilk satırını yazdı. 1932'nin sonunda hikaye tamamlandı, ancak geniş bir yayın için tasarlanmamıştı. Ancak hikaye, Tolkien’in arkadaşı C.S. Lewis ve öğrencisi Elaine Griffiths dahil olmak üzere birkaç kişi tarafından o kadar beğenildi ki, 1936'da George Allen ve Unwin'e gösterildi.
"Hobbit"in yayınlanmasının ardından, Tolkien, "Yüzüklerin Efendisi" için bir devam hikayesi yazması için teklif alıyordu.
İlk taslaktaki bazı sahneleri, iki kitap arasındaki tematik ve stilistik uyumu sağlamak için revize etti.
İlk yayınlandığından bu yana geçen seksen yıl boyunca Hobbit, özellikle Birinci Dünya Savaşı'nın Tolkien'in eseri üzerindeki etkisini anlamaya çalışan yazarlar tarafından sonsuz edebi eleştirilere tabi tutulmuştur.
Bu eski ve yeni karışımı, Hobbit'i ve Yüzüklerin Efendisi'ni zamansız kılan şeydir. Her iki eserde de genel kahraman büyük bir kılıç sallayan savaşçı değil, küçük ve çoğunlukla sıradan bir hobbit'tir.
Birçok eleştirmen, bu çatışmanın güç ve açık cesaret gösterilerinin çok daha değersiz olduğu Birinci Dünya Savaşı ile bir şekilde bağlantılı olduğunu düşünür.
Neredeyse her savaşta düşmana meydan okumak amacıyla adamlarının önünde kılıçla ata binen cesur bir subay bulunur, ancak hemen hemen anında öldürülmüşlerdir.
Önemli olan ise savaştaki bireylerin aldığı küçük ama etkili hamlelerdir.
İşte Tolkien'in eserleri de bu dinamiğe odaklanır.
Siz ne düşünüyorsunuz?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Savaşta bulunan bir adam olarak mutlaka, karakteri etkilenmiştir. Ancak kendisi birden çok sefer, Yüzüklerin Efendisi'nin gerçek Dünya ile alakalı olmadığını... Devamını Gör
kıymetttlimisssss