Yoksulluk Döneminde Fabrikaların Un Çuvallarını Çiçekli Üretmesinin Altında Yatan Etkileyici Hikaye
Yoksulluk Döneminde Fabrikaların Un Çuvallarını Çiçekli Üretmesinin Altında Yatan Etkileyici Hikaye
Büyük Buhran dönemi dünya tarihine damgasını vuran bir ekonomik krize sahne oldu. 1929 yılında başlayan dünya ekonomik bunalımında birçok insan yiyecek ve içecek bulmakta bile zorlanıyordu. Peki bu zor zamanlarda neler yaşandı? Tam da bu süreçte un fabrikalarının geliştirdiği yenilikçi bir çözüm bu dönemin hikayesini değiştirdi: renkli desenli un çuvalları.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Sosyal medyada görseldeki bu fotoğrafı ve geçmişte bir dönem fabrikaların kadın ve çocuklar için un çuvallarını giyilebilir şekilde ürettiğini belki duymuş ve görmüşsünüzdür. İşte şimdi gelin bu hikayeye detaylarıyla bakalım:
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Dünya Ekonomik Bunalımı tarihin en büyük ekonomik krizlerinden birini temsil ediyor. Bu dönemde birçok insan yiyecek ve giyecek bulmakta zorluk çekiyordu. Yoksulluk aileleri hayatta kalma mücadelesi vermeye zorladı.
Un fabrikaları yoksul kadınların un çuvallarını çocuk kıyafetlerine dönüştürdüğünü fark edince harekete geçti. Düz beyaz çuvallar yerine, renkli desenlerde, çoğunlukla çiçek motifleriyle süslenmiş un çuvalları üretmeye başladılar. Böylece bu çuvallar sadece gıda ambalajı olmaktan çıkarak hayat kurtarıcı birer giysi haline geldi.
Üzerindeki eğlenceli çizimler çocukların seveceği türden tasarımlardı ve bu desenler yıkanmasına rağmen asla çıkmıyordu. 3.5 milyon kadın ve çocuğun bu çuvallardan yapılmış giysiler giydiği tahmin ediliyor.
Yani un çuvalları zorunluluktan doğan bir moda yaratmıştı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Sadece bu da değil: Fabrikalar un çuvallarının üzerine bu çuvalları nasıl kıyafete dönüştürebileceklerine dair talimatlar da basmaya başladılar. Bu kadınların yaratıcılığını destekleyen bir adım olarak kayıtlara geçti.
Tabii bu talimatlar silinebilir mürekkeplerle yazıldığı için yıkandıktan sonra silinebiliyordu.
Zaman içinde un fabrikaları unları çuvallarla vermekten vazgeçip kağıt poşetlerde satmaya başladı. Böylece un çuvallarından yapılan kıyafetlerin dönemi sona erdi.
Bu ilham verici hikaye de hayatta kalmanın ve dayanışmanın güçlü bir sembolü olarak tarihteki yerini aldı. Böyle bir dayanışma ruhu her dönemde olsa keşke değil mi?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Erciyes Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden 2019 yılında mezun oldum. Mezuniyetimin ardından alanımla ilgili kendimi geliştirmek amacıyla çeşitli kurslara katıldım ve bu süreçte birçok sertifika aldım. 2020 yılından itibaren editörlük, muhabirlik ve içerik üretimi gibi farklı pozisyonlarda görev alarak medya dünyasında aktif bir şekilde yer aldım. 2024 yılı itibariyle Onedio’da Yaşam Editörü olarak çalışıyorum ve siz okuyucularımıza güncel, ilgi çekici ve farklı içerikler sunuyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın
"Bn onun cemaziyelevvelini bilirim" deyimi de bizim un çuvalı elbiselerden geliyor