Yeni Ekonomi Modeli 4 Ayı Doldururken, Karnesi Kırıklarla Dolu!
Yeni Ekonomi Modeli 4 Ayı Doldururken, Karnesi Kırıklarla Dolu!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl Çin'di, Venezuela'ydı, Türkiye'ydi, eskiydi, yeniydi tüm model tartışmalarını bitirerek 'yeni ekonomi modelini' 30 Kasım'da açıklamıştı.
Geçen 4 ayda göstergeler bozulurken, model tuttu mu?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Cumhurbaşkanı Erdoğan, çok değil bundan 4 ay önde katıldığı 30 Kasım tarihli yayında Türkiye'nin ‘yeni ekonomi modelini' ilan etmişti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kurdaki yükselişi engellemek için çıkarılan KKM miktarı 25 Mart'ta 610,4 milyar TL'ye yükselirken, kurdaki artışla bütçeden de kur farkı ödeniyor.
TCMB'nin faiz indirimlerine başlaması öncesinde Ağustos 2021'de resmi yıllık tüketici enflasyonu yüzde 19,25'ti. TCMB'nin politika faizi de yüzde 19'du.
TCMB politika faizini yüzde 14’te sabit tutmaya devam ederken Hazine’nin 10 yıl ve 5 yıl vadeli tahvil faizleri geçen hafta yüzde 28’i aşarak tüm zamanların zirvesine yükseldi.
Bankaların ortalama ihtiyaç kredisi faizleri, TCMB'nin faiz indirimleri öncesinde ve 30 Kasım'da yüzde 23 seviyelerindeydi. Bugün ise yüzde 28'in üzerinde yer alıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Dünyada enerji fiyatlarının hızla arttığı bir dönemde döviz kurlarını artıracak faiz operasyonuna imza atılması, TL cinsi fiyatların katlanmasına neden oldu.
Hükümetin yeni ekonomi modelindeki en büyük iddiası, TL'nin değerinin düşük tutulmasının getireceği ‘rekabetçi kur' avantajı ile cari fazla vermekti. Ancak emtia fiyatlarının yüksek seyretmesiyle işler biraz ters gitti.
Yeni ekonomi modelinde işsizliğin azalacağı iddia edilmişti. 30 Kasım’da yüzde 11,2 olan TÜİK’in dar tanımlı işsizlik oranı, ocakta yüzde 11,4’e yükseldi.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın