Yemen'de İnsanlık Ölüyor: BM'ye Göre Ülkenin Yarısı Aç
Ülke içi çatışmaların hiç eksik olmadığı Yemen'de en son geçtiğimiz yıl Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun İran tarafından desteklendiği iddia edilen Husi'lere karşı başlattığı savaşla birlikte ülke büyük bir felaketle karşı karşıya geldi. BM'nin yayınladığı verilere göre, yaşanan iç savaş yüzünden halkın yüzde 51'inin temel gıda maddelerinden mahrum kalmış durumda.
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, Yemen'de yaşanan iç savaş yüzünden halkın yüzde 51'inin temel gıda maddelerine ulaşımının olmadığını duyurdu.
Temel gıda maddelerine ulaşımda yaşanan sıkıntı yüzünden, ülkede insanlar dağlarda yetişen bitkileri kaynatarak yemek mecburiyetinde kalıyorlar.
Ülkede tahıl ithalatı durdu
Reuters ajansı geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası'nın içinde bulunduğu kriz nedeniyle Yemenli büyük tahıl tüccarlarının ithalatı durdurduğunu gösteren belgelere ulaştı.
Tahıl ithalinin durması konusunda BM yardım koordinatörü McGoldrick '2017 başlarında çok büyük sorunlarla karşı karşıya geleceğimizi biliyoruz' dedi.
Yine BM rakamlarına göre Yemen'de halen 7 milyon kişi aç ve kalan tahminen 21 milyon insan düzenli olarak yeterli gıdaya ulaşamıyor.
BM geçen ay Yemen'de 1,5 milyon çocuğun açlıkla yüz yüze olduğunu, 370 bininin yetersiz beslenme yüzünden bağışıklık sistemlerinin çöktüğünü duyurmuştu.
Şu anda BM tahminlerine göre, her 10 çocuktan 8'i yetersiz besleniyor ve her 10 dakikada bir çocuk önlenebilir hastalıklardan yaşamını yitiriyor.
Yine BM rakamlarına göre Yemen'de halen 7 milyon kişi aç ve kalan tahminen 21 milyon insan düzenli olarak yeterli gıdaya ulaşamıyor.
İthalat neden durdu?
Son kriz Eylül ayında Yemen'in sürgündeki Devlet Başkanı Abed Rabbo Mansur Hadi'nin, Merkez Bankası'nı Husi'lerin kontrolüne geçen başkent Sana'dan güneydeki Aden'e taşıma kararıyla gelişmeye başladı.
Hadi hükümeti buna gerekçe olarak Husi'lerin Merkez Bankası kaynaklarından 4 milyar doları savaşa yatırdığı iddiasını gündeme getirdi.
Husiler ise bu paranın bankadan gıda ve ilaç alımı için çekildiğini söylüyorlar.
Ülkenin en önemli tahıl ithalat şirketi Sana'daki yönetimin Ticaret Bakanlığı'na,artık ödeme alamadıkları için tahıl ithal edemeyeceğini bildirdi.
Merkez Bankası, Aden'e taşınma kararından önce bile ekonominin durumu ve para değerinin iyice düşmesi nedeniyle ithalatçılara kredi mektubu vermeyi durdurmuştu.
Yerlerinden edilen Yemenlilerin yüzde 55'i başka ailelerin yanlarına yerleşti, yüzde 22'si kiralık evlerde yaşamanı sürdürmeye çalışıyor, yüzde 19'u ise kurulan yardım merkezlerinde barınıyor.
BM'nin yayınladığı raporda ayrıca, iç savaşın başladığı tarihten 18 Kasım'a kadar olan süreçte 7 bin 272 kişinin öldüğü, 38 bin 279 kişinin ise yaralandığı belirtiliyor.
AA, BBC Türkçe
Yorum Yazın
Bunlar hep eğitimsizlikten..
Halep ölüyor diye ciyaklayanları göremiyoruz buralarda.Sonra bana mezhepçi diyorlar oçlar.Mezhep yüzünden Yemen'in durum ortada.İç savaş demişler bir de.Vahh... Devamını Gör
yıl olmuş 2018 hala açlıktan çocuklar ölüyorsa buna sebep olanların anasını sikeyim ben