Yaşı Otuza Dayandığında Bir Erkeğin Hayatında Yapmaya Başlaması Gereken 12 Değişiklik
Otuz yaş, hayatınızda bir dönüm noktası. Hala genç sayılıyor olsanız bile, orta yaşlarınıza doğru usul usul ilerliyorsunuz. Bu yaşlar, yaşam tarzınızda geleceğe dönük değişiklikler yapmaya başlamak için en ideal yaşlar. Peki ne tarz değişiklikler yapmalısınız? İşte birkaç öneri.
1. Artık kendinize bakmanın zamanı geldi.
2. Hep hayalini kurduğunuz hayatı inşa etmeye başlayın.
Hani duvarlarında The Doors posterlerinin olduğu, sadece kitaplardan oluşan bir odası olan, perdelerini ikea’dan aldığınız, tempur yataklı, amerikan mutfaklı ev vardı ya, işte onu yavaştan inşa etmeye başlayın. LED tv karşısında üçlü kanepe olan, yerlerde halının olmadığı, mini barı olan, vs.
3. Severek yapacağınız bir iş bulmanın vakti geldi.
Belki askerlikten sonra aile baskısından kurtulmak için, belki evlenmeden önce kayınpedere düzenli bir geliriniz olduğunu beyan etmek için, belki arkadaşınızın firmasında tecrübe edinmek için girdiğiniz işten yavaş yavaş kurtulup, hep hayal ettiğiniz, koşa koşa gideceğiniz işinizi bulma vakti geldi de geçiyor bile. Hiç ertelemeden, mesaiye kalmaktan keyif alacağınız işi bulun ya da kurun.
4. Sebahat Teyze’nin oğlu Sedat’ı geride bırakın.
Artık kendinizi başkalarıyla yarıştıracak yaşlarda değilsiniz. Kendi hayatınızı, kendi istediğiniz gibi kurma zamanıdır. Bırakın komşuların, akrabaların çocukları başarıdan başarıya koşsun, kıyaslamayı bırakın ve önünüze bakın. Anneniz zaten sizin yerinize de yeterince kıyaslama yapacaktır.
5. Sahip olamadığınız şeyler için üzülmek yerine elinizdekilerin kıymetini bilmeye başlayın.
Bunu 20’li yaşlarda yapsanız anlarım. Ama otuz yaşına merdiven dayayıp hala sahip olamadığınız şeyler için üzülüyorsanız hata yapıyorsunuz. Bir an önce elinizdekilere şükredip, sahip olamadıklarınıza sahip olmak için yola koyulun.
6. Geçmiş hatalarla yüzleşme vakti.
Sadece alkoliklerin, alkolü bırakma aşamasındaki adımlardan biri mi zannediyorsunuz yüzleşmeyi? Yanılıyorsunuz, otuzlu yaşlara geliyorsanız sizin de bu adımı yaşamanız ve geçmişte yaptığınız hatalar için kendinizi bağışlamanız gerekiyor. Taze ve yeni bir başlangıç için bu şart.
7. Spora başlamak için son şanslar.
Artık mazeretiniz yok! Bir an önce düzenli bir spor hayatınız olmalı. Yaşlılığınızda bacakları tutmayan, dizleri ağrıyan, göbeği kucağında oturan biri olmak istemiyorsanız bunu bu yaşlarda kazanacağınız düzenli spor alışkanlığı sayesinde elde edeceksiniz.
8. Aile ilişkilerinizi güçlendirmeye başlamak için bundan iyi vakit olamaz.
Öğrenciliğinizde sadece para istemek için aradığınız anne babanızı artık hal hatır sormak için düzenli olarak arayın, kardeşlerinizle sık sık görüşün, bayramlarda ailenizi ziyaret edin. Yani aile bağlarınızı kuvvetlendirin.
9. Ev yemeği kavramıyla tanışın.
Yani sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinin. Abur cubura, gazlı içeceklere, sabaha kadar içmelere bir son verin, sigaradan kurtulun. Tamam, lapa yiyin, sürekli lahana çorbası için, Karatay diyetine başlayın demiyoruz ama, yediklerinize, içtiklerinize özen gösterin.
10. Hayatın zevk alınacak bir şey olduğunu keşfedin.
Gerçi bunu 20’li yaşlarda zaten keşfetmiştiniz, aynen devam edin.
11. Arkadaşlarınızın kıymetini bilin.
Yavaş yavaş arkadaş sayınız azalacak. En azından sürekli olarak takıldığınız insanlarla eskisi kadar bir araya gelemeyeceksiniz. Onun için elinizdekilerin kıymetini bilin, onlara vakit ayırın.
12. Evlenmeyi ufak ufak düşünmeye başlayın.
Evlenin demiyoruz, bunlar kader kısmet işleri ancak sevgilinizle ciddi düşünmeye başlamanız gereken bir evreye giriyorsunuz. Bu düşünceye, biriyle beraber yaşama fikrine yavaş yavaş alışmaya başlasanız iyi edersiniz.