Görüş Bildir
Haberler
YARSAV Adaylarını Resmîleştirdi

YARSAV Adaylarını Resmîleştirdi

Batuhan
02.09.2014 - 15:42

YARSAV Adaylarını Resmîleştirdi

HSYK seçimleri için YARSAV ve Yargıçlar Sendikası’nın ortak çıkardığı adaylar Yüksek Seçim Kurulu’na adaylık başvurularını resmen yaptı. YARSAV seçimin eşit şartlarda yapılmadığı iddiasıyla gereğinin yapılması için YSK'ya itirazda bulundu.

Yargıdaki grupların adaylarını açıklamasının ardından seçim takvimi işlemeye başladı. Adaylar ve gruplar resmi başvuru için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvuruda bulunmaya başladı. Hakim ve savcıların en geç 9 eylül 2014 tarihine kadar YSK'ya adaylık için başvurması gerekiyor.

YARSAV ve Yargıçlar Sendikası da ortak belirlediği adaylarla YSK’ya başvuruda bulundu. Buna göre;

İzmir 16. Asliye Ticaret Mahkemesi Hakimi Ayşe Sarısu Pehlivan, İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Berrin Lale Şenoymak, Ankara Cumhuriyet Savcısı Bülent Yücetürk, İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi İbrahim Fikri Talman, Yargıtay 9. Ceza Dairesi Tekik Hakimi Levent Ünsal, Ankara 8. İş Mahkemesi Hakimi Leyla Köksal, Karşıyaka 7. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Murat Aydın, İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa Bağarkası, Ankara 11. Aile Mahkemesi Hakimi Mustafa Karadağ, İstanbul 48. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Nuh Hüseyin Köse, Gaziantep Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Süleyman Demirel, YARSAV'ın desteklediği adaylar oldu.

YARSAV Başkanı Murat Arslan, eşit şartlarda seçim yapılmadığı gerekçesiyle YSK’ya şikayette bulunduğunu da belirtti. Yargıda Birlik Platformu’nun Bakanlık destekli çalışma yaptığını ifade eden Arslan, seçim sürecinde devlet olanaklarının bir grup lehine orantısız bir şekilde kullandırılması ve bazı kamu görevlilerinin istihdam edilmesiyle ilgili ve oluşturulan korku ikliminden dolayı seçim güvenliğinin sağlanmasına yönelik olarak YSK’ya başvuru yaptıklarını açıkladı.

Eşitlik ilkesine aykırı

Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, adaylarına saldırıların olduğu bir seçim ortamında eşitlikten bahsetmenin mümkün olmadığını belirtti. 8-10 kişinin oy kullanacağı adliyelerde sandıkların Bölge İdare Mahkemeleri’ne taşınması için YSK’ya başvuruda bulunduklarını belirten Eminağaoğlu, sandıkların taşınmaması halinde buralarda oy kullanacak seçmenlerin nereye oy verdiğinin deşifre olacağını iddia etti:

“Çeşitli yerlerde mülki makamlar organizasyonlar adı altında Yargıda Birlik Platformu çalışmalarında kullanılıyor. Burada eşitsizlik söz konusu. Kamu kaynakları seçim sürecinin dışında tutulması gerekir. Yargıda Birlik Platformu devletin her türlü imkanını kullanırken bize de zorluklar çıkarılmaktadır. Seçim çalışmalarına başladığımız Ağrı Doğu Beyazıt Adliyesi’ne alınmama durumuyla karşılaştık.”

HSYK seçimlerine gözlemci

Avrupa Yargıçlar Birliği’nden HSYK seçimlerine gözlemci göndermesi için başvuruda bulunduklarını belirten Eminağaoğlu, Avrupa Yargıçlar Birliği Başkanı ve üç gözlemcinin Türkiye’ye gelerek HSYK seçimlerinde rapor hazırlayacağını ve Avrupa Konseyine sunacağını belirtti:

“Geçen hafta 2 bine yakın hakim ve savcı Yargıda Birlik Platformu tarafından Ankara’ya taşındı. O otobüsler hangi olanaklarla Ankara’ya taşındı? Biz hakim ve savcılara brifingi kabul etmiyoruz. Müsteşarın o toplantıya katılması da yanlıştı. Tarafsızlık ilkesine de aykırı bir durumdu. Yargıda Birlik Platformu oluşumunun tarafsızlık için ortadan kaldırılması gerekir.”

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 'yolsuzlukların üzerine gideceğiz' sözlerine de değerlendiren Eminağaoğlu, “söylemleri ve davranışları samimi değil” dedi. Gazetecilerin 'polislere yapılan operasyonlara bakışınız ne olacak?' sorusuna da cevap veren Eminağaoğlu, bağımsız ve tarafsız bir yargı için yola çıktıklarını ve hukuk dışı hiçbir işlemi kabul etmediklerini belirtti.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://aljazeera.com.tr/haber/yarsav-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam