Akdoğan: ‘Gezi Eylemcilerinin Arasına Ekipler Gönderdik’
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, 'Gezi olaylarını AK Partili olmayan tabandan gelen bir tepki olarak değil de birilerinin yönlendirmesi olarak görmeyi tercih ediyorsunuz. Bu bir körlük değil mi?' sorusuna 'Gezi olaylarını ilk andan itibaren anlamaya çalıştık. Eylemcilerin arasına ekipler gönderdik. Tayyip Bey sabahlara kadar oradan gelen ekipleri dinledi' şeklinde yanıt verdi.
Yalçın Akdoğan, HaberTürk gazetesinden Kübra Par'a konuşmuştu. Röportajın bugünkü bölümünden bazı kısımlar şöyle:
- AK Parti tabanında bir mutsuzluk hissetmiyor musunuz?
Hissetmiyorum. Parti içi polemikler tedirginlik verebilir, kitlemizi üzebilir. Bu konular kapandığı için bir şey duymadık. İç bütünlüğümüzü korumamız çok önemli. Büyük saldırılarla baş edebildiysek, millet yanımızda olduğu için ve iç bütünlüğümüzü koruyabildiğimiz içindir.
- Yolsuzluk iddiaları, Abdullah Gül'ün uzaklaşması, ekonomideki dalgalanma, Bülent Arınç'ın Erdoğan çıkışı... Bunlar tabanı rahatsız etmedi mi yani?
Abdullah Bey'le ilgili bir sıkıntımız yok herkes onu el üstünde tutar, kimse ona karşı olumsuz bir tavır içinde olmaz. Onun ötesindeki polemikler tedirginlik vermiştir, ama onlar da geride kalmıştır. AK Parti seçmeninin kafasına takılan bir şey olduğunu düşünmüyorum.
- Ekonomideki dalgalanma ve doların yükselişi konusunda muhafazakâr kesimden eleştiri alıyor musunuz?
Bunlar konjonktürel dalgalanmalar. Avrupa'da ciddi şekilde küçülme ve gerileme var ama Türkiye büyümeye devam ediyor. Ekonomide psikoloji önemlidir. Şu an psikolojinin kötü olduğunu düşünmüyorum. AK Parti'ye karşı umut ve güven var.
'Gezi olaylarını ilk andan itibaren anlamaya çalıştık'
- Gezi olaylarını AK Partili olmayan tabandan gelen bir tepki olarak değil de birilerinin yönlendirmesi olarak görmeyi tercih ediyorsunuz. Bu bir körlük değil mi?
Hiç öyle görmüyoruz. Gezi olaylarını ilk andan itibaren anlamaya çalıştık. Eylemcilerin arasına ekipler gönderdik. Tayyip Bey sabahlara kadar oradan gelen ekipleri dinledi. İyi niyetli olanları dinledik, anladık da, ama bu olayın üzerine başka bir şey inşa edilmeye çalışıldı. Orada bireysel gerekçelerle farklı bir protesto vardıysa bile örgütlü yapılar gelip üzerine çöktüler.
- Gezi olayları otoriterleşmeye karşı bir tepki değil miydi?
Otoriteleşme iddiasının, eskiden çıkan 'gizli gündem', 'takiyye' gibi iddialardan hiçbir farkı yok. Hepsi kurgu, algı operasyonu ve psikolojik harekâttır. O zaman 'mahalle baskısı' diyorlardı, şimdi bunu diyorlar. Türkiye'nin bölgesel bir aktör olması ve reel politikaya teslim olmaması bunları yaşamamızda etkili oldu. IMF'ye borcumuzu ödedikten 1 ay sonra bu olaylar patlak verdi. Tayyip Erdoğan değişmedi. 10 yıl önce de aynı şeyleri söylüyordu. Kimseye baskı yapılmıyor. Gazetecilerle ilgili çok konu oldu. Benim de ismim karıştı, ama alakam yok.
- Bunca gazeteci neden işten atıldı o zaman?
Atıldığı da yok ki sadece yer değiştiriyorlar. Bugün Türkiye'de yüzlerce emekçi, fotoğrafçı, kameraman işten atılıyor, kayıt dışı çalıştırılıyor, maaşı ödenmiyor ama kimsenin sesi çıkmıyor. Beyefendi 100 bin lira maaşla bir yerden bir yere geçince olay oluyor. Bunun bizimle ilgisi yok. Tayyip Erdoğan çoğunun adını bilmiyordur bile.
'Çözüm sürecinde duraksama olmadı'
- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Dolmabahçe Deklarasyonu'na karşı olduğunu söylemesinden sonra Çözüm sürecinde yeni bir tıkanma dönemine mi girildi?
Duraksama olmadı, çalışmalar devam ediyor. Ama seçim sürecine girildiği için gündemde arka plana düştü. Seçimden önce PKK silah bırakma kongresini toplasaydı iyi olurdu, ama olmadı. HDP, böyle bir terör örgütü yokmuş gibi Batı'da hava atma derdinde. 'Silahsız çözümü vurgulayacağız' diyor, ama PKK'ya 'silah bırakma' çağrısı yapmıyor.
- Erdoğan'ın izleme heyetini ve Dolmabahçe görüşmesi tasvip etmediğini açıklaması sizin için sürpriz oldu mu? Aranızda iletişimsizlik mi yaşandı?
Ben Tayyip Bey'in sözünün üzerine söz söylemem. Esas ve bağlayıcı olan onun sözüdür. Polemik üretmem, söylediğini esas kabul ederim. İletişim eksikliği varsa bizden kaynaklanmıştır.
- Bülent Arınç'ın 'Cumhurbaşkanımızın böyle konuşması hükümetimizi de yıpratır' açıklamasını nasıl karşıladınız?
Bu tür içe dönük polemik açıklamaları, tedirginlik yarattığı için üzerine konuşmayı doğru bulmuyorum. İlgili kurumlarda görüşümü bildiririm ve değerlendirmelerimi yaparım. Çözüm süreci Tayyip Erdoğan'ın başlattığı, Ahmet Davutoğlu hükümetinin devam ettirdiği bir süreçtir. Günübirlik açıklamalara çok takılmamak lazım.
- 'Çözüm süreci AK Parti'ye oy kaybettirdi, bu yüzden milliyetçi söylemlere döndüler' eleştirilerine ne diyorsunuz?
Bu iddialar doğru değil. Biz hep aynı söylemlerde bulunuyoruz. Milletin yüzde 70'i çözüm sürecine destek veriyor, yani sadece AK Parti değil, diğer partilerin tabanından da destek var. HDP'nin şımarıklıklarının milliyetçi tepkiye sebep olduğunu söyleyebiliriz ama bu tüm tabana yansıyor.
- 'Çözüm süreci seçime kurban gidiyor' gibi bir algı oluştu. Sürece bizzat emek vermiş biri olarak, tablo sizi üzmüyor mu?
Seçime kurban gitmiyor. Ben bu lafları çözüm sürecinin selameti için aylardır ediyorum. Kandil'in onlara posta koyması, illegaliteyi desteklemesi ve tehdit etmesi süreci zehirliyor.
- Ağrı olayının hükümetin provokasyonu olduğu iddiasına ne diyorsunuz?
Hiç ilgisi yok! Elinde silah olan adamlar yerleşim yerlerinde geziyorlar ve propaganda yapıyorlar. Provokasyon, bu adamların ellerinde silahlarla dolaşmasıdır. Güvenlik güçleri sadece önlem aldı ama çadırdan onlara karşı ateş açıldı.
İzleme Heyeti kurulacak mı?
Şu anda konsantrasyonumuz seçimde. Kurulup, kurulmayacağını haber vereceğiz.
Röportajın tamamı için buraya tıklayın.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!