onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Yağ Bezelerine Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Yağ Bezelerine Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Elif Ateş
29.11.2021 - 10:12

Tıpta lipom olarak adlandırılan yağ bezeleri, toplumda birçok kişide görülebilmektedir. Çocukluk dönemlerinde daha az karşılaşılan lipomlar, yetişkinlerde daha fazla görülür. Vücudun herhangi bir yerinde, çeşitli boyutlarda oluşabilir. Bu bezeler bazı kişileri görsel açıdan rahatsız etmektedir. Bazen de bu yağ bezeleri kötü huylu olabilir ve sağlık açısından büyük risk taşır. Yağ bezelerinin sıkılması, iğne gibi ucu sivri eşyalarla ile içinin boşaltılmaya çalışılması enfeksiyon oluşmasına sebep olur. Bu nedenle yağ bezesi bulunan kişilerin vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerekir. Peki yağ bezesi için hangi bölüme/doktora gidilir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Yağ bezeleri vücutta üç farklı şekilde bulunabilmektedir. Bunlardan ilki yağ kistleridir. Bu kistler genellikle kafa derisinde yer alır ve akışkan yapılıdır. Üstlerini ise çok ince bir deri katmanı örter. İyi huylu yağ doku tümörleri, boyun ve sırt bölgelerinde meydana gelir. Oldukça sert bir beze yapısına sahiptir ve içerisinde bulunan yağ kitlesi açık sarı bir renktedir. Aynı zamanda diğer kistler gibi de büyüyebilir. Bundan dolayı mutlaka cerrahi operasyonla alınmaları gerekir. Kötü huylu yağ bezeleri ise deri altında bulunan yağ dokusunun kanserleşmesi durumunda görülür. Liposarkam olarak da adlandırılan bu yağ bezeleri, sarı ve gri arası bir renktedir. Diğer yağ bezelerine göre oldukça yumuşak yapılıdır. Nadir görülen bu bezeler, cerrahi operasyonla ile çıkartılır. Yağ bezeleri hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Yağ Bezesi Hakkında

Yağ Bezesi Hakkında

Yağ bezelerinin en belirgin özelliklerinden biri, bezenin oluştuğu noktada gelişen şişliklerdir. Bu şişlikler zamanla büyüyerek belirgin bir hal alır. Genellikle yağ bezelerinin büyüklüğü toplu iğnenin başı kadardır. Özellikle sırt ve boyun bölgelerinde gelişir, çapı büyük ve oldukça derindir.

Yüz bölgesinde ise genellikle göz altında ya da göz kapağında yağ bezesi oluşur. Bu bezeler beyaz veya sarı renkte olur. Üzerinde bulunan deri tabakası ise oldukça incedir. Bu nedenle derinin altında kalan yağ kitlesi oldukça rahat gözlemlenir. Vücudun başka kısımlarında oluşan yağ bezeleri ise diğerlerinden biraz daha farklıdır. Derinin alt katmanlarında yer alır ve yağ tabakası dışardan görülmez. Sadece şişlik olarak hissedilir. Eğer bu yağ bezeleri darbe alırsa, iltihaplanma durumu görülebilir. Bu bezeler kötü huyluda olabilir. Bunlarda ağrı ve akıntı oldukça sık rastlanır.

Yağ Bezesi İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Yağ Bezesi İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Yağ bezesi bulunan kişilerin, hastanelerin dermatoloji (cildiye) ya da genel cerrahi bölümlerine gitmeleri gerekir. Yağ bezeleri genellikle herhangi bir sağlık sorunu teşkil etmez. Ancak bazı durumlarda kontrol amaçlı biyopsi yapılabilir. Bezeler, daha sonra bulunduğu bölgeden cerrahi operasyon ile çıkartılır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın