Görüş Bildir
Haberler
Vücudumuzun Farklı Bölgelerinde Çıkan Sivilceler Bize Sağlığımız Hakkında Neler Söylüyor?

Vücudumuzun Farklı Bölgelerinde Çıkan Sivilceler Bize Sağlığımız Hakkında Neler Söylüyor?

dicle demir
29.07.2022 - 08:39

Vücudun belli bölgelerinde çıkan akneler, size yaşam tarzınız hakkında neyi yanlış yapıp neyi doğru yaptığınız hakkında ipuçları verir. Fakat aknelerin çıkma sebepleri genellikle günlük yaşantınızda yaptığınız çok küçük ve önemsiz şeylere dayanır. Akneyle başa çıkmanın yollarından biri ise vücudunuzda akne çıkma eğilimi gösteren yerleri ve tetikleyen etkenleri anlamaktır. Peki vücudumuzda çıkan aknelerin sebepleri ve aknelerle başa çıkma ve yok etme yöntemleri neler?

'Önerdiğimiz ürünleri seveceğinizi umuyoruz! Bu içerikten alışveriş yapmaya karar verirseniz, Onedio sayfadaki bağlantılardan gelir elde edebilir. Satın aldığınız ürünlerde satıcılardan kaynaklanan sorunlardan Onedio sorumlu değildir.'

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Ağız kenarında çıkan akneler

1. Ağız kenarında çıkan akneler

Ağzınızın kenarında ve çevresindeki akneler, deriniz tahriş olmuşsa veya telefon, kask, müzik aletleri gibi eşyalarınız derinize sık sık temas ediyorsa çıkıyor olabilir. Bunun yanı sıra kozmetik ürünler veya yüzde kullanılan ürünler de bu aknelerin çıkmasına neden olur. Hormonlar ve genetik özellikler de ağız kenarında çıkan aknelerin sebeplerindendir. 

Eğer bu akneler sık sık çıkıyorsa, size uygun bir tedavi yöntemi önermesi için bir dermatoloğa görünmenizde fayda var. Fakat her zaman sivilceyi tedavi etmektense öncelikle onu önlemek daha iyidir. Bu yüzden, yüzünüzü günde iki defa hassas bir şekilde yüz temizleyici ile temizlemeyi rutin haline getirmenizi öneriyoruz. Komedojenik olmayan ve içerisinde yağ barındırmayan makyaj malzemeleri kullanmak ve yüzünüze dokunamamaya özen göstermek ağız kenarında çıkan sivilceleri en aza indirmek için önemli bir etkendir.

2. Burunda çıkan akneler

2. Burunda çıkan akneler

Burun bölgesi, yüzde aknenin çıkması için en eğilimli olan bölgelerden biridir. Çünkü burun bölgesindeki gözenekler diğer gözeneklerimizden daha büyük olduğu için kirin ve bakterilerin buralara dolmasını daha kolaylaştırır. Bu bölgedeki deri daha yağlı olduğundan, burun bölgemiz sivilcelenmeye çok yatkındır. 

Burun aknesi stres, diyet ve bazı ilaçlardan dolayı tetiklenebilir. Bazen de burun akneleri altta yatan daha ciddi sorunların işaretçisi olabilir. Fakat en yaygın nedeni kötü hijyendir.

3. Alında çıkan akneler

3. Alında çıkan akneler

Alnımızda çıkan aknelerin sebebinin saçımızdan kaynaklanabileceğini biliyor muydunuz? Eğer saçlarınız yağlıysa ve yeterince sık yıkamıyorsanız, saçtaki yağ alnımıza kadar inip o bölgedeki gözenekleri tıkayabilir. Saç pomadı, jöleler ve saç maskeleri alnınızda çıkan sivilcelerin sebebi olabilir çünkü çoğu saç ürünleri içerisinde hindistan cevizi yağı ve kakao yağı bulundurur. Bu ürünler cildinizi olduğundan daha yağlı bırakır. Hassas bir yüz temizleyici ile bu sorunu çözebilirsiniz. Eğer bu çözüm yardımcı olmazsa, saçlarınızı daha sık yıkamaya özen gösterip şampuan dışında herhangi bir saç ürünü kullanmayabilirsiniz.

4. Boyunda çıkan akneler

4. Boyunda çıkan akneler

Eğer aknenin genellikle hormonal sebeplerden dolayı çıktığını düşünüyorsanız yanılmıyorsunuz! Bazı hormonal dengeler değiştiği zaman androjenlerin artmasına sebep olur ve yetişkin aknesi dediğimiz faktör ortaya çıkar. Boyun ve çenemizde çıkan sivilceler hormonal dalgalanmaların önemli bir göstergesidir.

Menstrual döngü zamanlarında hormonların değişmesi gayet normaldir. Bu değişim doğum kontrol hapı gibi ilaç kullananların karşısına da çene ve boyun sivilcelenmesi olarak çıkabilir.

5. Yanaklarda çıkan akneler

5. Yanaklarda çıkan akneler

Pek çoğumuzun telefonunu aktif olarak kullandığı şu dönemde yanaklarda çıkan akneler çok sık gözlemlenen cilt problemlerden bir diğeri. Telefonumuzun sadece yüzümüze dokunması bile bu bölgede sivilcelerin ortaya çıkmasına yol açabilir çünkü telefonlar, bakterileri dağıtmaya ve taşımaya çok daha elverişlidir. Bunun yanı sıra, kirli yastık kılıfları ve nevresimler ya da cildiniz ile temas eden diğer eşyalar telefonunuzdaki bakteriler kadar tehlikeli olabilir. 

Yanak akneleri normal olabilir. Ama belli başlı hayat alışkanlıklarından kaynaklanması çok daha olasıdır. Yani bu sefer her şey küçük basit değişiklikler yardımıyla çözüme kavuşabilir. Mesela her kullanımdan önce telefonunuzu silmek ve telefonu tuvalet gibi çok fazla bakteri barınan yerlere yanınızda götürmemek, yastık kılıflarınızı ve nevresiminizi haftada bir değiştirmek ve ellerinizi sık sık yıkamak gibi küçük çözümler aknelerden uzak durmanıza yardımcı olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Sırtta çıkan akneler

6. Sırtta çıkan akneler

Sırt aknesi; güneş kreminden, nemlendiriciden, vücut losyonlarından, masaj yağlarından veya ağdadan kaynaklı olabilir. Bu akneler, derimizdeki yağın ve toksinlerin birleşip gözeneklerimizi tıkayan terden kaynaklı da olabilir. Bu yüzden antrenman yaptıktan sonra duş almak çok önemlidir ve sırtınızı düzgün bir şekilde yıkamak olmazsa olmaz bir sivilceden korunma yöntemidir.

Kirli kıyafetler, yorganlar ve yastıklar sırtınızda çıkan aknelerin en büyük sebebi haline gelebilir. Bunu dışında çok sıkan kıyafetler giymek hiç iyi bir fikir değildir. Çok sıkı olan kıyafetler cildinizin nefes almasını engelleyip iritasyona ardından ise sivilcelere sebep olabilir. Eğer başka bariz bir sebep yoksa sağlıklı beslenmeye dikkat etmeli ve yeterli besin alıp almadığınızı kontrol etmelisiniz. Bunların dışında fazla stres yapmak sivilcelenme sebeplerinden biri olabilir.

7. Bacaklarda çıkan sivilceler

7. Bacaklarda çıkan sivilceler

Bacaklarda çıkan akne, genellikle bakterinin, sebumun ve ölü derinin saç foliküllerine sıkışıp gözenekleri tıkaması sonucu ortaya çıkar. Bacaklarda iltihaplanmaya yol açıp fiziksel bir sıkıntı haline gelir. Bu bölgedeki sivilcelenmeler genellikle atletik eşyaların veya kıyafetlerin cilde sürtünüp tahriş yapması veya çok dar iç çamaşırların giyilmesi sonucu ortaya çıkabilir.

Fakat tedbirli olmak gerek çünkü insanlar genelde kıl kökü iltihabını, egzemayı ve keratosis pilarisi akne ile karıştırabiliyor. Eğer kaşıntılı ve ağrılı bir akne sorununuz varsa doktora gidip profosyonel tedaviye başvurmanızda fayda var.

8. Göğüste çıkan akneler

8. Göğüste çıkan akneler

Göğüs bölgesinde çıkan akneler neredeyse sırtta ve bacakta çıkan akne sebepleriyle aynı sebeplere sahip. Mesela hassas bir cilde sahipseniz, ağır kokulu ve ciltte tahrişe sebep olabilecek çamaşır suyu kullanımı gibi faktörler saç köklerinizi tıkayıp tahrişe sebep olur. Bu sebeple, sülfatlı ve kokusuz anti alerjik ürünler seçmeniz cildinizin sağlığı için daha iyi olacaktır.

Spor yaparken çok dar ve nefes aldırmayan kıyafetler terinizi, vücut yağınızı ve bakteriyi gözeneklerinize hapseder. Sivilcelenmeler, aynı zamanda gözenek tıkayıcı içeriklere sahip vücut losyonları sayesinde de ortaya çıkar. Bu sebepten dolayı, bir sonraki sefere kokusuz ve yağsız ürünler kullanmaya özen gösterebilirsiniz. Genellikle bu ürünler komedojenik olmayan ürünler diye geçer yani bu ürünler gözenekleri tıkamayan ürünlerdir. 

Denemek isteyebileceğiniz ürünler için buraya tıklayın.

Yüzünüzdeki ve vücudunuzdaki akneleri önlemek için siz hangi metotları uyguluyorsunuz?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
2
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın