onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Vergide Esnaf Muaflığı Ne Anlama Geliyor? Esnaf Muaflığı Sınırı Nedir?

Vergide Esnaf Muaflığı Ne Anlama Geliyor? Esnaf Muaflığı Sınırı Nedir?

Müge Kakşi
11.10.2021 - 12:12

Ülkemizde birçok vatandaşın elde ettiği kazançlardan devlet yasal olarak vergi almaktadır. Kurumlaşmamış gerçek kişilerin elde ettiği kazançlardan alınan vergi türüne ise gelir vergisi denilmektedir. Gelir vergisi ilgili yasalarca belirlenmiş gelire sahip olan herkes tarafından alınmaktadır. Fakat bazı durumlarda gelir vergisinden muaf olan vatandaşlar da mevcuttur. Birçok vatandaş vergide esnaf muaflığını ne anlama geldiğini ve vergide esnaf muaflığının sınırını internet üzerinden araştırıyor. Peki, vergide esnaf muaflığı ne anlama geliyor? Vergide esnaf muaflığı şartları nelerdir? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Ticari olarak elde edilen kazançlardan işin durumuna göre gerçek usulde veya basit usulde vergi alınmaktadır. Bu vergi türüne gelir vergisi denilirken bu durum Gelir Vergisi Kanunu ile belirlenmiş yasal bir vergi türüdür. Fakat yine aynı kanunlarla gelir vergisi muaflığına uygun olan kişilerden bu vergi alınmıyor ve vergiden muaf olmuş oluyor. Bu duruma vergide esnaf muafiyeti denilmektedir. Vergide esnaf muafiyetinden yararlanabilmek için ise devlet bazı şartlar koşmuştur. Birçok vatandaş vergide esnaf muafiyeti ve şartlarını merak ediyor. Vergide esnaf muafiyeti şartları ve vergide esnaf muafiyetinin ne olduğuna dair tüm detaylara içeriğimizde ulaşabilirsiniz...

Vergide Esnaf Muafiyeti Nedir, Şartları Nelerdir?

Vergide Esnaf Muafiyeti Nedir, Şartları Nelerdir?

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile belirlenmiş ve kurumlaşmamış fakat ticari işlerle ilgilenen gerçek kişiler gelir vergisi ödemekle yükümlüdürler. Fakat bazı durumlarda yine ilgili kanunlarca belirlenmiş sektörler veya kişiler bu vergiyi ödeme yükümlülüğüne sahip olmazlar. Bu duruma da vergide esnaf muafiyeti denilmektedir. Öncelikle gelir vergisi ödemesine tabi olan kazanç grupları şu şekildedir;

  • Serbest meslek kazançları,

  • Ticari kazançlar,

  • Zirai kazançlar,

  • Gayrimenkul sermaye iratları,

  • Menkul sermaye iratları,

  • Hisse senedi satış kazancı.

Gelir vergisi ödemesine tabi olmayan kazanç grupları ise kanunlarca belirlenmiştir ve bu durumda vergide esnaf muafiyetine tabi tutulurlar. 

Esnaf Muaflığı Sınırı Nedir?

Vergide esnaf muaflığından yararlanabilmek için bazı şartlar veya bazı çalışma koşulları aranmaktadır. Bunlar;

  • Bir iş yeri açmadan gezerek bazı perakende satışı yapanlar.

  • Yine bir iş yeri açamadan gezici olarak iş yapan küçük sanat çalışanları. ( Hamal, ayakkabı tamircisi, boyacısı, nalbant, çilingir, fotoğrafçı vs gibi)

  • Köylerde gezerek sanatın türleriyle uğraşan kişiler.

  • Hayvan veya hayvan arabası ile taşımacılık yapan kişiler.

  • Tarımda kullanılan hayvan arabası, hayvan, traktör, sandal gibi araçlarla her zaman olamaması kaydı ile arada bir insan veya eşya taşımacılığı yapan kişiler.

  • Evdeki mutfak gereçleri veya dikiş gereçleri ile herhangi bir kişi yanında çalıştırmadan tek başına dışarıya iş yapıp satan kişiler. (börek, çörek, mantı gibi çeşitli ev yemekleri ve oya, dantel, örtü, kırlent, kıyafet, tül gibi çeşitli gereçler.)

  • Kapı kapı dolaşarak evlerden birçok hurda malzeme alıp topladığı malların ticaretini yapan kişiler. 

  • Kendi ürettikleri ürünleri el sanatları adı altında satanlar. (el dokuma işleri, bakır işlemeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık vs. gibi.)

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın