Venezuela'da Kriz Sürüyor: Gösterilerde 29 Kişi Hayatını Kaybetti
İktidar ile muhalefet arasındaki krizin giderek derinleştiği Venezuela'da yaklaşık bir aydır devam eden hükümet karşıtı protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 29'a yükseldi.
Peki şiddet ikliminin giderek yayıldığı ülkede kriz neden patlak verdi? Gelin son gerçekleşen gelişmelere ve olayların perde arkasına yakından bakalım.
Venezuela'da Yüksek Mahkeme'nin Ulusal Kongre'nin yetkilerini üzerine alma kararıyla birlikte Nisan ayında başlayan hükümet ve Devlet Başkanı Nicolas Maduro karşıtı protesto gösterileri, dördüncü haftasında devam ediyor.
Her ne kadar Yüksek Mahkeme, 31 Mart'ta aldığı Ulusal Kongre'nin yetkilerini üzerine alma kararını tepkiler üzerine geri çekse de, muhalifler erken seçim talebiyle protestolarını sürdürüyor.
Devlet Başkanı Maduro: "Barış istemiyorlar"
Ağır bilanço: 29 ölü, 400'den fazla yaralı
Amerika Devletleri Örgütü'nden ayrılma kararı
Peki Venezuela'da aslında neler oluyor? İşte 4 soruda yaşananların perde arkası 👇
Venezuela neden bu kadar kutuplaşmış bir ülke?
Ancak muhalefet Birleşik Sosyalist Parti'nin iktidara geldiği 1999 yılından beri ülkedeki demokratik kurumlara zarar verdiğini ve yanlış ekonomik politikalar uyguladığını öne sürüyor.
Chavez'in destekçileri bu iddialara karşılık olarak muhalefetin elitlerden oluştuğunu ve kendi zenginliklerini artırmak için yoksul Venezuellalıları sömürdüklerini söylüyor.
İktidar yanlıları ayrıca muhalefet liderlerinin ABD'den maddi destek aldığını da iddia ediyor.
Maduro'nun halk desteği neden azalıyor?
Kutuplaşma neden şimdi tekrar alevlendi?
Yaşanan bir dizi gelişme, hükümet ile muhalefet arasındaki tansiyonun yeniden artmasına ve sokak gösterilerinin başlamasına yol açtı.
Bunlar arasında en önemlisi, Yüksek Mahkeme'nin 29 Mart'ta aldığı kararla, muhalefetin çoğunlukta olduğu Ulusal Meclis'in yetkilerini devraldığı yönündeki beklenmedik açıklaması oldu.
Muhalafet, bu kararın kuvvetler ayrılığına zarar verdiğini ve ülkeyi Maduro'nun tek adam yönetimine yaklaştırdığını öne sürdü.
Mahkeme ise Ulusal Meclis'in daha önceki Yüksek Mahkeme kararlarına uymadığını savundu.
Muhalefet ne istiyor?
Muhalefetin dört önemli talebi var:
29 Mart'taki karara imza atan Yüksek Mahkeme yargıçlarının görevden alınması
Bu yıl içerisinde genel seçime gidilmesi
Mevcut sıkıntıları aşmak için ilaç ithalatına izin verecek 'insani bir kanalın' oluşturulması
'Siyasi tutukluların' serbest bırakılması
Hükümet karşıtlarının öfkesi, 7 Nisan'da muhalif lider Henrique Capriles'in kamu görevinden 15 yıl boyunca men edilmesiyle daha da arttı.
2013 yılındaki seçimlerde Maduro'ya karşı kıl payı bir farkla kaybeden Capriles'in 2018 devlet başkanlığı seçimlerinde yeniden aday olması bekleniyordu.
Capriles'in 2032 yılına kadar siyasetten men edilmesi, muhalefetin en tanınan ve deneyimli liderlerinden birinin de devreden çıkması anlamına geliyor.
Venezuela'daki protestolardan objektiflere yansıyan bazı kareler...
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Konuyu ortadan vermişsiniz, kimse bir şey anlamamış. Venezuela'da başkanlık sistemi var. Ve "Venezuela usülü" deniyor. Seçilmiş Başkan Maduro'nun, ülkede ki ... Devamını Gör
Çok net açıklamışsın bende yazmaya zahmet edecektim teşekkürler Zeuscum.
son arastirmada venezuella halkinin yetesiz beslenmeden son 1 yilda 8 kilo kabettikleri ortaya cikti. yani halkin durumu bu kadar vahim. bizim yurudugumuz yo... Devamını Gör
bizim solcular venezuellayı daha doğrusu yönetimini pek severlerdi hatta bazı islamcılar da sempati duyarlardı israil elçisini kovduğu iddiası üzerine
Onlarda bir zamanlar yol köprü yaptım diyen liderlerine hayrandılar. İşte O lider başkanlık sistemini getirdi ve işler hızla boka sardı.