Vedat Milor'dan Yaşadığınız Toplumu Sorgulamanıza Yardımcı Olacak Türkiye'yle İlgili 15 Tespit
Vedat Milor'dan Yaşadığınız Toplumu Sorgulamanıza Yardımcı Olacak Türkiye'yle İlgili 15 Tespit
Vedat Milor Tuhaf dergisinin Nisan sayısı için Nurhak Kaya'nın sorularını yanıtladı. Biz de bu röportajdan bazı kısımları sizin için derledik.
Kaynak: Tuhaf
Keyifli okumalar!
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1. “Yurt dışındayken farklı alanlarda çok sorular sordum. Türkiye’de ise aynı merakı taşıyıp soru sorduğumda 'Çattık belaya. Ne kadar çok soru soruyor.' gibi negatif tepkiyle karşılaşıyorum. Bizde soru sormak 'Yaptığımı beğenmedi.' olarak algılanıyor. Otoriteyi zedeleme çabası sanılıyor.”
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2. “İnsanlarımızın yerel olanı ve kendi değerimizin nerede yattığını bilmediğinin farkına vardım. Güvensizlik duygusu da çok güçlü bir etmendi. Bu yüzden Türkiye’de Batı’dan gelen en bayağı şey bile tartışmasız kabul görüyor.”
3. “Batı’da yaşayan düzgün insanlar empati yapma, başka kültürlere açık olma insanlığın kaderinin ortak çizildiğinin farkında olma konusunda bizden daha gelişmiş durumdalar.”
4. “Batı’da insanlar başkalarını tanımlarken tanımlarını genellikle olumluluk üzerinden zevk ve estetiğe yöneltir. ‘Ludwing van Beethoven sever, Orhan Pamuk okur.’ vs. Bizdeyse alışveriş listesi gibi, ‘Şundan nefret eder, bunu karalar.’ gibi açıklamalar yapılıyor. Bu durumu oldukça dramatik buluyorum.”
5. "Irak işgalinden sonra inanılmaz bir talan olmuştu. Burada da ona benzer soyut bir talan gerçekleşiyor. ‘Orhan Pamuk büyük bir yazardır.’ diye tweet atsam ‘Vatan haini’ diyerek saldırmaya başlarlar."
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
6. “Bizde inanılmaz bir hayal ürünü endüstrisi var. Normal bir kek göstersem ‘Vedat Milor, bu size hiç yakışmadı!’ diyorlar. Hatta iş hakaret boyutuna bile varabiliyor.”
7. “Diktatörlükle yönetilen, ifade özgürlüğünün olmadığı ülkelerdeki insanlar her mecrada dikkate alınmaya çabalıyor. Bunun siyasi özgürlükle ve aile yapısıyla ilgisi var. İnsanlar ailelerinde aşırı domine ediliyor. Dinin de bununla ilgisi var.”
8. “Stanford Üniversitesi’nde hukuk okurken öğrenciler arasında çokça dindar Yahudi vardı. Yaptıkları tartışmalara şahit oldukça ön yargım yok oldu. Dili nasıl kullanacağınız çok önemlidir. Yahudilerin aralarında yaptığı dini tartışmalar vergi hukukunda, akıl yürütmede işe yarıyordu. Bizde ise ‘Sus ulan’ O öyle, bu böyle.’ deniyor. “
9. “Bizdeki yetişme sistemi, kültür ve dinin toplum üzerindeki işleyiş yapısı, konuşamamaya, örgütlenememeye sebep oluyor. Bu şekilde yetişen insanların böyle olmaması anormal olur.”
10. “Bazı konuları tartışmak bile zor. Sorgulamaya ve analitik bir kafa yapısına açık olmak gerekiyor. Evrensele ulaşmak için sorgulama kabiliyetine sahip olmak ve tabuların üzerine gitmek gerekiyor.”
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
11. “Türkiye’deki çocuklara doğuştan empoze edilen bir inanç ve politik baskı var. Aksi halde tokadı yiyorlar ve içeri atılıyorlar, toplum dışına itilip aforoz ediliyorlar.”
12. Nuri Bilge Ceylan’ın “Bizde mütevazılık hiçbir zaman gerçek bir üst değer olmamıştır. Bir ortamda mütevazı olmaya kalkarsanız saygı azalmaya başlar sözünü ise; “Ülkemizde bu tip değerlerin henüz oturmadığını düşünüyorum. Bu topraklarda, inançları birleştirecek ortak bir dil oluşmadı.” şeklinde yorumladı.
13. “Küçük yöresel değerler var. Değerler devamlı hayat tarafından sorgulanıyor ve o değerler hayatı idare etmeye yetmiyor.”
14. “İnsanların temelli kafası karışıyor. Türkiye’de hızlı bir sosyal değişim var. Muazzam bir belirsizlik içinde yaşıyoruz.”
15. “Biri bana ‘Türkiye’yi anlamam için hangi Nuri Bilge filmini izlemeliyim?’ diye sorsa ‘Uzak’ı öneririm. Bu coğrafyadaki sıkışmışlığımızı, yaşadığımız zorlukları, neden mutsuz bir toplum olduğumuzu, ilişkilerimizde haz almayı arzulamak yerine, niçin başka insanların yaptığı birçok şeyin bize battığını ve kendi çıkmazlarımızı görmemizi sağlıyor.”
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Adamın tespitleri doğru ve kanıtlanabilir özellikte. Aksini iddia eden kişilerin ambalaj içinden çıkmasını tavsiye ederim.
Me ambalajı? Defolu ürün diye geri dönüşüm alanına atılmışlar. Kim ambalaj ile uğraşacak.
Coğrafya kader, ortadoğu kederdir.
Kısaca diyo ki öküzsünüz.