Vasıflı İş Gücünü Kendine Mıknatıs Gibi Çeken, Dünyanın En Fazla Beyin Göçü Alan 5 Ülkesi
Tüm gelişmekte olan, gelişmemiş ya da az gelişmiş ülkelerin ortak ve çok önemli problemlerinden biri de beyin göçüdür. Yetişmiş, kendini geliştirmiş iyi eğitimli insanlar yeteneklerini kendi ülkelerinde kullanma imkanı bulamayınca bunu bulabilecekleri yerlere giderler; böylelikle de ülke, elindeki vasıflı insanı kaybetmiş, hatta daha doğru tabirle 'kaptırmış' olur.
Peki dünyada en çok hangi ülkeler beyin göçü alıyor? Düşünen, üreten, çalışma ve araştırma yapan kişiler için birer cazibe merkezi olan ilk 5 ülkeyi sizlere Hürriyet'in haberinden listeledik.
Beyin göçü kavramıyla başlayalım!
Beyin göçü akıl ve düşünce bilgisinin bir yurttan bir başkasına temelli gitmesidir. Özetle vasıflı insanların ülkeyi terk etmesidir.
Peki beyin göçü neden yaşanıyor?
O halde vasıflı insanlar en çok hangi ülkelere göç ediyor? İşte dünyada en fazla beyin göçü alan 5 ülke:
1. İsveç
İsveç dünyanın eğitim ve refah seviyesi en yüksek ülkelerinden biri; ve bilhassa da son 20 yıldır en fazla beyin göçü alan ülkelerde zirveye oynamaya başladı. İsveç'in bütçesinin büyük bir bölümünü bilim, eğitim, endüstri ve araştırma projelerine ayırdığını düşünürsek şaşırtıcı değil.
Türkiye'den de birçok öğrenci ve bilim insanı tarafından en fazla tercih edilen ülkelerden.
2. Almanya
Çok gelişkin endüstrisi, istihdam alanlarının çeşitliliği ve tabii Avrupa'nın en güçlü ülkelerinden olması Almanya'nın sadece Avrupa'dan değil, Asya ve Amerika kıtalarından da göç almasını sağlıyor. Almanya, kendi vatandaşlarına sunduğu eğitim ve istihdam alanlarını tüm ülke vatandaşlarına sunduğu için çok fazla beyin göçü alıyor.
3. Norveç
İşsizlik yüzde 3, kişi başı milli gelir 60 bin dolar civarında, petrol ve doğalgaz ihraç ediyor, iş olanakları geniş. Norveç beyin göçü almasın da kim alsın? Hiç uzatmıyor galeriye devam ediyoruz.
4. Amerika Birleşik Devletleri
Süper güç ABD zaten tam bir nitelikli insan avcısı. Dünyanın her yerinden yetenekli insanlara sunduğu burs ve çalışma imkanlarıyla dünya devi şirketler oluşturuyor.
En önemli avantajlarından biri de, yüksek lisans ve doktora için çektiği öğrencilere mezun olur olmaz iş imkanı sağlaması.
5. Kanada
Hem sunduğu iş olanakları ve refah seviyesiyle, ABD'ye bir alternatif olarak görülmesiyle Kanada da, dünyanın dört bir yanından nitelikli iş gücünü kendine mıknatıs gibi çeken son ülkemiz.
Yorum Yazın
Valla öyle bir ihtimalim olsa bir saniye bile düşünmeden giderim, adamların ilk önceliği eğitim olduğu için her gün üstüne koyuyorlar bizde hala evrim'i müfr... Devamını Gör
Çoktan Türkiye'den ayrılıp başka bir ülkeye yerleştim bile. Üstelik ODTÜ Mimarlık kazanmıştım. Neden böyle yaptığımı da söyleyeyim. Bir üniversite, bir ülken... Devamını Gör
OH BE! İçimi döktüm dolmuşum bayağı.
Vakti zamanın erkek arkadaşım isveç e yerleşme kararı almıştı ve beni de yanında götürecekti meslek aşkından ötürü reddetmiştim ( öğretmenim ). Sonra adam gi... Devamını Gör