Varufakis: 'Çipras Başbakan Kalmak İsterse Çok Şaşırırım'
Euro Bölgesi ile yürütülen müzakerelerde istenmediği ve uzlaşıya varılabilsin diye ‘ülkenin önünü açmak’ için istifa eden eski Yunanistan Maliye Bakanı Varufakis, dün imzalanan ağır anlaşmayı değerlendirdi. Kreditörlere yüklenen Varufakis, istifasının perde arkasını da anlattı.
Yunanistan ile Euro Bölgesi liderleri arasında dün 17 saat süren zirvenin ardından varılan ve yarına kadar parlamentoda onaylanması gereken anlaşmanın maddeleri halkı ikiye bölerken, bu konudaki fikirleri en çok merak edilen kişi konuştu. Eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis, kendisi olmazsa müzakerelerin daha kolay yürüyeceğini düşündüğü için geçen hafta açıkladığı istifasının ardından ilk kez yorum yaptı.
'6 AYIN DEĞİL, 5 YILIN HESABI'
86 milyar euro’luk kurtarma paketini, 1. Dünya Savaşı sonunda Almanya’ya dayatılan Versay Anlaşması’nın yeni versiyonu olduğunu ve darbe dönemini hatırlattığını savunan Varufakis, intikam alınmaya çalışıldığını söyledi. Avustralya merkezli ABD radyosuna konuşan Varufakis, “AB, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) oluşan IMF yönelttiği her bir eleştiriyi Başbakan Aleksis Çipras’a yedirmeye çalışıyor. Bu sadece iktidarda olduğumuz 6 ayın değil, son 5 yılın hesabı” dedi.
'ÇİPRAS HER TÜRLÜ YANACAĞINI BİLİYOR'
Dolayısıyla durumun ekonomiyi yeniden düzeltme çabalarıyla bir alakası kalmadığını vurgulayan Varufakis, “Bu Avrupa'ya musallat olan yeni bir Versay Anlaşması. Çipras da bunun farkında. Biliyor ki anlaşmaya uysa da yanacak, uymasa da ' ifadelerini kullandı.
1.Dünya Savaşı’ndan yenik çıkan Almanya’ya Versay Anlaşması ile çok ağır koşullar dayatılmıştı. Nitekim tarihçilerin çoğu ülkede 1920'lerde yaşanan ekonomik ve siyasi istikrarsızlığı, Nazilerin iktidara gelişini ve İkinci Dünya Savaşı’nın çıkışını bu anlaşmaya bağlıyor.
'DARBEDE TANKLAR, ŞİMDİ DE BANKALAR'
Ayrıca anlaşmayı 1967’deki askeri darbeye benzeten Varufakis, “Darbe esnasında demokrasiyi alaşağı etmek için kullanılan silah tanktı. Şimdiyse bankalar kullanılıyor” dedi.
'ERKEN SEÇİME GİDİLMELİ'
Bu arada Varufakis istifasını ve Çipras’la ilişkisini de anlattı. Çipras’ın anlaşmayı parlamentonun onayına sunmaktansa erken seçime gitmesi gerektiğini belirten Varufakis, “Hâlâ başbakan olarak kalmak isterse çok şaşırırım” dedi.
'REFERANDUM, ÇİPRAS İÇİN YENİLGİ GİBİYDİ'
Bununla birlikte Çipras’la arasının iyi olduğunu ve müzakerelerin iyi gitmesi için son haftalarda geri planda kalmayı tercih ettiğini anlatan Varufakis, istifa etmeye nasıl karar verdiğini de şöyle açıkladı:
“Başbakan’ın odasına coşkuyla girdim. Yunan demokrasisi referandumda zafer elde etmişti. Bu zaferin halkta yarattığı heyecanın etkisiyle esen rüzgarın önüne kattığı bir bulutun üzerinde gibiydim.
Ama ofisine girdiğim gibi net bir istifa beklentisi olduğunu anladım. Tam bir yenilgi havası vardı. Dışarıda yaşananlarla taban tabana zıttı. Ben de şöyle söyledim: ‘Bu binanın duvarları dışındaki demokrasi coşkusunu kullanmak istiyorsan, bana güvenebilirsin. Ama ‘hayır’ sonucuyla başa çıkamayacağını hissediyorsan, ortalıktan kaybolurum.’
'REFERANDUM BOŞA YAPILDI'
Bu arada Varufakis'in New Statesman dergisinde de bir mülakatı yayımlandı. Euro Bölgesi’nin tamamen Almanya’nın kontrolü altında olduğunu savunan Varufakis, Yunanistan’ın oyuna kurban gittiğini, referandumun da boşuna yapıldığını söyledi.
Kaynak: Sputnik News