onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Vajinal Akıntı Nedir? Vajinal Akıntı Neden Olur? Vajinal Akıntı Tedavisi...

Vajinal Akıntı Nedir? Vajinal Akıntı Neden Olur? Vajinal Akıntı Tedavisi...

Sunay Korkmaz
29.09.2021 - 12:31

Vajinal akıntı adet gören kadınlarda görülen normal ve sağlıklı bir vücut fonksiyonudur. Vücudun vajinayı temizleme ve koruma yöntemidir. Adet döndüsü, hormonlar, gebelik ve enfeksiyonlar gibi faktörlerin etken olduğu vajinal akıntı nedir? Vajinal akıntı neden olur? Vajinal akıntı tedavisi hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Anormal durumlarda ateş, karın ağrısı, açıklanamayan kilo kaybı, yorgunluk, sık idrara çıkma gibi belirtiler görülen vajinal akıntı hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz... Vajinal akıntı nedir? Vajinal akıntı neden olur? Vajinal akıntı tedavisi...

Vajinal Akıntı Nedir?

Vajinal Akıntı Nedir?

Vajinal akıntı, hemen hemen adet gören tüm kadınlarda görülen normal ve düzenli bir durumdur. Ergenlikte adetin ilk başlangıcından birkaç ay önce başlar genellikle menopozdan sonra azalır.

Vajinal akıntı, bir kadının vücudunun sıvı ve hücreleri dışarı atma şeklidir. Vajinal akıntı üretimi kadından kadına ve birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Bu faktörler şunlardır:

- Adet döngüsü

- Hormonlar

- Gebelik

- Enfeksiyonlar

Vücudunuzun ürettiği vajinal akıntı türü adet döngüsü sırasında ve yaşamınız boyunca değişiklik gösterebilir. Farklı zamanlarda daha ağır veya daha hafif olduğunu görebilirsiniz.

Vajinal akıntı uterus, serviks ve vajinadaki sıvılardan oluşur. Vücudunuz yumurtalığınızdan bir yumurta bıraktığında, vajinal akıntınızın daha kalın olduğunu fark edebilirsiniz. Akıntıdaki bu değişiklik, en yüksek doğurganlık zamanlarını gösterebilir.

Hamilelik sırasında vücudunuz normalden daha fazla vajinal akıntı üretebilir. Yaşlandıkça ve menopoz yaşarken, vücudunuz artık yumurtlama yapmadığı ve östrojen seviyeleri değiştiği için daha az vajinal akıntı üretebilir veya hiç üretmeyebilir. Sonuç olarak, perimenopoz, menopoz veya postmenopozda olan kadınlar vajinal kuruluk yaşayabilir.

Vajinal Akıntı Nedenleri

Vajinal Akıntı Nedenleri

- Antibiyotik veya steroid kullanımı

- Bakteriyel vajinozis: Hamile kadınlarda veya çoklu cinsel partnerleri olan kadınlarda daha yaygın görülen bir bakteriyel enfeksiyon

- Doğum kontrol hapları

- Rahim ağzı kanseri

- Klamidya veya gonore

- Şeker hastalığı

- Banyo köpüğü, kokulu sabun ve losyon kullanımı veya vajinal duş

- Ameliyat sonrası pelvik enfeksiyon

- Pelvik inflamatuar hastalık (PID)

- Trichomonas enfeksiyonu

- Vajinal atrofi: Menopoz döneminde vajinal duvarların incelmesi ve kuruması

- Vajinit: Vajina içinde veya çevresinde tahriş

- Maya enfeksiyonları

Hangi Renk Vajinal Akıntı Ne Anlama Geliyor?

Hangi Renk Vajinal Akıntı Ne Anlama Geliyor?

- Kalın, Beyaz Akıntı

Kalın, beyaz akıntı kaşıntı, yanma ve tahriş gibi diğer semptomlarla birlikte giderse, muhtemelen bir maya enfeksiyonundan kaynaklanmaktadır. Değilse, normal akıntıdır. Ayrıca adet döneminizden önce ve sonra kalın, beyaz akıntıda bir artış fark edebilirsiniz.

- Sarı Akıntı

Sarı akıntı, bakteriyel bir enfeksiyonun veya cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonun belirtisi olduğu için anormal akıntıdır. Bununla bağlantılı bir koku da olabilir.

- Kahverengi Akıntı

Kahverengi akıntı düzensiz adet döngülerinden kaynaklanabilir. Kahverengi akıntı devam ederse, değerlendirme almak için bir doktora görünün. Bu rahim veya serviks kanserinin bir işareti olabilir. Ek olarak, menopoz sırasında, bir kadının aynı zamanda rahim kanseri belirtisi olan herhangi bir vajinal kanaması olmamalıdır.

- Yeşil Akıntı

Yeşil renkte akıntı olması normal bir değildir. Bu, bakteriyel enfeksiyonun veya trikomoniyaz gibi cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonun belirtisidir. Yeşil akıntı varsa mutlaka doktora başvurmanız gereklidir. Eğer Trichomoniasis teşhisi konulursa, antibiyotik tedavisine başlayabilirsiniz.

Vajinal Akıntı Tedavisi

Vajinal Akıntı Tedavisi

Anormal vajinal akıntı, tek bir enfeksiyonun veya sağlık durumunun belirtisi değildir. Vajinal akıntıya neden olan faktörlere göre tedavi değişiklik gösterebilir. Eğer, akıntı maya enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişmişse, genellikle krem ​​veya jel formunda vajinaya uygulanan antifungal ilaçlar ile tedavi edilir. 

Bakteriyel vajinozis tedavisinde ağızdan antibiyotik verilir veya antibiyotikli kremlerle kullanılır. Trichomoniasis ise genellikle metronidazol veya tinidazol gibi ilaçların oral (ağızdan) alımı yoluyla tedavi edilir. Anormal akıntıya yol açabilecek vajinal enfeksiyonları önlemek için aşağıdakileri uygulayabilirsiniz:

- Vajina yumuşak bir sabun ve ılık suyla düzenli olarak yıkanmalıdır.

- Kokulu sabunlar ve parfüm kullanmaktan kesinlikle kaçının.

- Vajinal duş veya köpüklü banyolardan da uzak durulmalıdır.

- Bakterilerin vajinaya girmesini ve bir enfeksiyona neden olmasını önlemek için tuvalet sonrası temizlik daima önden arkaya doğru olmalıdır.

- %100 pamuklu iç çamaşırı tercih edilmeli ve aşırı sıkı kıyafetlerden kaçınılmalıdır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın