onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Uzmanlar Açıkladı: Sivrisinekler Bu Yıl Neden Bu Kadar Fazla?

Uzmanlar Açıkladı: Sivrisinekler Bu Yıl Neden Bu Kadar Fazla?

İstanbul'da vatandaşlar son günlerde sivrisinekler nedeniyle tedirginlik yaşıyor. Sivrisineklerin ısırdığı çocuklarda yaralar oluşurken hastaneye başvuranların sayısı da arttı. Peki hava sıcaklığı arttığı için mi sivrisinekler son dönemde bu kadar rahatsız ediyor ya da bu farklı bir sivrisinek türü mü?

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Son zamanlarda İstanbul'da herkes sivrisineklerden şikayet ediyor. Peki bu yıl neden rahatsızlık daha fazla? CNN Türk ekranlarında uzmanlar bu konuyu değerlendirdi. 

'İklim değişikliği, küresel ısınma, sıcaklıkların artması bu önemli değişiklikleri meydana getirdi. Bazısında miktarların artmasına neden oldu. Dolayısıyla iklim değişikliği hayatın bu bölümünde çok etkili' diyen CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr Orhan Şen, şunları söyledi:

'Daha önce de bunlar meydana geldi. Mesela dinazorların yok olması gibi... Çok şiddetli iklim değişikliklerine ayak uyduramamaları ve ortadan yok olmaları, Güney Asya'daki zannedersem mamut cinsi bir öküzün tüylenerek o soğuklardan korunarak cinsini sürdürebilmesi hep iklimle ilgili. Hayvanlar, bitkiler şunu yapıyorlar. Önce alışmış oldukları bir ekosistem var. Sıcaklık var, nem var, su var. Ekosistemdeki şartlar değiştiği zaman örneğin sıcaklık arttığı zaman, nem düştüğü ya da artttığı zaman hayatlarını sürdürebilmekte güçlük çekiyorlar. Ya bunlara direnç gösterecekler değişen hava şartlarına, ona uyum sağlamaya çalışacaklar. Yahut da daha iyi şartları olan yerlere gidecekler. Sivrisinekler de daha kendilerine uygun olan yerlere doğru göç etmeye başladılar. 3-4 derecelik sıcaklık artışında yaklaşık 500 metre daha yukarda yaşama alanları bulunacak ki bu da Güneydoğu Anadolu bölgemizin risk altında olacağını gösteriyor. Son 10 yılda bu tür hayvanlar 16 km daha kuzeye kaydılar. Güneydeki sivrisinekler gibi vektörel hastalıkları meydana getiren hayvanlar ise bizim bölgemize hücum etmeye başladılar. 2 derecelik artışta böceklerin yüzde 18'i yaşam alanlarını kaybediyor.'

'İlaçlama kasım ve mart aylarında yapılmalı'

'İlaçlama kasım ve mart aylarında yapılmalı'

Sivrisinekle mücadelenin Kasım ile Mart ayları arasında yapılması gerektiğine vurgu yapan Uludağ Üniversitesi Parazitoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Çetin Volkan Akyol ise ''Sivrisineklerin farklı türleri var. İnsanlar sivrisinek mücadelesini Kasım ile Mart aylarında yani sivrisineklerin larva dönemlerinde yapılması gerek. Uçan hale geldikten sonra yapılan ilaçlamalar okuduğum makalelere göre yüzde 2'den fazla sineği öldüremez. İlaçlama esnasında öldürme şansınız çok azdır.  İlaçlamaların zamanında yapılması lazım'' dedi.

Bahçelerde su birikintilerinin, araba lastiklerinin, durgun suların birikeceği ortamların yaratılmaması gerektiğini söyleyen Akyol, sözlerine şöyle devam etti:

'Açık su bidonları sivrisineklerin yumurtlama alanları ve doğal olarak havuzlar vardır. Son yıllarda göletler yapıyoruz. Buralarda da durgun sular şekilleniyor. Belediyelerin mücadele yaptığına inanıyorum. 2010'da yapılan bir araştırmaya göre 225 milyon insan sıtma hastalığına yakalanmış olup 780 bin kişi vefat etti. Bu o yıla ait bir veri.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
5
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
o yorum yapılacak

Yani uzun lafın kısası adam diyor ki; kafalarına göre iş yapıyorlar sonuç 0. Hiç mi danışmıyorsunuz şu bilim insanlarına iş yaparken. Evde cam açamıyoruz sin... Devamını Gör