Uzmanına Sorduk: Deprem Fobisi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey Burada!
Uzmanına Sorduk: Deprem Fobisi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey Burada!
Geçtiğimiz günlerde yaşamış olduğumuz Kahramanmaraş merkezli deprem birçoğumuzun etkilenmesine neden oldu. Zaten deprem fobisine sahip olan bireyler tetiklenirken belki de birçok kişide deprem fobisi oluştu. Bizler de sizin için Uzman Klinik Psikolog Arzum Gülsar'a deprem fobisini sorduk. Deprem fobisi nedir, nasıl başa çıkılır öğrenmek istiyorsanız buyurun efendim detaylar aşağıda 👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Her deprem fobisi olan gerçek bir deprem yaşamış diye bir kural yoktur. Deprem olabilecek bir ülkede yaşamak ya da deprem haberlerine maruz kalmak, sismofobi geliştirmemize eşit derecede katkıda bulunabilir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Sismofobiden mustarip olanlar genellikle bilinmeyenin korkusunun bu fobinin zayıflatıcı doğasının altını çizdiğini göreceklerdir.
Deprem fobisi belirtileri şu şekildedir;
Sismofobi nasıl kontrol altına alınabilir?
Böyle bir tepki, genellikle otomatik olduğu için doğal olarak kişilerin kontrolü dışındadır. Bize güçlü bir şekilde ‘bir deprem daha olabilir, kendini ve sana ait olanı koru’ sinyali verebilir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Sismofobi ile nasıl başa çıkılır?
Semptomlar devam ederse, korkan kişiler fobi ile daha iyi başa çıkmak için aşağıdaki bazı stratejileri deneyebilir;
Yetişkinlerde, yeni fobilerin yaklaşık %80'i, uygun tedavi olmaksızın geçmeyen kronik (uzun vadeli) durumlar haline gelir.
Deprem fobisi ile baş etmek için davranışçı bilişsel terapiden faydalanmak
BDT'de, korktuğunuz şeyle karşılaştığınızda nasıl tepki verdiğinizi düşüncelerinizi, duygularınızı ve fiziksel belirtilerinizi tartışmanız faydalı olacaktır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu tür maruz bırakma terapisi, kişinin sıkıntısıyla baş etmesini sağlayacak ve sağlıklı beceriler geliştirmesine yardımcı olacaktır.
Sismofobi mi, travma mı?
Fakat, ilk elden travma yaşadıysanız veya ikincil travma ya da mağdurun suçluluğu gibi belirtileri yaşıyorsanız, belirtileriniz Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) ile uyumlu olabilir.
Yukarıdaki başa çıkma mekanizmaları ne kadar uygun olsa da, ihtiyaçlarınıza yönelik tedavinin ilaç ve psikolojik terapi kombinasyonunu içermesi gerekebilir.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Zaten panik atakta yaşıyodum bu belirtileri bide başımıza sismofobi çıktı amk omurgam deprem olurken hissettiğim gibi sallıyor beni titriyor yatakta uzanırke... Devamını Gör
O kadar haklısınız ki.. Şu an saat 03:26 ve ben her gece olduğu gibi bu gece de uykumdan uyandım bu rüyalarla. Depremzede değilim, hayatımda hiç yaşamadım. A... Devamını Gör
3 büyük depreme bina içinde yakalandım. Hayelet deprem denilen şeyi yaşıyorum. Kalp atışmı bile deprem sanıyorum.
Her depremden sonra aynı oluyor, uyanıkken, sorun yok ama uyurken , deprem oluyor diye uyanıyorum bakıyorum ki sadece benim bacaklarım sallanıyor, Beyin ken... Devamını Gör