Görüş Bildir
Haberler
Uyurgezerlik Nedir? Uyurgezerlik Nedenleri ve Tedavisi…

Uyurgezerlik Nedir? Uyurgezerlik Nedenleri ve Tedavisi…

Şebnem Sucu
30.03.2022 - 10:15

Uyurgezerlik çocukluk çağında yaygın görülen bir uyku bozukluğudur. Genelde uykunun ilk üçte birlik bölümünde, uykuya daldıktan sonra görülür. Kişi yataktan kalkar ve bir takım otomatik davranışlarda bulunur. Karmaşık bazı işlerin gerçekleşebileceği bu anlarda yaralanmalarda gerçekleşebileceği için uyurgezerlik sorunu yaşanan çocuk ya da bireyler için tedbirli olmakta fayda var. Haberimizin içeriğinde uyurgezerlik nedir? Sorusunun cevabını bulabilir, nedenleri ve tedavisine dair merak edilenlere ulaşabilirsiniz...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Uyku insanların dinlenmesi ve yenilenmesi için düzenli olarak yaşaması gereken bir biyolojik süreçtir. Bu esnada vücut yeteri kadar dinlenmediğinde uyku bozukluklarından şüphe edilebilir. En sık karşılaşılan uyku bozukluklarından biri olan uyurgezerlik parasomni olarak bilinir. Genellikle 4-8 yaşında ortaya çıkar. Uyurgezerlik bazen endişe verici ve korkutucu olsa da ağır seyirli ve kalıcı bir problem değildir. Peki, uyurgezerlik nedir? Uyurgezerlik nedenleri ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler bu yazıda…

Uyurgezerlik Nedir?

Uyurgezerlik Nedir?

Uyurgezerlik parasomni olarak da ifade edilen bir uyku bozukluğu sorunudur. Parasomniler uyku esnasında anormal davranışlar sergilerler. Kişi uykuda kalkıp yürüyebilir, bağırma, saldırma ve küfretme gibi davranışlarda bulunabilir. Bazen oldukça tehlikeli olabilen uyurgezerlik, genellikle 4-8 yaşlarındaki çocuklarda görülür, fakat ergenliğe girilmesi ile giderek ortadan kalkar. Nadir durumlarda erişkinliğe kadar devam edebilir. Toplumda 40 kişiden birinde görülen bu sorun çoğu zaman 10 dakika sürer ve kişi yatağında giderek uyumaya devam eder.

Uyurgezerliğin Sebepleri Nelerdir?

Uyurgezerliğin Sebepleri Nelerdir?

Uyurgezerlik sorununda ailesel geçişin katkısı olduğu düşünülmektedir. Uyku bölünmeleri ve uyku yoksunluğu sebep olabilir. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte bazı etkenlerin hastalığı tetiklediği ve atakları arttırdığı bilinmektedir. Bunlar;

• Ateşli hastalıklar

• Stres ve travma

• Sık sık uyandırılma

• Migren

• Psikolojik hastalıklar ve buna bağlı ilaçların yan etkileri

• Nörolojik hastalıklar

Uyurgezerlik Tedavisi

Uyurgezerlik Tedavisi

Uyurgezerlik sorunu için standart bir tedaviye gerek bulunmaz. Hastalar için bir takım önlemler alarak yaralanmaları önlemek esastır. Atak esnasında yaralanmaya sebep olabilecek cisimlerin ortadan kaldırılması, kapı ve pencerelerin kilitlenmesi, araba anahtarı ya da tehlike saçan tüm nesnelerin ortamdan uzaklaştırılması gibi çeşitli önlemler alınmalıdır. Uyanmaya neden olan, atakları tetikleyen uykuda solunum problemleri ya da hareket bozuklukları gibi hastalıkların tedavisi edilmesi önemlidir. 

Uyurgezerlik genellikle her gece aynı saatte yaşanır. Bu saatlerde kişiyi uyandırmak uyurgezerliği teşvik edecek durumun önüne geçilmesine yardımcı olabilir. Yetişkinlerde altta yatan bir neden yok ise psikoterapi fayda sağlayabilir. Uyurgezerlik durumunda diğer tedaviler işe yaramadığında ilaç kullanımı gerekebilir. Örneğin; anitidepresanlar ve benzoidazepinler gibi. Bazı araştırmalar melatoninin uyurgezerliği kontrol altına almaya yardımcı oluğunu gösteriyor.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın