onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Uyanık Olalım, Bu Numaralara Kanmayalım! İşte En Sık Karşılaşılan Dolandırıcılık Yöntemleri

Uyanık Olalım, Bu Numaralara Kanmayalım! İşte En Sık Karşılaşılan Dolandırıcılık Yöntemleri

R.G.
15.03.2021 - 13:24

Teknolojinin de gelişmesine bağlı olarak her geçen gün yeni bir versiyonla karşımıza çıkan dolandırıcılık yöntemlerinde son yıllarda çevrimiçi hizmet, cep telefonu ve sosyal medya gibi platformlar daha yoğun olarak kullanılmaya başlandı. Dolandırıcıların tuzağına düşmemeniz için en fazla kullanılan yöntemleri derledik. Gelin hep birlikte en fazla kullanılan dolandırma yöntemlerine göz atalım ve en azından bu yöntemlerle karşılaştığımızda dolandırılmayalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Sosyal mühendislik yöntemi

1. Sosyal mühendislik yöntemi

Yöntem 1: Kendilerini savcı, hakim, polis olarak tanıtarak sizinle irtibata geçerek hesabınızın terör örgütü tarafından kullanıldığını, terör örgütü ile bağlantınızın tespit edildiği gibi sözlerle sizi korkutmaya çalışarak verilen banka hesabına para yatırmanız isteniyor.

Yöntem 2: Arkadaş ya da aile bireylerinizin sosyal medya hesaplarını ele geçirerek onlarmış gibi davranıp zor durumda olduklarına sizi ikna ederek para isteniyor.

Yöntem 3: Banka çalışanı gibi sizi arayarak ücret, komisyon iadesi, faiz iptali, borç erteleme, aidat iptali vb. vaatlerle sizden kart bilgileriniz isteniyor.

2. Sahte e-posta / sahte SMS yöntemi

2. Sahte e-posta / sahte SMS yöntemi

Yöntem 1: Çeşitli bankaların ismi ve görselini içeren mail ya da iletiler e-posta ya da SMS ile gönderiliyor ve çeşitli finansal bilgiler talep ediliyor. Ayrıca gönderilen linklerle internet bankacılığına giriş yapıldığında da giriş için gerekli bilgileriniz dolandırıcılar tarafından kopyalanıyor.

Yöntem 2: Ödenmemiş fatura, yüksek tutarlı borç bilgileri, cazip kampanya, indirim kuponu, puan kazanımı vb. gibi içeriklerle kullanıcılara ulaşıp finansal bilgiler talep ediliyor.

3. Sosyal medya üzerinden

3. Sosyal medya üzerinden

Twitter, Instagram, Facebook gibi sosyal medya platformlarında çeşitli bankalara ait gibi görünen hesaplar ve reklamlarla sahte internet sitelerine yönlendirme yapılıyor. Bu sitelerde de kullanıcılardan şifre, kart ya da hesap bilgileri gibi kişisel bilgiler isteniyor.

4. Sahte bildirimler

4. Sahte bildirimler

Yöntem 1: Popüler sosyal ağlardan gelen yeni arkadaşlar, onların yaptıkları, yorumlar, beğeniler ve benzeri konularda gelen bildirimlerdeki bağlantıyı takip eden kullanıcıdan, kullanıcı adını ve şifresini sahte bir oturum açma sayfasına girmesi isteniyor. Bu esnada da kullanıcının o platforma giriş bilgileri elde edilmiş oluyor.

Yöntem 2: Sözde sosyal ağlardan gelen ve örneğin hesabınızda şüpheli bir etkinliğin tespit edildiğini veya yeni bir özelliğin kullanıma sunulduğunu ve şartları onaylamayan kullanıcıların hesaplarının engelleneceği tehdidini içeren mesajlarla kullanıcı yine sahte bir oturum açma sayfasına yönlendirilerek giriş bilgileri elde ediliyor.

5. Sahte alışveriş siteleri üzerinden

5. Sahte alışveriş siteleri üzerinden

Gerçek site adresine benzer ancak harf ya da rakamlar eklenerek oluşturulmuş veya taklit edilmiş sahte siteler, çeşitli ürünleri oldukça uygun fiyata listeleyerek kullanıcıları alışveriş yapmaya yönlendiriyor. Bu alışverişlerde ise hem ödediğiniz para gitmiş oluyor hem de kişisel bilgilerinizi kaptırmış oluyorsunuz.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. “Nijeryalı Prens” yöntemi

6. “Nijeryalı Prens” yöntemi

Yöntem 1: Bu dolandırıcılık türünde ölmüş bir milyonerin avukatı veya bir akrabasına yapılacak bir ödeme karşılığında bir servet vaat edilir. Aynı konunun değişik bir versiyonunda dolandırıcı, zor durumdaki bir ünlü olarak karşımıza çıkabiliyor. Mağdurlara, banka hesaplarında mahsur kalmış parasını çekmek için talihsiz bir milyonere yardım etmeleri karşılığında büyük bir ödül vaat ediliyor. Bunu yapmak için de kişilerden kendileri hakkında ayrıntılı bilgiler vermesi ve evrak işleri için makul bir miktar para göndermesi gerektiği belirtilerek dolandırma işlemi gerçekleştiriliyor.

Yöntem 2: Nijerya’da sizinle aynı soyada sahip bir akrabanızın hayatını kaybettiği ve ardında çok büyük bir miras bıraktığı belirtiliyor. Bu yoktan gelen mirası alabilmeniz içinse elbetteki minik bir bedel ödemeniz gerekiyor.

7. “Google'dan arıyorum, haritadan bilgileriniz silinecek”

7. “Google'dan arıyorum, haritadan bilgileriniz silinecek”

Google Haritalar’a kayıtlı olan şirketler otomatik yazılımlar tarafından aranarak, haritadan bilgileriniz silinmesin istiyorsanız falanca tuşa basın deniyor. İstenilen tuşa basan kişileri ise sözde bir çağrı merkezinden birisi sizi arayarak ücret talebinde bulunuyor. Burada unutulmaması gereken şu; Google Harita Kaydı tamamen ücretsiz.

8. Fas ve Bulgaristan şantajı

8. Fas ve Bulgaristan şantajı

Bulgaristan Şantajı ya da Fas Şantajı olarak bilinen bu yöntem ilgili ülkelerde gerçekten ayrı bir gelir modeline dönüşmüş, ihracat gibi bakıyorlar duruma. Devletleri de bu sebeple çok engellemiyor. Şantajcı (genelde kadın) iletişime geçtiği kişi ile Skype ya da benzeri bir görüntülü görüşme uygulaması ile görüşüyor. Bu görüşmede de karşısındaki kişinin müstehcen bir hale gelmesini sağlıyor. Görüşme esnasındaki bu görüntüler ise şantaj malzemesi olarak kullanılarak mağdurdan para talep ediliyor.

9. Instagram butikleri

9. Instagram butikleri

500 liralık ayakkabıyı 50 liraya satıyorlar. Ürünü ise gerçekten gönderiyorlar, fakat gönderilen ürün ayakkabı olsa da fotoğrafta gördüğünüz ayakkabı olmuyor. Bu nedenle bilindik markalardan alışveriş yapmak her zaman daha garanti oluyor.

10. Kapıda ödeme dolandırıcılığı

10. Kapıda ödeme dolandırıcılığı

Genelde büyük şirketleri hedef alan bu yöntem şöyle işliyor; 3-4 TL’lik bir ürün paketlenip 70- 80 TL’lik bir etiketle karşı ödemeli olarak büyük şirketlere gönderiyor. Paketin üzerinde patronunun ismini gören görevliler de ödemeyi yaparak kargoyu teslim alıyor. Hukuken bir ürün gönderilmiş olduğundan ve gönüllü olarak ödeme yapıldığından dolayı da bu noktada yapılabilecek pek bir şey kalmıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

11. Bitcoin/ kripto para ile köşeyi döndüren yazılımlar

11. Bitcoin/ kripto para ile köşeyi döndüren yazılımlar

Bitcoin’in ya da X isimli bir kripto paranın yine X özelliği sayesinde zengin olmuş insanların fotoğraf ve haberlerine rastlayabilirsiniz. Haber metninde ise bu mucizenin X bir yazılım sayasende gerçekleştiği bilgisi bulunur. Kısa yoldan zengin olma hayaline kapılan mağdurlar ise bu yazılım belirli ücretler ödeyerek dolandırıcıların ağına düşmüş olur.

12. Çevrimiçi flört dolandırıcılığı

12. Çevrimiçi flört dolandırıcılığı

Bir flört sitesinde birisiyle tanışır ve yıllardın birbirinizi tanıyormuş gibi hissedersiniz. Çok kısa süre içinde güçlü duygular sergilerler. Hasta bir akraba veya iflas gibi zor durumlar uydurarak para isterler. Siz de aranızda oluşmuş olan yakın ilişkiye dayanarak bu talepleri yerine getirebilir ve dolandırılabilirsiniz.

13. Bulgaristan'dan evlilik teklifi

13. Bulgaristan'dan evlilik teklifi

Kadın dolandırıcılar, rastgele telefon numarası çevirerek orta yaşın üzerinde, kendilerine inanabilecek kişileri belirliyor. Çoğunlukla 'Bulgaristan'a göçmen olarak geldiğini, burada evlendiğini mutsuz olduğunu, kocasından sürekli dayak yediğini, ayrılmak istediğini, kendisiyle evlenebileceğini' belirterek erkeklerle sohbet kuruyor. 

İlerleyen sohbette daha sonra kadınlar pasaport, gümrük vergisi ve rüşvet vermek için mağdurdan küçük miktarda para talebinde bulunuyor. Bir süre sonra ise başka bir kadın arayarak, Türkiye'ye gelecek olan arkadaşının gümrükte yaşanan sıkıntı nedeniyle tutuklandığını ve bir kaç bin Euro daha gönderdiği taktirde gerekli ödemeyi yaparak o kişiyi kurtarabileceğini söylüyor. Bu senaryoya inanıp para gönderirseniz, tabi ki bir kaç bin Euro daha dolandırılmış oluyorsunuz.

14. Sahte altın

14. Sahte altın

Özellikle kuyumcuların kapalı olduğu saat seçiliyor seçen dolandırıcılar, caddede kendilerine seçtikleri mağduru durdurarak adres sorma bahanesiyle sohbet kuruyor. Çoğunlukla başka ülkeden geldiklerini anlatan zanlılar, ceplerinden çıkardıkları altın görünümündeki çakmak veya saati, gerçek bedelin neredeyse 10 katı aşağısında “acil ihtiyaçtan dolayı” satmak istediklerini belirtiyor. Vatandaşlar ise ucuza altın çakmak veya takı alacağı düşüncesiyle kabul ederek dolandırılıyor.

15. Asker arkadaşı yalanı

15. Asker arkadaşı yalanı

Oğlu askerde bulunan aileleri tespit eden dolandırıcılar, asker ailesini ziyaret ederek askerdeki oğullarının selamını getiriyor. Daha sonra ise annesinin öldüğü, memleketine gideceği, parasının olmadığı gibi yalanlarla karşısındaki insanları kandırıp para alıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

16. Sahte define ya da tarihi eser satışları

16. Sahte define ya da tarihi eser satışları

Yöntem 1: Antik dönemlere ait heykel, heykelcik, yağdanlık, lüle gibi eserlerin atölyelerde kalıpları alınarak döküm yoluyla pişmiş toprak ya da metalden sahte eserler elde ediliyor. Daha sonra bu taklit eserler toprak altına 5-6 ay süre ile gömülerek eskitiliyor. Akabinde tarihi eser olduğu iddia edilerek satılıyor.

Yöntem 2: Özellikle Suriye’de yaşanan içsavaş ortamından faydalanan dolandırıcılar sınır şehirlerinde ve büyük kentlerde Suriye’den kaçak yollarla geldiğini iddia ederek sahte eserleri alıcılara pazarlıyor.

Yöntem 3: Antik dönemlere ait özellikle tarihi ve kıymet değeri yüksek olan, müzelerde az bulunan sikkeleri araştırılarak, döküm ve darp yoluyla bunların taklitleri yapılıyor. Bunlar tarihi eser adı altında piyasada ciddi alıcı buluyor.

Yöntem 4: Sahte define haritaları kullanılarak dolandırıcılar tarafından daha önceden toprağa gömülen sahte eserlerle mizansen yaratılıyor. Bu yöntemde önce eser bulunacak arazi için araştırma yapılıyor. Maddi durumu yetersiz kişiler önceden ayarlanıp kendilerine bir miktar para veriliyor. Ardından alıcı ve arazi sahibiyle birlikte kazı yapılıyor. Bu sahte eserler yeni bulunmuş gibi alıcıya satılıyor.

Yöntem 5: Dolandırıcılık için seçilen şahıslara yanlışlıkla mesaj atılmış gibi yapılıyor. Mesaj içeriğinde bir define bulunduğu, definenin çıkarılması veya satılması konusunda yardım talep ediliyor. Dolandırıcı ağına düşürdüğü kişiye bundan büyük pay vereceğini belirterek önce kendisinden kaparo istiyor ve sonra o para buhar oluyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
45
10
10
8
7
2
1
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Söyledim gitti

Bir ara da ücretli hatları aratma taktiği vardı. Mesela bir SMS geliyor "kredi kartınızla şurada şu kadar harcanmıştır. Bu harcama size ait değilse 0900.... ... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

nijeryalı prens olayı bnm telefona mail olarak çok geliyor. mailin içeriği aynen şu; bir milyarder ölüyor ve servetini bırakacak kimse yok (bu arada servet y... Devamını Gör

notchosen one

Bu sıra oynadığım telefon oyunlarında çıkan reklamlarda bir kaç uygulama türedi, oynuyormuşsun paypala pala gönderiyormuş filan, gülerek izleyip oyunuma deva... Devamını Gör