Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Umut Nur Sungur Yazio: Gözleri Tamamen Kapalı: Bakmak ya da Görmek İşte Bütün Mesele…
Bu haftaki yazımın adını yönetmenliğini Stanley Kubrick'in yaptığı 1999 yapımı “Gözleri Tamamen Kapalı (Eyes Wide Shut)” filmi ile aynı koymamın nedeni dikkatinizi çevrenize ne kadar farkındalıkla baktığınıza çekmek içindi. Maruz kaldığımız sayısız görsel uyaran arasında bile günümüzü uyurgezer gibi mi geçiriyoruz yoksa dünyanın bize sunduğu ayrıntlarda gizlenmiş o küçük güzellikleri görüyor, fark ediyor muyuz?
İnsanların müzede gezerken bir sanat eserine bakmak için 17 saniye ayırdıklarını biliyor muydunuz? Peki ya insanların gözlerine çarpan bir imajı tanımlamalarının bundan daha az zaman aldığını? Mevlana’nın “Hiçbir şey göründüğü gibi değildir.” sözü bu bağlamda düşündüğümde bana baktığım şeyleri gerçekten görmek için yavaşlamam, detayları görmek için zaman ayırmam gerektiğini çünkü bazı şeylerin her zaman ilk bakışta göründüğü gibi olmadığını anlamama yardımcı oluyor. Yani görme sanatının aslında dikkatlice bakma ve daha derin bir düzeyde keşfetme sürecinin bir parçası olduğunu söyleyebilirim.
İnternette bu konu ile ilgili okuma yaparken Toledo Sanat Müzesi tarafından geliştirilen “The Art of Seeing Art” (Sanatı Görme Sanatı) olarak adlandırılmış ve bir sanat eserine bakarken kullanabileceğiniz 6 adımdan oluşan bir süreçten bahsettiklerini gördüm.
“Bakmak” kelimesinin sözlük anlamı gözlerimizi belirli bir yöne yönlendirmektir. Geçmişte daha önce deneyimlediğimiz, belleğimize yerleşmiş olanı otomatik olarak doğru kabul eden boş bir bakıştır. Bakmak yolumuzu bulmaya yetecek kadar bilgi edindiğimiz pasif bir eylemdir.
Van Gogh’un bu tablosunun odak noktası güneşin çarpıcı parlaklığı. Bu tabloyu gördükten sonra güneşe tekrar aynı şekilde bakmamız mümkün mü?
Bir dahaki sefer güneşe baktığımızda onun muhteşem parlaklığını ve tüm yaşamı sürdürmede oynadığı önemli rolü daha iyi görebiliriz. Sanat, aslında etrafımızda olan şeyleri yeniden, yeni ve masum gözlerle görmemizi sağlamıyor mu sizce de? Hadi bugün dışarı çıktığımızda, güneş ışınlarının bir ağacı, bir yaprağı, bir çiçeği veya bir çimen parçasını nasıl aydınlattığına dikkatle bakalım. Ayrıntılara odaklandığımızda, görülecek birçok güzellik olduğunu fark edelim. Ve bunu belli bir süre yaptıktan sonra aslında günlük yaşamımızda ve çevremizde çok daha fazlası olduğunu fark edip, görebiliriz. Hadi uyanalım ve hep birlikte gözlük camlarımızı temizleyelim. Gören bir insan olup, etrafımızdaki küçük şeylerdeki güzelliği fark edelim.
Yorum Yazın