onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Saitabat Şelalesi'nde Neler Yapılır? Uludağ'dan Akan Suların Oluşturduğu Saitabat Şelalesi'ne Nasıl Gidilir?

Saitabat Şelalesi'nde Neler Yapılır? Uludağ'dan Akan Suların Oluşturduğu Saitabat Şelalesi'ne Nasıl Gidilir?

Nur YILMAZ
03.06.2023 - 16:06

Saitabat Şelalesi Bursa ilinin Kestel ilçesine bağlı Saitabat köyünde bulunmaktadır. Şelale Uludağ'dan akan sulardan oluşmaktadır. Köylüler tarafından 'Güvercinlik' olarak da bilinen şelalenin aktığı vadide sert kayalar bulunmaktadır. Temiz havası, doğal güzellikleri, piknik alanları ve çevredeki restoranları ile birçok turistin ziyaret ettiği Saitabat Şelalesi, bol tereyağıyla odun ateşinde pişirilen somonları ile de ünlüdür. Peki Saitabat Şelalesi'ne nasıl gidilir? 

İşte, Saitabat Şelalesi çevresinde görülmesi gereken yerler...

Saitabat Şelalesi Nerede?

Saitabat Şelalesi Nerede?

Saitabat Şelalesi, Bursa ili Kestel ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Uludağ'ın doruklarından gelen kaynak suyu ile karın birleşmesi sonucu su birikmesi, burada farklı yüksekliklerde bir şelale oluşturur. Uzun yıllar aynı noktadan akan su zamanla bir kanyon oluşturmuş ve şelalenin düştüğü yerde güzel bir doğal yapı oluşmuştur.

Güvercinlik olarak da bilinen şelalenin akışı yaz aylarında zamanla azalır. Bursa'nın merkezine yakın ve güzel doğasıyla harika bir dinlenme alanı olan bu bölgede yer alan çeşitli yiyecekler, piknik alanları ve somon işletmeleri bulunmaktadır.

Saitabat Şelalesi'nin Tarihi ve Doğal Yapısı

Saitabat Şelalesi'nin Tarihi ve Doğal Yapısı

Bursa Saitabat Şelalesi, yaklaşık 130 yıllık geçmişi olan Saitabat köyünde bulunan bir doğa harikasıdır. Kanyonları, ormanları, şelaleleri, doğal ürünleri, kahvaltısı, yöresel spesiyalleri ile turistlerin uğrak yerlerinden biri olan Saitabat şelalesi çevresinde piknik yapmak da mümkündür. Piknik alanlarının yanı sıra şelalenin iki yanına patika boyunca kurulmuş restoranlar da yemek yemek için kullanılabilir. Ayrıca Saitabat Kadın Dayanışma Derneği üyesi köy kadınlarının hazırladığı yemek, domates salçası, reçel ve doğal ürünleri de satın alabilirsiniz.

Güvercinlik olarak da bilinen şelale, peyzajı ile çekici bir sosyal tesis haline gelmiştir. Şelalenin suyu, sert kaya yarıklarından bir dere içinde 5 ila 6 metre arasında akar. Kayalar son derece sert olduğu için su akıntılarından zarar görmezler. Kayalardan inerken sürekli sesi ve serin havası ile görenleri kendine hayran bırakan şelale, özellikle kalabalık yerlerde yaşayanlar için hayat kurtarıcı bir alandır.

Köyün diğer tarafında Akçay adında bir dere vardır. Adını bağlı olduğu köyden alan şelale, doğasının yanı sıra köy kahvaltıları ve yöresel spesiyaliteleri ile de ünlüdür.

Saitabat Şelalesi'ne Nasıl Gidilir?

Saitabat Şelalesi'ne Nasıl Gidilir?

Saitabat Şelalesi, Bursa'nın Kestel ilçesinde bulunan ve son zamanlarda popülerlik kazanmış bir şelaledir. Peki bu popülerleşen şelaleye ulaşım nasıldır?

Kendi aracınızla Bursa - Ankara istikametine gittikten sonra sizi Saitabat Şelalesi tabelası karşılayacaktır. Saitabat köyüne tabelaları takip ederek kolayca ulaşılabilir. Şelale köye çok yakındır.

Bursa merkezinden bu bölgeye yolculuk yaklaşık yarım saat sürüyor. Hafta sonları ve tatiller gibi özel günlerde şelaleler ve çevresi oldukça kalabalıktır. Piknik yapmak isteyenler ve ailesiyle güzel vakit geçirmek isteyenler bu alana gelmektedir. Bu nedenle şansınız varsa hafta içi buraya gelirseniz burada daha rahat yer bulabilirsiniz. Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu araç kiralamak veya kendi aracınızı kullanmaktır. Bölgeye kendi aracınızla gidiyorsanız, bölgeye erken gitmeniz tavsiye edilir. Piknik alanları ücretli olduğu için ilerleyen saatlerde yer bulmakta oldukça zorlanabilirsiniz. Şelalelerin yakınında ücretli otopark da bulunmaktadır.

Şehir merkezinden köye kendi aracınızla ulaşmak istiyorsanız önce Ankara yolunu kullanmanız gerekiyor. Aynı zamanda Ankara yolundan Kestel kavşağını görene kadar sapmadan düz gitmelisiniz. Kestel kavşağından sağa dönüp yolu takip ettiğinizde tabelalardan köye kolayca ulaşabilirsiniz. 

  • Şelaleye ulaşmak için BURULAŞ D/19 ve D/20 otobüslerini tercih edebilirsiniz. Ancak otobüslerin şelaleye ne zaman vardığını kontrol etmeniz gerekiyor. Bölgeye Bursa Büyükşehir Belediyesi otobüsü olan D19 ve D20 hatları ile kolayca ulaşılabilir.

Saitabat Şelalesi'nde Neler Yapılır?

Saitabat Şelalesi'nde Neler Yapılır?

Saitabat Şelalesi, Bursa'nın kültürel ve tarihi değerlerini keşfettikten sonra doğa ile baş başa kalabileceğiniz en güzel manzaraya sahip en keyifli yerlerden biridir. Uludağ'ın yemyeşil eteklerinde yer alan bu özgün şelale, yaz sıcağından kaçmak isteyenlerin uğrak noktası. Şelalelerin buz gibi sularına ayak basarak rahatlayabilir ve bu doğa harikasının keyfini doyasıya çıkarabilirsiniz.

Buradaki rengarenk papağanlar da bölgeye ayrı bir hava katıyor. Ayrıca belirli bir ücret karşılığında papağanlarla fotoğraf çekebilir ve anılarınıza eğlenceli kareler ekleyebilirsiniz.

Sabahın erken saatlerinde bu bölgeye gelirseniz, sakin bir ortamda güzel manzaralar eşliğinde güzel kareler yakalayabilirsiniz. Ayrıca Saitabat şelalesi çevresinde birçok restoran bulunmaktadır. Su sesinin kuşlara karıştığı salaş restoranlarda kahvaltı yapabilir ya da bu restoranlarda öğle yemeği için alabalık tercih edebilirsiniz.

Şelalenin yakınında ailenizle piknik yapabileceğiniz ve serin bir günde mangal keyfi yapabileceğiniz birbirinden güzel eğlence alanları bulunmaktadır.

Uludağ'ın eteğinde buz gibi sularıyla ünlü Saitabat şelalesine ilginç bir doğa gezisi yapmak ve şehrin kargaşasından ve gürültüsünden uzakta doğanın tadını çıkarmak istiyorsanız bu bölgeyi tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda şelalenin belirli zamanlarda taştığı noktada yüzen insanları da görebilirsiniz. Şelalenin bulunduğu ortam bu bölgeyi güzel ve popüler bir tatil beldesi haline getirmiştir. Aynı zamanda yol kenarındaki zanaat köyü satıcılarından organik ürünler satın alabilirsiniz.

Saitabat Çevresinde Gezilebilecek Yerler

Saitabat Çevresinde Gezilebilecek Yerler

Saitabat Şelalesi çevresi doğal güzellikleriyle ünlü bir bölgedir. Şelaleyi ziyaret ettiğinizde aynı zamanda çevredeki diğer yerleri de keşfedebilirsiniz. İşte, Saitabat Şelalesi çevresinde gezilebilecek bazı yerler:

  • Belkıs-Zeugma Antik Kenti: Saitabat'a yakın konumda bulunan Belkıs-Zeugma Antik Kenti, tarihi ve arkeolojik öneme sahiptir. Burada antik kalıntıları ve mozaikleri görebilir, tarihi atmosferi deneyimleyebilirsiniz.

  • Oylum Höyük: Saitabat'ın yakınında yer alan Oylum Höyük, arkeolojik bir höyüktür. Höyükte yapılan kazılar, geçmişe ışık tutan buluntular ortaya çıkarmıştır. Burayı ziyaret ederek tarihi ve arkeolojik bilgilere sahip olabilirsiniz.

  • Aygaz Barajı Aygaz Barajı, doğal bir göl manzarasına sahiptir. Barajın çevresinde yürüyüş yapabilir, piknik yapabilir veya doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

  • Yavuzeli Elmacık Tabiat Parkı: Saitabat'a biraz uzakta olan Yavuzeli Elmacık Tabiat Parkı, doğal güzellikleriyle dikkat çeker. Burada yürüyüş yapabilir, piknik yapabilir ve kuş gözlemi yapabilirsiniz.

  • Dülükbaba Tabiat Parkı: Saitabat'a yakın bir mesafede bulunan Dülükbaba Tabiat Parkı, ormanlık alanları ve doğal güzellikleriyle göze çarpar. Burada doğa yürüyüşleri yapabilir ve dinlendirici bir ortamda vakit geçirebilirsiniz.

Saitabat Şelalesi'nde Konaklama

Saitabat Şelalesi'nde Konaklama

Saitabat şelalesi çevresindeki büyük oteller 5-6 km uzaklıktadır. Alternatif olarak şelalenin etrafındaki köy evlerinde konaklama seçenekleri bulunabilir. Şelalelerin çevresinde özel bir kamp alanı yoktur, fakat çevrede çadırınız ile ücretsiz kamp yapabilirsiniz.

Saitabat Köyünde Ne Yenir?

Saitabat Köyünde Ne Yenir?

Saitabat Şelalesi, tamamen doğal kahvaltısı ve yemekleri ile ünlüdür. Şelaleye giderseniz mutlaka “Slor” adlı Gürcü mantısını denemelisiniz. Slor yöreye özgü bir mantı türüdür. Piştikten sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağı dökülerek servis edilir. Et ve tavuk suyuna batırılarak hazırlanan türleri de vardır. 

Köyün kadınları tarafından hazırlanan doğal yemeklerin yanı sıra çevredeki restoranlarda güveçte balık ve balık güveci de yiyebilirsiniz. Çok geç kalmazsanız kahvaltı mekanlarında da kahvaltı yapabilirsiniz.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
115
96
80
80
78
68
60
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Araplardan yer bulursanız tabi gidin :). Hele bir de ayakkabıları çıkarıp suya sokuyorlar ki evlere şenlik .. yol boyunca da bahçe gezdirilir yazısı var Ara... Devamını Gör

Merve İkikardaş

Yazın giderseniz 100 kişiden 80ni Araptır Andaval andaval yüzüne bakarlar bundan bir kaç sene önce taştı artık eskisi gibi su akmıyor ama güzel yer

i dont have

umarım burayıda birine satıp yok etmezler 😂