Uğur Batı Yazio: Hayatın Sırrı Nedir?
Biz Hayatın Sırrına Erdik:
Kutadgu Bilig Oldum!
Bakın Size de Anlatalım...
Malumunuz, sıraladığımız alternatifler, kişisel gelişimin klişe ağzından örnekler. Kişisel gelişim alanında pek çok yaklaşımın derinlik problemi var, “armut piş, ağzıma düş” yöntemi ile insan kadar karmaşık bir varlığı anlayabileceklerini düşünmek gerçek bir basit hata. Tenisteki gibi... Yöntemler, kanıtlarıyla omurilik soğanı üzerine inşa edilmiş bir hayatın anatomisini bize anlatıyor. Keşke her şey, “tavuk suyuna çorba” kadar kolay olsaydı ama maalesef olmuyor. Kolları önde bağlı, gözlüklü ve mesut yazar fotoğraflı adamlar umarız kendi sorunlarını bu yazdıkları yöntemlerle çözüyorlardır deyip, konumuza, değişime dönelim.
Değişmek, gerçekten tüm hayatımızın, çok ama çok önemli bir noktasını oluşturur. Hepimiz yaşadığımız sürece kaçınılmaz bir şekilde biyolojik manada değişime uğrayacağız. Aynı zamanda, yaşadığımız bu hayatın bazı kesitlerinde; sosyolojik, psikolojik ve ekonomik manalarda da değişime uğrayabiliriz. Bunun en çok görüneni, sadece çıkara yönelik olarak, politik manada olanıdır diye düşünebiliriz.
“Değişmek” sözcüğünün, fizyolojik açıdan, zamana göre mekân boyutunda matematiksel analizini yaparsak; olayın geometrik ve aritmetik yönlerini kolayca algılayabiliriz. Bu bakımdan da, iki yönde gitmemizde fayda vardır. Buna göre, yaşanılan zamana yönelik mekânsal geometrik düzlemde, “değişmek” kavramının, üçlü boyutunu kolayca görebiliriz. Bu boyutun birinci kısmı, “dün”; ikinci kısmı “bugün”; üçüncü kısmı ise “yarın” olgusundan geçer.
“İnsan değişir mi? Kişilik değişir mi? Can çıkar da huy çıkmaz mı? Bir insan 40’ında neyse 70’inde de öyle midir?” soruları, atasözleri ve deneyimlere sirayet etmiş olacak kadar popüler olan, tabiri caizse insan bilişinde yer etmiş bir tartışma konusudur. Bu soruları çeşitli açılardan sorgulamak mümkündür. Bu yazıdaki konu da tam olarak insan değişir mi değişmez mi sorunsalına cevap vermek değildir zaten. “İnsan, değişir ya da değişmez.” Bu bizim için çok önemli değil aslında. Sadece konuyu nasıl açabiliyoruz ona bakmak istiyoruz.
Zaman ve mekânın insan tutumları ve kişilik gelişimi üzerinde etkisi olup olmadığını araştıran sosyal bilimciler James Q. Wilson ve George L. Kelling, Atlantic Monthly dergisinin Mart 1982 sayısında “kırık cam sendromu” isimli bir makale yayımladı.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın