Uğur Batı Yazio: Bir Akıllı Telefon, İnternet ya da Sosyal Medya Bağımlısı Olduğunu Nereden Anlarsın
İnternet kullanımı oyun oynamak, bilgi edinmek, sosyal medya kullanmak, diğer kişilerle iletişim, video ve resim gibi görsel medya paylaşımlarına ulaşmak ve blog yazarlığı gibi amaçlara hizmet edebilir. Bu amaçlara hizmet eden bir araç olarak bizimle beraber tüm Dünya'nın ilgisini çekmekte ve yoğun kullanılmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son çalışmasına çalışmasına göre 16-74 yaş aralığındaki kullanıcı yüzdesi %66.8’dir. Erkeklerin %75.1’i, kadınların ise %58.7’si internet kullanmaktadır. Evlerin %80.7’sinde internet erişimi bulunmaktadır.
Tüm bu etkinliklerin tamamını ve daha fazlasını cebimizde taşıma şansı veren akıllı telefonlarımız artık internetin bizimle her yerde her an olmasını sağlıyor. Onlara olan bağımlılığımız onlar hayatımızı kolaylaştırdıkça artıyor. Öylesine çekici ki tüm bu kolaylıkları bize bir şey talep etmeden sunuyor. Ama bir şey ne kadar çekici ise bağımlılık açısından o denli risklidir.
Dr. Cansel Poyraz ve Dr. Mehmet Şakiroğlu’nun “Kapat” isimli kitabı aslında bu konuda, neden bağımlı olduğumuzu açıkladıktan sonra korunma ve tedavi kılavuzlarını da beraberinde sunuyor.
Sorunlu internet ve akıllı telefon kullanımı bağımlılık olabilir mi?
Tanı koyabilmek için bu mini test uzmanın davranış gözlemleri, destekleyici testler ve öz bildirimler ile desteklenmelidir. İnternet bağımlılığı görülen kimseler internette gerçek dünyanın kasvetli havasından, sıkıntılarından kurtulmak için bulunuyor olabilirler. Bu duygusal baş etme yöntemi stresle karşılaştıklarında problem odaklı baş etme mekanizmasını ihmal etmelerine neden olup gerçek dünyanın sorunlarını daha da büyütüp zorlaştırmaktadır. Bu da internette geçirilen sürenin hem bir keyif, hem de bir duygusal rahatlama alanı olması anlamına gelebilir.
Ertesi günkü sınavının yarattığı stresten kurtulmak için internette zaman geçiren öğrenci, sınavın stresinden o an kurtulmakla birlikte sınavdan alacağı notu da bir yandan düşürmektedir. Sınav açıklanıp notunun ne kadar kötü olduğunu gördüğünde rahatlamak için yine internete gidilecek ve bir sonraki sınava çok çalışması gerektiğini her düşündüğünde bu düşüncenin sıkıntısından kurtulmak için yine ekranın karşısındaki yerini alacaktır. Bu kısır döngü bir bağımlılığa dönüşebilir.
Peki bağımlı ve problemli bir internet kullanımını nasıl anlarız?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın