Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Türkiye'de 600 Bin Kişi Alzheimer Hastası
Bugün 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü. Uzmanlara göre yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan bu hastalık, 65 yaş üstünde her 10, 85 yaş üzerinde ise her 2 kişiden birinde görülüyor. Yapılan araştırmalara göre ülkemizde 600 bin, dünya genelinde ise yaklaşık 20 milyon kişi alzheimer hastası...
Alzheimer, yaş ilerledikçe unutkanlıkla ortaya çıkan, hafıza, konuşma gibi durumlarda sorunlar yaşanan, günlük yaşamın gereklerini uygulayamama gibi problemlere yol açan bir hastalık olarak tanımlanıyor.
21 Eylül, alzheimer hastalığı konusundaki bilincin ve dayanışmanın geliştirilmesi amacıyla Dünya Alzheimer Günü olarak ilan edilmiş durumda.
Yapılan araştırmalara göre dünya genelinde 47 milyon, ülkemizde ise 600 bin kişinin alzheimer hastası var.
65 yaş üstü her 10 kişiden biri alzheimer kıskacında
Uzmanlara göre yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan alzheimer hastalığı, 65 yaş üstünde her 10, 85 yaş üzerinde ise her 2 kişiden birinde görülüyor.
Medya Takip Ajansı Interpress'in aktardığı habere göre 65 yaş üstü her 6 kadından birinde görülen alzheimer hastalarının üçte ikisini kadınların oluşturması da dikkat çekiyor. Erkeklerde ise bu oran, 65 yaş üstü her 11 erkekte bir kişi şeklinde ortaya çıkıyor.
Tedavide erken tanı çok önemli
Unutkanlığın, kişinin sosyal yaşamını önemli derecede etkilediğini, bunun süreklilik kazanması halinde ise hastalık durumunun söz konusu olduğunu söyleyen Nöroloji uzmanı Prof. Dr. Zülküf Önal, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada yaşın ilerlemesiyle unutkanlıkla kendini gösteren nörolojik bir hastalık olan alzheimerın sinsi şekilde ilerlediğini ve zamanla ağırlaşabildiğini, tedavide erken tanının çok önem taşıdığını belirtti.
Önal, tedaviye geç kalındığında, hastanın zamanla yakın çevresinden uzaklaşabildiğini, anılarının hafızasından silinebildiğini ve giderek yalnızlaşabildiğini ifade ederek, tedaviyle hastalık ortadan kaldırılamasa da ilerlemesinin yavaşlatılabildiğine dikkati çekti.
Önal, hastalığa ait olumsuz bulguların azaltılarak, kişinin yaşam kalitesinin artırılabildiğini söyledi.
En sık 'bunama' tipi görülüyor
Beyin hücrelerinin hasarına ve kaybına yol açan hastalıkların belirtisi olarak tanımlanan ve halk arasında 'bunama' olarak bilinen 'demans' ile sık karşılaşıldığının altını çizen Önal, 'Alzheimerın demans tipi neredeyse hastaların yarısında ortaya çıkıyor. Bu hastaların beyni küçülür, beyindeki hücre sayısı, hücreler arası haberleşmeyi sağlayan kimyasallar azalır.' dedi.
Önal, bu hastalarda hafıza ve konuşma bozukluğu, kelime bulmada zorlanma, önceden yapabildiklerini yapamama, cisimleri ve kişileri tanımakta zorlanma gibi sorunların görüldüğünü dile getirerek, şunları kaydetti:
'Bunlarla birlikte kişilik ve davranış değişiklikleri gibi belirgin belirtileri olan bu hastalıkta, bilişsel yıkım dereceli olarak artış gösterir. Bulaşıcı ve kalıtsal bir hastalık değil ancak bazı ailelerde düşük oranda genetik yatkınlık söz konusu olabilir.'
Yorum Yazın
Çok zor bir durum.Gözünüzün önünde dağ gibi insanlar çocuklaşıyor.İsmini bile hatırlamaz hale geliyor.
"Kur'an okuyan kimse bunamaz." Hadis-i şerif. (Tirmizi)