2005 yılında özelleştirilen Türk Telekom'un başına gelenleri akademisyen ve gazeteci Fatih Yaşlı, 2018 yılında BirGün'de kaleme aldığı 'Bir vatana ihanet hikâyesi: Telekom soygunu' başlıklı yazısında tüm açıklığıyla şöyle özetlemişti:
'Türk Telekom, bundan on üç yıl önce kasasındaki 2 milyar dolar ve sıfır borçla 6.5 milyar dolara Lübnanlı Hariri ailesinin ve Suudilerin ortak olduğu OGER Telekom’a % 55 hissesi satılarak özelleştirildi. Satışla birlikte Türk Telekom’la sonradan adı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) olan Telekomünikasyon Kurumu arasında bir imtiyaz anlaşması imzalandı. Bu anlaşmayla devlete ait olan bütün iletişim şebekesi ve teçhizatı 21 yıllığına OGER’e devredildi. Sözleşme sonunda, yani 2026’da OGER, şebeke ve teçhizatı kullanılabilir halde ve şirketi de borçsuz bir şekilde devlete iade edecekti.
Şirket 2005’ten 2015’e kadar 14 milyar dolar kâr elde etti. Ancak “temettü dağıtımı” adı altında Türk Telekom’u soymaya, içini boşaltmaya başladı. Elde edilen kârın 12,6 milyar doları ortaklara ödendi, bunun 7 milyar doları ise Hariri’nin şirketi OGER'e gitti. Özelleştirme bedeli olan 6.5 milyar doların ise sadece 2 milyar doları devlete ödendi: Alım sırasında 1.4 milyar dolar ve sonra da ikinci taksit olarak 2013 yılında 600 milyon dolarlık bir ödeme yapıldı.
Tüm bunlar olurken şirket bankalara olan 4.5 milyar borcunu yeniden yapılandırdı. Yani elde ettiği kârları borcunu ödemek yerine iç ettiği için, bankalarından yeniden kredi almış oldu. İddialara göre bankalara bu krediyi vermeleri için iktidar tarafından baskı yapıldı ve onlar da bu kredileri vermeye mecbur kaldılar. 2016 sonuna gelindiğinde şirket bankalara olan borçlarını da ödememeye başladı. Varılan noktada, İş Bankası, Garanti ve Akbank’ın milyar dolarlık kredileri batık kredi haline geldi.
Neticede Hariri ve Suudiler;
• Devlete olan özelleştirme borçlarını ödemediler.
• Türk Telekom’un içini boşalttılar ve milyarlarca doları kasalarına aktardılar.
• Bankaların sırtına milyarlarca dolarlık batık kredi yüklediler.
Peki sadece bu kadar mı? Elbette ki hayır. Özelleştirme öncesi Türk Telekom’da istihdam edilen kişi sayısı 60.000 iken 2017’de bu sayı 33.224’e geriledi. Türk Telekom özelleştirme öncesi Türkiye’nin en çok vergi ödeyen kurumlarından biriyken borç batağı içinde yüzen, içi boşaltılmış bir firmaya dönüştürüldü...'
Yorum Yazın
Ne güzel iş. Dükkanı satıyorsun alan şahıs sana paranı vermiyor üstüne piyasaya borç takıyor sonra sen gidip üstüne para verip dükkanı geri alıyorsun borçlar... Devamını Gör
Çok güzel özetlemişsin.
Dünyada kimseye anlatılamaz bence ödül verilmesi gereken bir başari hikayesi zira bunu herkez beceremez duyan dış güçler bizi kıskanır.Kahretsin yine 1 numa... Devamını Gör
Ya çok güzel götürüyorlar ya. Öyle böyle değil. Vergilerimizi iç etmedikleri yol kalmadı. Ben artık kızmıyorum, hayranlıkla izliyorum. Çok başarılı yani..