Türk İşçileri Kaçıranlar Kendilerini 'Şii Örgüt' Olarak Tanıtmış
Irak'ta kaçırılan Türk işçilerle ilgili görüşmeler yürüten bazı iş adamları, kendilerine ulaşan bilgilere göre 'İşçileri kaçıran kişilerin şantiyeye 10 cip, iki minibüsle birçok kontrol noktasından geçtiğini ve bu noktalarda kendilerini Şii örgüt Es Selam'ın üyeleri olarak tanıttıklarını' söyledi.
Bugün sabah saatlerinde Bağdat'ta 18 Türk işçi, askeri üniforma giyen maskeli kişilerce kaçırılmıştı. Şirketin yaptığı açıklamada kaçırılan vatandaşların 14 işçi, üç mühendis ve bir muhasebeciden oluştuğu bildirilmişti.
18 Türk işçinin durumuyla ilgili olarak yetkililerle temaslar yürüten bazı iş adamları BBC Türkçe'ye konuştu.
İsim yazılmamasını talep eden kaynaklar, kendilerine ulaşan bilgilere göre 'Irak'taki işçileri kaçıran kişilerin şantiyeye 10 cip, iki minibüsle geldiğini, birçok kontrol noktasından geçtiğini ve bu noktalarda kendilerini Şii örgüt Es Selam'ın üyeleri olarak tanıttıklarını' belirtti.
BBC Türkçe servisine konuşan iş adamlarının söyledikleri şöyle: 'İşçileri kimin, hangi grupların, ne amaçla kaçırdığını bilmiyoruz. Bize gelen bilgilere göre 10 kadar cip ve iki minibüsle geliyorlar ve birçok kontrol noktasından geçiyorlar. Kontrol noktalarında kendilerini Şii bir örgüt olan El Selam'ın üyeleri olarak tanıtıyorlar. Ancak büyükelçilikten, 'Adam kaçırma bu örgütün kullandığı bir yöntem değil' yorumunu yapanlar oldu. Irak makamları şu anda birçok kişiyi sorguluyor.'
İş adamları 18 işçinin kaçırıldığı haberini şaşkınlıkla karşıladıklarını da belirtiyor ve şunları söylüyor:
'Bu olay, o bölgeyi bilen iş çevreleri açısından şaşırtıcı oldu. Bağdat güvenli bir bölgeydi. Bugüne kadar böyle bir olay olmadı. Bir tehdit de olmadı. Son zamanlarda başka bölgelerde ya da şehirlerarası transferlerde sıkıntı vardı ama Bağdat'ta olmadı.'
'Es Selam böyle eylemler yapmadı'
Bağdat'tan kaynaklar ise El Selam'ın Mukteda El Sadr hareketine bağlı olduğunu, örgütün bugüne kadar bu tip eylemler yapmadığını, bunun tarzlarına uymadığını söyledi. Dolayısıyla bu örgütün adını kullanan başka kişilerin de söz konusu olabileceği belirtiliyor.
Nurol İnşaat şirketinin Bağdat'ın kuzeyindeki bir stadyum inşaatında çalışan 18 Türk işçi, bu sabah yüzleri maskeli, askeri üniformalı kişiler tarafından kaçırılmıştı. Kaçırma eylemini henüz üstlenen olmadı.
İşçilerin kaçırıldığı Bağdat'ın Sadr bölgesi, IŞİD'e karşı savaşan hükümet yanlısı Şii milislerin kalesi olarak görülen bir semt. Bu sebeple IŞİD militanları ya da bölge dışından gelenler bu alana kolaylıkla giremiyor.
Fidye ihtimali üzerinde duruluyor
Al Jazeera’nin yerel kaynaklardan edindiği bilgilere göre bölgede aktif 42 Şii milis grup var. Şii milisleri, Irak ordusu IŞİD’e karşı savaşmak üzere silahlandırıyor ya da bölge halkının da desteğiyle, kendi imkânlarıyla silahlanıyorlar. Bu grupların maaşlarının ödenmesinde son aylarda gecikmeler yaşanıyor ya da eksik ödeme yapılıyor. Kaynaklar, bunun sonucu olarak son aylarda bu Şii milis grupların haraç toplama, hırsızlık gibi eylemlerde bulunmaya başladığı bilgisini veriyor.
Sadece Türkler hedef alınmış olsa da, Şii bir milis grubun kaçırma olayını fidye alabilmek için gerçekleştirmiş olabileceği üzerinde duruluyor.
Türkiye’ye mesaj mı?
IŞİD’in Haziran 2014’teki Musul baskınından sonra Irak’ın güneyindeki Şii bölgelerinde Türkiye’ye yönelik olumsuz bir algı oluşmuş, çevreden gelen tepkiler üzerine oluşan tehdidin ardından Basra Büyükelçiliği’nin çalışmaları askıya alınmıştı. Basra’daki Türk diplomatlar yine Haziran ayı içerisinde bölgeyi terk etmişti. Ancak Türk dışişlerine göre, Irak’ta hükümetin değişmesinin ve Türkiye’nin IŞİD’e karşı koalisyonun operasyonlarına katılmasının ardından bölgede Türkiye’ye yönelik algı değişti.
Irak İçişleri Bakanlığı, bölgede en güçlü Şii grup olan Sadr grubunun ve ona bağlı Es Selam grubunun kaçırma olayıyla ilgisi olmadığı bilgisini veriyor.
Türk Dışişleri kaynakları, Türkiye’ye verilmek istenen bir mesajın küçük de olsa ihtimaller arasında olduğu görüşünde. Sadr grubuna bağlı olmayan ve Sünni ülkelerden gelen firmalara karşı olumsuz tutumlarıyla bilinen 40’a yakın irili ufaklı muhafazakar Şii grubun kendi kararlarıyla böyle bir eyleme kalkışmış olma ihtimalleri de var.
Türk Dışişleri’nin çalışmaları sürüyor
Sabaha karşı haberi aldıktan sonra Bağdat’taki Türk Büyükelçiliği harekete geçti. Tüm mesaisini kaçırma olayına ayıran Büyükelçi Faruk Kaymakçı, Irak İçişleri, Dışişleri, Savunma ve Spor Bakanlıkları’yla, Başbakanlık, Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ve Sadr grubunun liderleriyle hızla temasa geçti. Temaslar gün boyu sürdü. Büyükelçilik, Nurol İnşaat’a da düzenli bilgi aktarmaya devam ediyor.
Irak Başbakanlığı konuyla ilgili bir soruşturma komisyonu kurdu. Komisyon, sabah saatlerinde şantiyede elleri ve ayakları bağlanmış halde bulunan dört Iraklı güvenlik görevlisinin de ifadelerini aldı.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!