Tüp bebek tedavisinin her aşaması çiftleri çocuk sahibi olmaya bir adım daha yaklaştırmaktadır. Tüp bebek tedavisi için başvuran bireylerin ilk olarak detaylı öyküleri dinlenir. Ultrason ile anne adayı muayene edilir. Ardından çocuk sahibi olmaya engel olan tüm sebeplerin belirlenebilmesi için testler yapılır. Erkeğe spermiyogram kadına ise adetin 2. günü hormon testleri uygulanır. Yapılan testlerin sonucuna göre en uygun tedavi biçimi belirlenir.
Toplamda 5 adımda gerçekleşen tüp bebek tedavisi aşamaları şu şekildedir;
1. Yumurtalıkların Uyarılması
Yumurtalıkların uyarılması esnasında bazı ilaç tedavileri uygulanır. Ağızdan ya da cilt altına enjeksiyon yolu ile alınan bu ilaçların amacı yumurta yapımını sağlamaktır. Kullanılan tüm ilaç ve iğneler kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
2. Yumurta Toplama
Çatlatma iğnesinin ardından yaklaşık 36 saat sonra yumurta toplama işlemi (OPPU) uygulanır. İşlem transvajinal ultrason ile sedesyon analijezisi-anestezisi yöntemiyle yapılır. Kısa süreli bu işlem sırasında acı hissedilmez.
3. Spermlerin Alınması
Babadan alınan sperm ile anneden alınan yumurta laboratuvar koşullarında döllenerek embriyoların oluşması sağlanır.
4. Döllenme
Toplanan yumurtaların tümüne mikroenjeksiyon yöntemi ile sperm konarak döllenme sağlanır. Döllenmenin başarılı olduğu durumlarda yumurta 24 saat sonra iki hücreli, 48 saat sonra 4 hücreli, 72 saat sonrası ise 8 hücreli olur. Döllenen yumurta sonucunda embriyo meydana gelir.
5. Embriyo Transferi
Embriyo transferi, basit bir muayeneden faksızdır. Anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Tüp bebek tedavisinin son basamağı olan transfer işlemine gelindiğinde alınan embriyo kadının rahmine katater ile transfer edilir.
Yorum Yazın