Tunç Akkoç Yazio: Çiçek Hastalığından Covid-19’a
20. yüzyılın en önemli olayı sizce nedir?
-Aya gitmek mi
-SSCB’nin dağılması mı
- İnternetin hayatımıza girmesi mi… Yoksa ölümcül bir hastalığın ortadan kaldırılması mı?
Çiçek hastalığı gibi bir salgın geçti tüm dünyadan. Tarih şeridine baktığımızda M.Ö. 1350’de Mısır -Hitit savaşı sırasında hastalık Hititlere geçişi hastalığın insanlar arasındaki temaslı geçişine en büyük örnek. Suppilililiuma ve onun varisi
Arnuwandas çiçekten ölür ve imparatorluğun çöküşü başlar. M.S 180’de ise Roma’da baş gösteren salgın sonucu Marcus Aurelius ve onunla birlikte 7 milyon Romalı ölür.
16.yy’da Amerika kıtasında 25 milyon, 18.yy’da 400.00 kişi ölür. Yaşayanlarında da sağlıkla hayatta kaldıklarını düşünmek hata olur. Onların üçte birinin kör olduğu rapor ediliyor.
20. Hanedanlığın başındaki Firavun Ramses V. M.Ö. 1141’de öldü. Ölüm nedeni çiçek hastalığı ve meşhur mumyasında çiçek izlerini görmek mümkün…
Gelelim Türkiyemize. Yıl 1943… Bilanço 12395 hasta ve 1380 ölü.
Sonuca baktığımızda çiçek hastalığı en az 3 imparatorluğu yıktı. Kraliyet ailesinin varislerini değiştirdi. Aztek, İnka, Huron, Mohikan ve İrokualar çiçeğe yenik düştü. İlk biyolojik savaşın ve soykırımın aracı oldu. Arkasında milyonlarca ölü ve daha çok kör ve sakat bıraktı.
O dönemlerin en önemli yazışmaları Edirne-Londra hattında gerçekleşti.
O günlerde bu aşılama yöntemi gözde olmakla birlikte koruma oranının düşüklüğü ve bazı aşılı kişilerin ölmeleri yüzünden bu yöntem geçerliliğini kaybetmeye başlıyordu.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın