onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
TRT, Zararı Kâr Gibi mi Gösteriyor?

TRT, Zararı Kâr Gibi mi Gösteriyor?

TRT'nin mali verilerini analiz eden Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl, TRT'nin bandrol ücreti ve faturalardaki TRT payını satışa konu ürünlermiş gibi yansıtarak zararı kâr gibi gösterdiğini öne sürdü.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Kişisel web sayfası vergiyedair.com'da Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nun (TRT) 2004-2020 arası mali verilerini analiz eden Ozan Bingöl, TRT’nin gelir tablosunda 'Bandrol' ve 'TRT payı' gibi vergi benzeri gelirlerin sanki TRT’nin üretip sattığı hizmetlermiş gibi sunulduğunu yazdı.

Bu yöntemle 2020 yılında 1 milyar 671 milyon TL olan brüt satış zararının 2,2 milyar TL’lik brüt satış kârı olarak gösterildiğini belirten Bingöl, 'Birileri çıkıp muhasebe ilke ve prensiplerinin ötesine geçen bu gelir tablosunu açıklamalı' dedi.

TRT'nin gelirleri neler?

TRT'nin gelirleri neler?

Bingöl'TRT’nin 3 Milyar 79 Milyon Liralık Brüt Satış Kârı Başarı (!) Öyküsü' başlıklı yazısında TRT'nin 'bandrol', 'enerji payı' gibi kamusal katkı gelirlerinin yanı sıra ilan-reklam gelirleri, haber-program satış ile marka-lisans gelirlerinin olduğunu belirterek, bu gelirlerin 2004-2020 yılları arasındaki dağılımını gösteren bir tablo paylaştı.

Tabloya göre 17 yıllık dönemde TRT’nin gelirlerinin yüzde 85’ini bandrol gelirleri ile TRT payı olarak da bilinen ve sene başında kaldırılan enerji payı oluşturdu.

Tabloda dikkat çeken bir diğer ayrıntı da kurumun kendi faaliyetlerinden elde ettiği ilan, reklam ve diğer gelirlerin toplam gelirleri içindeki payının giderek azalması oldu.

2004'te toplam gelirin yüzde 34'ünü oluşturan bu dilim, 2020'de yüzde 7'ye kadar gerilemiş.

👇

👇

Yazısında 'Sizce her bir vatandaşın cep telefonu alırken, araba alırken, bilgisayar alırken ve daha pek çok ürünü alırken ödediği TRT bandrol geliri TRT’nin satış gelirleri içinde yer alır mı? Bu yılın başında kaldırılan elektrik faturalarındaki TRT payı, TRT’nin sattığı bir ürün müdür?' diyen soran Bingöl, bu sayede TRT'nin 2020 yılı brüt satış kârının 2,2 milyar lira, 2021 yılı brüt satış kârının ise 3 milyar lira olarak gözüktüğünü vurguladı.

"Rakamlara bakınca muazzam başarılı bir işletme görüyorsunuz"

"Rakamlara bakınca muazzam başarılı bir işletme görüyorsunuz"

'Bu rakamlara bakınca muazzam başarılı bir işletme ile karşı karşıya olduğunuzu düşünürsünüz' diyen Bingöl, şöyle devam etti:

'TRT tarafından üretilip satılan ürünleri/hizmetleri koyduğunuzda karşınıza çıkan durum 2020 yılı için 2,2 milyar TL brüt satış kârı değil tamı tamına 1 milyar 671 milyon TL BRÜT SATIŞ ZARARI’dır. 2021 yılı ilan, reklam ve diğer gelir rakamları verisi henüz yayımlanmadığı için şu aşamada TRT’nin gerçek anlamda brüt satış zararını hesaplayamıyoruz. Ama 3 milyar lira brüt satış kârı yerine yaklaşık 2 milyar lira brüt satış zararı rakamına ulaşmak büyük bir olasılıktır.' 

TRT, zarar ettiği için vergi ödememiş

TRT, zarar ettiği için vergi ödememiş

Yazısına 'Ne dersiniz, gelir tablosundaki 1,6 milyar liralık brüt satış zararını 2,2 milyar brüt satış kârına dönüştürme beceresine erişmiş başka bir kurum var mıdır? Ben meslek hayatımda görmedim. Bu gelir tablosu muhasebe ilke ve uygulamalarının çok ötesinde hazırlanmış.' diye devam eden Bingöl, kâr ettiğini iddia eden kurumun 2021 yılında kurumlar vergisini de ödemediğini belirterek şunları yazdı:

'Birileri TRT’ye sorsa, peki 3 milyarın üzerinde brüt satış kârın var, yıl sonundaki dönem net kârın 1,4 milyar lira, ne kadar kurumlar vergisi ödedin? Çünkü bir mal alıp satıyor isen ticari bir faaliyet yapıyorsundur ve bu ticari işlemler nedeniyle kanunla tanınmış bir muafiyetin yoksa kurumlar vergisi ödemek durumundasındır. 

Yukarıdaki gelir tablosunda “Dönem Kârı Vergi ve Diğer Yas. Yük. Karşılığı(-)” satırının karşısında “0” (sıfır) rakamının nasıl yorumlayacağız? Vergi dairesine verilen gelir tablosunda zarar, kamuoyuna açıklanan tabloda ise kâr mı gözükmektedir? Birileri çıkıp muhasebe ilke ve prensiplerinin ötesine geçen bu gelir tablosunu açıklamalı. Son 17 yılda bugünkü para ile 130 milyar TL’nin üzerinde bir kaynağı TRT’ye aktaran vatandaşlardan biri olarak bu açıklamayı talep hakkını kendimde görüyorum.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
22
12
6
5
3
1
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
paranoid

Tayyip Radyo Televizyon

Liberal Adam

Devletin televizyonu mu olur? Özelleştirilmesi gerekiyor.

proteindeposu

Ortada böyle bi şüphe varsa kesin zarar da vardır

Burak Anıl

E şimdi Biriliş Bertığrul dizisine nasıl para yetsin? Engin abimiz aç mı kalsın? Acun abi Trt ye bi el at be..