'Soma İçin' Çıkarılan Torba Yasa'nın İlk Mağdurları Madenciler Oldu...
Soma'da ölen maden işçileri için çıkarılan torba yasanın ilk mağdurları madenciler oldu! Torba yasanın yürürlüğe girmesinin hemen ardından Zonguldak'ta 22 özel maden üretimi durdurdu. 4 bin 500 maden işçisi vardiya çıkışı işsiz kaldıklarını öğrendi. Gerekçe: 'Yasa işverene ağır yük getirdi'. Peki bu ağır şartlar neler?
Torba yasanın (tam adıyla İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun) yürürlüğe girmesinin ilk mağduru maden işçileri oldu. Zonguldak ’ta faaliyet gösteren 22 özel kömür işletmecisi, sektöre ekonomik yükümlülük getireceği gerekçesiyle üretimi durdurma kararı aldı. İlk torba yasanın mürekkebi kurumadan ikincisinin yolda olduğu öğrenildi, yeni torbada taşeron ve maden işçilerine yönelik yeni düzenlemeler olacak.
İş çıkışı duyuru: Üretime ara verildi, yasal haklarınız ödenecek...
Kilimli İlçesi Gelik Beldesi’nde 24 yıldır faaliyet gösteren ve 150 işçinin çalıştığı Arılar Madencilik Şirketi’nde üretimini durdurdu. Şirket görevlisi Ali İhsan Aygün, 16.00-24.00 vardiyasında çalışan 21 işçiye, iş çıkışında maden yasasından dolayı yönetim kurulunun saat 24.00 itibariyle üretime ara verdiğini, işçilerin yasal haklarının ödeneceğini duyurdu. Yerin 85 metre altında çalıştıktan sonra işsiz kaldıklarını öğrenen elleri ve yüzleri kömür karası madenciler, şaşkınlıklarını gizleyemedi.
İşverene ağır gelen koşullar neler?
Torba Yasa 301 ölümlü Soma Faciası’ndan sonra gündeme geldi. Daha sonra “İçine girmeyen konu kalmadığı için” eleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da onayından geçen torba yasaya göre kömür madencileri için ödenecek maaş brüt 2268 TL’den az olamayacak. Kıdem tazminatı hakları genişletilecek. Haftalık çalışma saati 36 saati geçmeyecek. Ancak son dakikada yapılan değişiklikle saatlerle ilgili değişiklik 1 Ocak 2015’e ertelendi.
İşveren önceden söylemişti
Dün saat 24 itibarıyla işsiz kalan 21 yıllık madenci 52 yaşındaki Mustafa Cepcioğlu, işverenin yasanın çıkması durumunda üretimin durdurulacağını kendilerine bildirdiğini belirterek şunları söyledi:
“Mesai bitirmiş eve giderken işsiz kaldığımızı öğrendik. Arkadaşların hepsi mağdur. İnşallah çözüme kavuşur. Bu kanunun şirkete belirli bir yük getirdiğini biliyoruz. Devlet bunun alt yapısını bilmeden, düzeltmeden bu kanunu çıkardı. Bizim lehimize bir kanun ama işverene de bir yük getiriyor. İşveren ile hükümet arasında bir anlaşma sağlanması lazım.”
Şirket görevlisi: İşverene ağır yükler getirdi
Şirket görevlisi Ali İhsan Aygün ise yeni çıkan yasadan dolayı Arılar Madencilik Şirketi’nin üretimine saat 24.00 itibariyle son verdiğini söyledi. Aygün, “İşverene ağır yükler getirdiği için yönetim kurulu böyle bir karar almıştır. Zonguldak’taki özel şirketler mağdur” dedi
Yeni torba da yolda
Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre 148 maddelik torba yasanın hemen ardından ikincisi gündem geldi. Yeni torba yasada da taşeron ve maden işçileriyle ilgili düzenlemeler bulanacağı öğrenildi.
Durmuş SEVİNDİK- Cenk TOPCU/ZONGULDAK, (DHA) | CNN Türk
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!