Görüş Bildir
Haberler
Tercih Yaparken Doğru Zannedilen Yanlışlar

Tercih Yaparken Doğru Zannedilen Yanlışlar

parlakbirgelecek.com
25.04.2014 - 09:55 Son Güncelleme: 25.04.2014 - 12:43

Tercih Yaparken Doğru Zannedilen Yanlışlar

Tercih zamanında yüzlerce birbirine zıt öğüt kafanı mı karıştırıyor? Tercih döneminde birçok adayın yanlış bildiği 7 doğru bu yazımızda:

1. YANLIŞ: 30 tercihin tümünü doldurmalıyım.

DOĞRU: İstediğin kadar tercih yapabilirsin. Ancak, şansını arttırmak için tercih sayısını çok düşük tutmamakta yarar var. Gitmek istemediğin hiçbir programı tercih listene koymamalısın.

2. YANLIŞ: Benim tercih sıralamamda bir program altlarda yer alıyorsa, aynı programa tercih listesinde daha yukarılarda yer vermiş olan bir aday benim önüme geçer.

DOĞRU: Adaylar yerleştirilirken, ilk önce yerleştirme puanlarına bakılır ve puanı yüksek olan aday, tercihi kaçıncı sırada olursa olsun o programa yerleştirilir. İki adayın puanının tamamiyle eşit olması durumunda  sırasıyla, ilk önce ham YGS-LYS puanlarına, sonra ağırlığı en büyük olan testin ham puanına, sonra tercihlerdeki sıralamaya ve en sonunda da doğum yılına bakılır.  Böyle bir eşitlik olasılığı o kadar düşüktür ki,  bir programın tercihlerindeki yerinin başka bir adaydan sonra olması senin o programa yerleştirilmende hemen hemen hiç etkili değildir.

3. YANLIŞ: Ben tercihlerimde yer verdiğim bir programa yerleştirilsem bile kayıt yaptırmazsam, bir puan kaybım olmaz.

DOĞRU: Tercihlerinde olduğu için yerleştirilmiş olduğun bir programa, kayıt yaptırmamış, ya da hiç devam etmemiş, ya da kayıt yaptırmış ama tercih döneminden önce kaydını sildirmiş olsan bile, bir sonraki yıl üniversite sınavına girdiğinde okul not ortalaması puanın yarıya indirilir. Bu nedenle, tercih listende mutlaka okumak isteyeceğin programlara yer vermelisin.

4. YANLIŞ: Puanım tutmadığı için asla giremeyeceğimi düşündüğüm bir bölümü tercih listeme hiç almamalıyım.

DOĞRU: Yerleştirilmeyi çok istediğin bir programı, puanın/sıralaman tam olarak uymasa bile 1. tercihin olarak listene alabilirsin. Puanlarda ya da sıralamalardaki oynamaların ne kadar olacağını kimse tam olarak kestiremez. Çünkü şu anda yaptığın değerlendirmeleri geçen seneki puanlara/sıralamalara göre yapıyorsun. Ancak, bu puan/sıralama farkı çok çok büyükse boş bir tercih olacaktır. Örneğin, 3000’lerde öğrenci alan bir programı, 50000’lerde bir öğrenci olarak tercih etmenin çok anlamı olmayacaktır.

5. YANLIŞ: Ben bu sene çok istediğim bir üniversitenin istemediğim  ama daha düşük puanlı bir programına yerleştirilirsem, seneye istediğim bölüme yatay geçiş yapabilirim.

DOĞRU: Yatay geçiş imkanları çok sınırlıdır. Ancak çok başarılı öğrencilerin, benzer bölümler arasında yatay geçiş yapmasına izin verilir. Bu imkanı yakalayamazsan, hiç istemediğin bir mesleğin eğitimini almak zorunda kalabilirsin. Herşeyden önce mesleğine karar verip, o mesleğin eğitimini hangi üniversitelerde alabileceğini, puanını ve sıralamanı  gözönünde bulundurarak araştırmalısın.

6. YANLIŞ: Tercih listemi yaparken, sadece o programın kaç puanla öğrenci aldığına bakmak yeterli olur. Benim puanımdan düşükse, o programa mutlaka yerleştirilirim.

DOĞRU: Bu sene yaptığımız tercihlerimizi geçen sene o programa yerleştirilmiş olanların puanlarına göre yapıyoruz. Bu nedenle, başarı sıralamasını dikkate almak daha doğru olacaktır. Başarı durumu kaçıncı sıradaki öğrenci yerleştiyse, puanlar düşse ya da artsa bile bu sene de benzer sıralamalardaki öğrenciler o programa yerleşecektir. Başarı sıralaması senin sıralamandan biraz daha yukarıda veya aşağıda olan programları da mutlaka listene almalısın.

7. YANLIŞ: Bir tek başarı sıralaması bilgisine bakıp, o programın bana uygunluğuna karar verebilirim.

DOĞRU: Klavuzda programların karşısındaki sütunlardaki, öğrenim süresini, puan türünü, kontenjanı ve özellikle ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALARI (verilen sayıların ne anlama geldiği, ilgili tablonun ardından gelen sayfalarda açıklanmaktadır) mutlaka okumalısın. Bazen cinsiyet, yaş, mezun olunan lise türü vb. konularda çeşitli sınırlamalar olan, ya da öğretim dili veya ücreti sana uymayan programlar olabilir. ÖSYM sana uygunluk durumunu araştırmadığı için, sana uymayan bir programa yerleştirilip, programa devam etme şansın olmadığını ancak kayıt yaptırmaya gittiğinde öğrenip, bu sene yerleştirilme şansını kaybedebilirsin.

Kaynak: http://www.parlakbirgelecek.com/tr/fa...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
86
19
18
17
10
6
6
Yorumlar Aşağıda
Reklam