Tekstil Sektörü Devi Zara İçin "Hazır Siparişleri Depolarda Bekletiyor" İddiası Ortalığı Karıştırdı
Tekstil Sektörü Devi Zara İçin "Hazır Siparişleri Depolarda Bekletiyor" İddiası Ortalığı Karıştırdı
İddiaya göre tekstil ve hazır giyim devi Zara, tedarikçilerine 'Depolarımız dolu. Bekleyin. Satışlarımız düzeldiğinde alacağız. Bize yardım edin, bize destek olun' söylemiyle siparişlerini bekletiyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen tekstil markalarından olan Zara yaklaşık bir yıldır hazır olan siparişlerini teslim almakta sıkıntı yaşıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Dünyanın en büyük moda perakendecisi olan Inditex, 2023 yılının ilk yarısında geçen seneye oranla satışlarını yüzde 13,5 artırdı.
Inditex, dünya perakende hazır giyim piyasasının yüzde 60’ını elinde tutarken, dünya genelinde de çok sayıda tedarikçi ile çalışıyor.
31 Temmuz 2022 tarihinde Arjantin ve Türkiye için "hiperenflasyonist ekonomiler" tanımlamasını yapan Zara, yükselen maliyetler nedeniyle siparişlerini sert şekilde azaltırken, iddiaya göre de yaklaşık 1 yıldır satın alma süreçlerinde etik politikalar izlemiyor.
Sektör temsilcileri, Zara’nın siparişlerini "senet" olarak tanımlarken, siparişlerde bekletmenin hiç olmadığını iletiyor. Depolamada sigorta gibi ek maliyetler yaşanırken, nakit akışında da durma oluyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Sektör temsilcileri bu duruma açıklama olarak "Optimizasyon" kelimesini kullanıyor. Tedarikçiler zor durumda kalsa da mağaza satış hızının "optimumda" tutulmasıyla ürünlerin "kendi" depolarında bekleme süresi kısaltılıyor.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Önümüzdeki yıllarda Arjantin ve Türkiye'den çekilir diye tahmin ediyorum.
Firmaların giderleri yükseliyor, çalıştığım şirkette de benzer sorunlar var. Çünkü firma geçen yıl ki fiyat ile iş yapıyor fakat ödemelerin hepsi 2-3 kat old... Devamını Gör
İstihdam sağlayan firmalara da "Giderlerse gitsinler" diye bir çıkış yapılabilir.
Artık satışlar azaldı. Markacılar parayı ayakkabıda kullanıp kıyafete az bütçe ayırıyorlar.