Tekel Bayileri 8 Aralık'ta Sokağa İniyor: 'Marketler Yüzünden Küçük Esnaf Satış Yapamıyor'
Saat 22:00'dan sonra alkol satışı yapamayan tekel bayi sahipleri büyük marketler nedeniyle satış yapamadıklarını söyleyerek eylem kararı aldı. 22:00 ila 06:00 arasında alkol satışını yasaklayan yasa nedeniyle işlerinin düştüğünü ve yüksek cezalardan bıktıklarını söyleyen tekel bayi sahipleri 8 Aralık'ta Kadıköy'de toplanacak.
Independent Türkçe'den Ali Kemal Erdem'in haberine göre, 2013 yılında başlayan 'Saat 22:00’dan sonra içki satış yasağı', tekel ürünleri satan küçük esnafın sayısını ciddi oranda azalttı. Tekel ürünleri satan marketler ise çoğaldı.
Yaşadıkları sorunların ardından Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği adı altında örgütlenmeye çalışan tekel bayileri, önümüzdeki 8 Aralık'ta Kadıköy’de sokağa inerek seslerini duyurmaya çalışacak.
"Büfe sayısı 10 yılda yüzde 31 azaldı"
Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar bakkal ve büfe sayısının son 10 yılda yüzde 31 azalarak; 240 binden 165 bine düştüğünü söyledi.
Buna karşın sadece son bir yılda zincir market sayısı yüzde 13 artarak 28 bine ulaştığını aktardı.
"Biz de 22:00’a kadar alkol satabiliyoruz, büyük zincir ve gros marketler de"
Marketlerle rekabet edemeyen küçük esnafın büyük sorunlarla uğraştığını söyleyen Dündar, eylem kararlarının nedenini şöyle aktardı:
'Biz de 22:00’a kadar alkol satabiliyoruz, büyük zincir ve gros marketler de.Yapacağımız eylemde içki satış yasağının küçük esnaf için ya 24:00’a kadar uzatılmasını ya da marketler için akşam 20:00’a çekilmesini isteyeceğiz. Çünkü bu marketler yüzünden küçük esnaf satış yapamıyor. 22:00 ile 06:00 arası alkol satışını yasaklama yasası bir garabet yasasıdır, büyük zincir marketler ve gros marketlere yönelik hiçbir düzenleme yapmadan çıkarılan bu yasa küçük esnafı ortadan kaldırma yasasıdır.'
"Yasak bizi müşterilerle ve kolluk güçleriyle karşı karşıya getirdi"
Dündar, 22:00’dan sonra başlayan alkol satış yasağının esnafı farklı sorunlarla da başbaşa bıraktığını belirtti. Bunların başında da yasak olduğu halde ısrarla ürün almak isteyen ve reddedilince de agresifleşen kişiler olduğunu aktardı.
Geçtiğimiz yıllarda alkol satmayı reddettiği kişilerce öldürülen ve ağır yaralanan arkadaşlarının olduğunu belirten Dündar, sadece İstanbul'da, 2019 yılı içerisinde 100’e yakın arkadaşlarının içki satmayı reddettiği kişilerce darp edildiğini, şehir dışındakilerle birlikte bu sayının daha yüksek olduğunu öne sürdü. İçki satmadıkları zaman kimi saldırganların hedefi olan tekel bayileri yasağa karşın sattıklarında kolluk güçlerinin tutmuş oldukları tutanaklara ve ağır cezalara maruz kaldıklarını anlatan Dündar şöyle konuştu:
'Vergisini peşin ödeyip sattığımız bir biradan dolayı aldığımız ceza 55 bin liradır. Sahte içki satanlara, esrar satanlara, bonzai satanlara verilen ceza ise Kabahatler Kanunu gereği uygulanmakta olan cezadır ve denetimli serbestlik ile yumuşatılıyor.'
"Sahte kimliklerle rüşvet koparmaya çalışıyorlar"
Cezaların ağır olması nedeniyle dolandırıcılara fırsat doğduğunu söyleyen Dündar yaşadıklarını şöyle anlattı:
'Sahte kimliklerle kendilerine polis, zabıta süsü veren bazı kişiler sözde yakaladıkları bir kişiyi 22:00'dan sonra getirerek 'Bu kişiye alkol satmışsın' diyerek tutanak tutmaya, karşılığında 2-3 bin lira tutarında rüşvet koparmaya çalışıyorlar.'
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
geberin lan geberin ..çoluk çocuk kış zamanınaçlıktan ölün..esnafmış...satış yapamıyoz diye onca genci sallamalarla kovalarken iyiydi...kafanıza dank etti mi... Devamını Gör
Alkol yaşı tutmayana satılmaz. Ikincisi kimse zorla alkol satın almaz, alkol satın alıp içenler kendi hür iradeleri ile bunu yapıyorlar.
Asıl alkol tüketenlerin sokağa inmesi lazım tüm vergi yükü onlarda el insaf.
Normalde desteklenmesi gereken bir konu ama Bayat, raf ömrü dolmuş, kalitesiz, pahalı mal satıyorsunuz diye biz de sizi protesto edelim mi?