Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
TBMM'de Fezleke Görüşmesine Ret

TBMM'de Fezleke Görüşmesine Ret

yelda kahveci
19.03.2014 - 12:13 Son Güncelleme: 19.03.2014 - 20:22

Fezlekelerle İlgili Genel Görüşme 158’e Karşı 259 Oyla Reddedildi

TBMM Genel Kurulu'nda fezlekeler için yapılan olağanüstü toplantıda, CHP'nin genel görüşme talebine AK Parti sıralarından 259 ret oyu çıktı. Muhalefetten ise genel görüşmeye 158 kabul oyu geldi.

Meclis Genel Kurulu'nda bugün saat 15.00'da başlayan olağanüstü toplantıda sona gelindi. CHP fezlekelerin genel görüşmeye açılması için önerge verdi. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, genel görüşme önergesini milletvekillerinin oylarına sundu. Bu sırada önergeye kabul oyu için el kaldıran CHP'liler, 'Rezalet' diye slogan attı. Bazı vekiller ise 'Her yer rüşvet her yer yolsuzluk' diye slogan atmaya devam etti. Başkanvekili Yakut ise elektronik oylama yapılmasına karar verdi. Oylamanın şekline itiraz olduğu için tekrar oylama yapıldı. 158'e karşı 259 oyla genel görüşme önerisi reddedildi. Bu sonucun açıklanması ile birlikte Genel Kurul'da muhalefet iktidar sıralarını yuhaladı.

(CİHAN)

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Sayın Canikli, 'Fezlekeler Okunursa Duman Oluruz' Demek İstiyor

Akif Hamzaçebi: Başkanın bugünkü tutumu Türkiye’nin demokrasi tarihinde kara bir leke olarak yer alacaktır

Dört eski bakan hakkındaki fezlekeler için toplanan TBMM Genel Kurulu’nda Meclis Başkanlığı’nın fezlekelerin okunması talebini reddetmesi üzerine açılan usul tartışmasında konuşan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, AKP Grup Başkanevekili Nurettin Canikli’ye ait olduğu öne sürülen kişinin “Sayıştay raporları Meclis’te okunursa duman oluruz” dediği ses kaydına gönderme yaparak, “Sayın Canikli aslında şunu demek istiyor. Bu fezlekeler okunursa duman oluruz demek istiyor. O yüzden elinden geleni yapıyor” dedi.

Yerel seçimler nedeniyle ara tatilinde bulunan Meclis Genel Kurulu, CHP'nin 17 Aralık’ta başlatılan yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasına adı karışan eski bakanlar Egemen Bağış , Zafer Çağlayan , Erdoğan Bayraktar ve Muammer Güler için hazırlanan fezlekeleri görüşmek üzere olağanüstü toplandı.

Sadık Yakut, fezlekelerin okunmasının gizlilik kanununa aykırı olduğunu belirterek, fikrinin değişmediğini, fezlekelerin okunmayacağını söyledi. Aralarında BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan ve MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ’ın da bulunduğu muhalefet milletvekilleri kürsüye yürüdü. Milletvekilleri, Başkanvekili Sadık Yakut ’un fezlekelerin okutulmaması kararına tepki gösterdi.

Başkanlığın tutumu üzerine Hasip Kaplan’ın talebiyle usul tartışması açıldı.

Hükümet adına söz alan AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli şu ifadeleri kullandı:

“Neyi tartışıyoruz. Fezlekeler var ve bir takım iddialar içeren dosyalar var. Klasörler var. Şimdi TBMM’ye gönderiliyor. TBMM’ye gönderilirken bu soruşturma henüz bitmemiş bir soruşturma. İddianame aşamasına geçmedi. Hem anayasamız hem de CMK 157. Madde açısından iddianame aşamasına gelmeyen bir soruşturma gizlidir. Bu bilgiler kesinlikle gizlidir. Biz hiçbir şeyi kapatmıyoruz. Bu yasağa rağmen çok açık bir şekilde diyoruz ki soruşturma komisyonu kuralım.

Zaten ilgili bakanlar da soruşturma komisyonu kurulması için TBMM Başkanlığı’na başvurdu. Allah aşkına, daha ne istiyorsunuz? Komisyon üyeleri her türlü gizli bilgiye ulaşabilirler. Hiç kimsenin kapatmak, örtbas etmek gibi bir amacı yok. Bu dosyadaki bilgiler zaten hepinizin elinde var. Bütün Türkiye bunları biliyor. Gizliliği falan kalmadı bu anlamda. Hiç kimse anayasamızın ve kanunlarımızın suç saydığı bir fiili burada işlemesini talep edemeyiz. Amacınız üzüm y emekse, açıkça söylüyoruz, gelin soruşturalım, komisyon kuralım.

Amacınız kusura bakmayın bu değil, amacınız bu tür bilgiler hangi amaçla servis ediliyorsa buna hizmet etmektir. Yoksa doğru ortaya çıksın, kim ne yapmışsa ortaya çıksın, amacınız bu olsa o zaman bizim çağrımıza olumlu cevap verirsiniz. Gerekeni yaparsınız. Hiçbir dönemde böyle bir şey olmadı. 4 bakan hakkında da ne konuşuluyorsa gelin soruşturalım. Amacınız bu değil, amacınız bu olsa başka türlü hareket etmezsiniz.”

'Dinen günah, örfen ayıp, kanunen suç'

MHP adına söz alan Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal , şunları söyledi:

“Sayın Başkan zatıalinizin soruşturmanın gizliliğiyle ilgili aldığınız karara ilişkin konuşuyorum. Ortada bir durum dinen günah, örfen ayıp, kanunen suç olan, delilleri çarşaf çarşaf ortaya saçılan bir durum.

Ortada bir suç örgütü var, bu suç örgütünün içinde 4 tane sayın bakan var. Cumhuriyet savcısı CMK’ya göre soruşturmayı yürütürken bir takoza takılmıştır. Dokunulmazlık takoz. Buradaki çalışma iki anlamı vardır. Anayasamıza, içtüzüğümüze v e teamüllerimize göre şuradaki çalışma cumhuriyet savcısının takozundan sonra sürecin işletilmesidir. Cumhuriyet savcısının yetkisini TBMM kullanacaktır, adli görevdir. İki siyasi denetimdir. Siyasi denetim bunun konusu dışındadır. Bırakıyorum.

Savcının elindeki araştırma dosyası savcıdan gizlenir mi? Siz savcıdan elindeki dosyanın bilgisini gizleyen bir karar verdiniz. Dinen haram, duymanızı istiyorum. Kanunen suç, örfen ayıp bir durum vardır. Bu bir haksızlıktır. Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır. Ya dilinizde, ya kalbinizde. Ama besbelli ki siz vicdanınızı partinizin genel merkezine emanet etmişsiniz. Buradaki asıl sorun da budur. Şimdi sizin gizlemenizin hiçbir anlamı olmayacaktır.

'Kuzu okur da, Kaplan okuyamaz mı?'

BDP adına söz alan Grup Başkan vekili Hasip Kaplan şöyle konuştu:

Gizlilik gerekçesiyle dediniz soruşturma gizli, bu fezlekeler okunmaz. Fezlekeleri bütün bürokratlar okur, TBMM Başkanlığı’na gider bütün bürokratlar okur. Başında Burhan Kuzu olan Anayasa Komisyonu’nda herkes okur. Millet iradesi olunca okunamaz. Kuzu okur, kaplan okuyamaz değil mi? Kaplan’a okutmam dersiniz bu tavrınız yanlış olur.

Yolsuzluklarla ilgili vicdanen, kamu vicdanı karşısında çırılçıplak olmak zorundasınız. İnsanları ikna etmek zorundasınız. Seçim meydanında değil, Meclis’teyiz. Seçim meydanları savaş meydanlarına döndü. Bu tartışmalı konular gelince, Sadık Yakut başkan hazır geliyor. Sonra kendisi istediği gibi belirlemeye çalışıyor. Bu yanlıştır, sizi aklamaz. Adınız ak da olsa aklamaz. Yolsuzluk çamurunda AK Parti’nin yüzde 90’ı rahatsızdır bundan vicdanen. Türkiye kamuoyu rahatsızdır, vatandaşlarımız rahatsızdır. Savaş meydanlarına mı gidiyoruz, sonuçta bir sandığa gideceğiz. Biz geldik, yarın başkaları gelecek. Bu koltuklar bize baki değil, buraya kazık çakmaya gelmedik. Alnı ak, başı dik, onurlu bir duruş sergilemek için geldik. Kaçmayalım diyoruz.

Canikli ‘duman oluruz’ demek istiyor

CHP adına söz alan Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise şöyle konuştu:

“Sayın Canikli aslında şunu demek istiyor. Bu fezlekeler okunursa duman oluruz demek istiyor. O yüzden elinden geleni yapıyor. Başkanın bugünkü tutumu Türkiye’nin demokrasi tarihinde kara bir leke olarak yer alacaktır. Başkanlık diyor ki bunlar gizli. Başkan da gizli diyor ancak Başkan’ın 5 Mart 2014 tarihli bir açıklamasını okuyorum; “Gelen dosya 2 ayrı talep 11 klasörden oluşuyor. Süratle incelemek mümkün değil. Hukuk İşleri Müdürlüğü’ne ilettim, bir komisyon oluşturun, bir an önce bunları yetiştirin dedim.” O yüzden okuyamadık diyor. Bürokratlar inceliyor ama milletvekillerinden gizli. Eğer gizliyse, bürokratlardan da gizli olacak. O nedenle bilgiye sunmuyorlar. Değerli milletvekilleri AKP’li değerli milletvekilleri arkadaşlarım. Korkmuyorsanız açın. Paralel yaptı diyorsanız, gelin paralel yapı ile hesaplaşmanın zamanı. Sayın milletvekilleri, Türkiye bu şekilde yoluna devam edemez.

T24

Kaynak: http://t24.com.tr/haber/sayin-canikli...

'Fezlekeler Okunmayacak'

Meclis, CHP'nin başvurusu üzerine 4 bakanın fezlekeleriyle ilgili olarak toplandı. Oylamada toplantı yeter sayısına ulaşıldı.

TBMM, 4 eski bakan hakkındaki fezlekeler için bugün saat 15.00'da toplandı. Oturumu Meclis'in Nöbetçi Başkanvekili Sadık Yakut yönetiyor. Yakut'un yönettiği birleşimde önce elektronik yoklama yapıldı. Oylamada toplantı yeter sayısına ulaşıldı.

TOPLANTI YETER SAYISINA ULAŞILDI

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, 15 mükerrer oy pusulası olduğu gerekçesiyle TBMM'nin toplanması için önergeye imza atan milletvekillerinin adını okudu. Yakut ardından 'Toplantı yeter sayısı vardır, gündeme geçiyoruz' diyerek toplantıyı açtı.

MUHALEFETTEN İTİRAZLAR

MHP’li Oktay Vural, CHP’li Akif Hamzaçebi ve BDP'li Hasip Kaplan fezlekelerle ilgili Başkanlık kürsüsünden yapılan sunuşa itiraz etti. TBMM'de 4 eski bakan hakkındaki fezlekelerin görüşmeleri sırasında fezlekelerin okunmasıyla ilgili tartışma çıktı. Muhalefet milletvekilleri, fezlekelerin içeriğinin okunmasını gerektiğini savunurken, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, kanundan kaynaklanan gizlilik olduğunu söyledi.

VURAL: GEREĞİNİ YAPIN

MHP'li Vural, 'Daha önce gelen tezkereler hangi yöntemle okunduysa o şekilde okuyun. Fezlekenin içeriğinin milletvekillerine sunulması lazım. Bu bilgi verilmemiştir. Lütfen bu sunuşunuzu düzeltin. Milletten saklamayınız. Türk milletinden saklayacak bir şeyiniz yoksa, bize gelen dosyayı incelemek istiyoruz. TBMM, milletin iradesine darbe vurma yeri değildir. Lütfen gereğini yapınız. Görevinizi kötüye kullanmayınız' dedi.

HAMZAÇEBİ: ŞU ANDA ANAYASAL SUÇ İŞLİYORSUNUZ

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzeçebi de 'Yapmış olduğunuz işlem hem anayasaya, hem içtüzüğe hem de olağanüstü toplantı gündemine aykırıdır. Bizim talebimizin ilk bölümü fezleklerin okunması. İkinci bölüm ise fezlekelerin görüşmesinin geciktirilmesinin genel kurulda görüşülmesi. Siz fezlekelerin içeriğinin okunmasını engelleme hakkına sahip değilsiniz. Meclis Soruşturası denetim yollarından biridir. Meclis Soruşturmasında TBMM savcıların görevini yapar. TBMM kendisine ulaşan fezlekeyi sonuna kadar inceleme hakkına sahiptir. Bu güne kadar hep böyle olmuştur. Şu anda anayasal bir suç işliyorsunuz, tutumunuzu düzeltmeye davet ediyorum sizi' diyerek fezlekenin içeriğinin okunmamasına itiraz etti.

KAPLAN: KARDEŞİM BU DEVLET BİZE Mİ ÇALIŞIYOR

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da içtüzüğe dikkat çekerek fezlekelerin denetime açılmasını istedi. Kaplan, bizim 945 tane fezlekemiz geldi hepsi burada okundu.. Kürtçe 'su' demişiz fezleke gelmiş. Burada bazı fezlekeler kaplumbağa hızında geliyor. Başbakan akşam konuşuyor, sabah bizim fezlekelerimiz Meclis'e geliyor. Kardeşim bu devlet bize mi çalışıyor? 945 fezleke var ama çok şükür aralarında yolsuzluk ve yüz kızartıcı suç yok. Biz herkese eşit muamele yapılmasını istiyoruz. Bizim vekilimizle ilgili Mecliskürsüsünde 'terör örgütü üyesi gibi davranmaktan' fezleke geliyor. Bunu tartışabilmeliyiz ve oturumu usul tartışmalarına boğmamalıyız. 'Kürt Memet Nöbete' gibi bütün kritik oturumlarda 'Kayserili Sadık mı' nöbete gidecek?' dedi.

CANİKLİ: BİLGİLER TÜM TÜRKİYE'YE SERVİS EDİLDİ

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise 'Bilgilerin karartılması söz konusu değildir. Zaten fezlekelerin içeriği tüm Türkiye'ye servis edilmiştir. Dosyada gizlilik olmadığı için bir sakınca yoktur ancak gelen dosyalardaki gizlilik kararı devam etmektedir. Buradaki hassasiyet sadece çok açık bir hukuk kuralının ihlal edilmemesini istemekten kaynaklanmaktadır. Bu tür fezlekelerin eklerinin TBMM'ye gelmesine gerek yok. Bunun örnekleri vardır. Her aşamada soruşturma komisyonu kurulması için yeterli imza olduğu takdirde soruşturma komisyonu kurulabilir. Bakanlarımızın kendileri hakkında soruşturma kurulması talepleri ile bağlantılı olarak bizler Ak Parti olarak imza topluyoruz. Önümüzdeki güünlerde TBMM Başkanlığına verilecek. Biz de bunu talep ediyoruz. Çünkü soruşturma komisyonu üyeleri gizli bile olsa her türlü bilgiye ulaşabilirler. Biz de bunu temin etmek istiyoruz. Kaçırılan, gizlenen bir konu yoktur. Soruşturma komisyonu kurulduğunda muhalefete mensup arkadaşlarımız da bu bilgilerin tamamına erişeceklerdir' dedi.

HAMZAÇEBİ: DİLEKÇEYE HERKES GÜLER

Akif Hamzaçebi, 'Konu usul görüşmeleri ile feda edilemez. Bizim toplantı çağrımızın nedeni fezlekelerin okunması. Eğer okunmasını istemiyorsanız bu çağrıyı yapmayacaktınız. Sayın Canikli'nin söylediğine kargalar bile güler. TBMM'yi toplantıya çağırmışız, milletvekilleri gelmiş. Böyle bir gündemde konu fezlekeler ve bakanların işledikleri iddia edilen suçlar. Bu güne kadar neyi beklediler acaba? Eğer hükümetin bu dosyaların açılmasından bir korkusu olmasaydı, kendilerine güvenselerdi bu dosyalar açılırdı. Bu dosyalardaki bilgilerin kamuoyuna açılmasından korkuyorsunuz. 4 bakanın verdiği dilekçeye herkes güler' dedi.

YUSUF HALAÇOĞLU: VEKİLLER İÇERİĞİ GÖRMELİ

Yusuf Halaçoğlu, 'Demin AKP grup başkanvekili meclis başkanı adına konuşma yaptı. Biz Meclis başkanının aldığı kararı eleştiriyoruz. Bu şekilde Meclis’e sunamazsınız. Meclis sadece fezlekelerin adını alarak geçiştirme yapamaz. Neye göre oylanacak? Milletvekillerimiz bu dosyaların içeriğini görmeli. Sayın Canikli Meclis Başkanlığı adına bize cevap veremez. Bunun hesabını soruyoruz' dedi.

KAPLAN: SİZİN CEP TELEFONUNUZA DA GELMİŞTİR BİRBİRİMİZİ KANDIRMAYALIM

Hasip Kaplan, 'Milletvekillerinin ve grupların soruşturma açılıp açılmaması konusunda bilgi sahibi olması gerekiyor. Burada fezlekelere ulaşmak aleni şeyler. Şimdi Sayın Başkan 299 sayfalık rapor elimizde. Vermeseniz de bize ulaşıyor. Ama biz böyle bir rapor değil, resmi bir fezlekenin elimizde olmasını istiyoruz. Sayın Çiçek, 'istek olursa içeriğe erişilebilir' diyor. Ama gönderdiği yazıda tarih yok. Meclis yazışmalarında tarih olmaz mı? Birazdan genel görüşme yapacağız. Bu da Anayasal bir düzenleme. Genel görüşmede herhalde kapalı oturum istemezsiniz. Soruşturma istediğinize göre kapalı oturum da istemezsiniz. Açmadığınız takdirde kürsüde açılır. Sayın Meclis Başkanım, internet böyle bir şey fezleke sizin cep telefonunuza da gelmiştir, birbirimizi kandırmayalım' dedi.

MECLİS BAŞKANI BİRLEŞİME ARA VERDİ

Sadık Yakut, itirazlar üzerine konuyla ilgili Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Taha Akyol ve Sabih Kanadoğlu'nun bu konudaki görüşlerini paylaştı ve fezleke hakkında gizlilik kararına dikkat edilmesi gerektiğini savundu.

Sadık Yakut, itirazların devam etmesi üzerine Erdoğan Bayraktar hakkındaki suçlamaları okudu. Ancak muhalefetin itirazları devam etti. Sadık Yakut,' Biraz sonra genel görüşme açacağız' diyerek birleşime 10 dakika ara verdi.

OTURUM YENİDEN BAŞLADI, SIRRI SÜREYYA İTİRAZ ETTİ

Meclis oturumu 35 dakika sonra yeniden başladı. HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder Meclis Başkanı Sadık Yakut'un Hikmet Sami Türk için 'saygın hukukçu' demesine itiraz etti. Önder, 'Hayata Dönüş operasyonunu yapmıştır, elinde kan vardır. Saygın ifadesi böyle leblebi gibi dağıtılacak bir ifade değildir. Zabıtlara geçmesini istiyorum' dedi.

SADIK YAKUT: FEZLEKELER OKUNMAYACAK

Sırrı Süreyya Önder'in itirazının ardından Meclis Başkanı Sadık Yakut, fezlekelerin neden okunmayacağına dair konuştu. Sadık Yakut, dosyalar üzerinde gizlilik kararının sürdüğünü belirterek fezlekelerin okunmayacağını açıkladı.

MUHALEFET KÜRSÜYE YÜRÜDÜ

Sadık Yakut'un açıklamalarının ardından Meclis'te tansiyon yükseldi. Muhalefet partilerinden itirazlar geldi. Grupbaşkanvekilleri kürsüye yürüdü. MHP'li Oktay Vural kürsüye yürüyerek karara itiraz etti. Vural, Sadık Yakut için 'Siz gayrı meşru bir başkanlık yapıyorsunuz. Siz milletin egemenliğini gasp ediyorsunuz. Siz haram paracı Reza'yı koruyorsunuz' dedi.

Sadık Yakut itirazlar üzerine usul tartışması açılmasına karar verdi. Tartışmalar sırasında Meclis TV'nin yayının sesini kısması dikkatlerden kaçmadı.

NURETTİN CANİKLİ: BİLGİLER HEPİNİZİN ELİNDE VAR

Sadık Yakut ardından AK Partili Nurettin Canikli'ye söz verdi. Canikli 'bu bilgiler gizlidir. Biz hiçbir şeyi kapatmıyoruz. İlgili bakanlar da kendileri hakkında soruşturma komisyonu kurulması için başvrumuştur. Allah aşkına daha ne istiyorsunuz. Kimsenin bu bilgileri örtpas etmek gibi bir amacı yok. Zaten bilgiler hepinizin elinde var çarşaf çarşaf. Amacınız soruşturmak değil.' dedi.

CHP TAM KADRO MECLİS'TE

Genel Kurul'daki toplantıya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı. CHP milletvekilleri ise tam kadro Genel Kurul'da yerini aldı. MHP ve BDP de görüşmeye katılıyor.

KILIÇDAROĞLU'NDAN AÇIKLAMA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Kurul'un olağanüstü toplantısına katılmak için TBMM'ye gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu gazetecilerin soruları üzerine, 'Olması gerekeni yapmışlar. Doğru yapmışlar. Ama geç kaldıklarını biliyoruz. Keşke bu girişimden önce daha olaylar medyaya yansıdığında yani 17 Aralık'ta böyle bir talepte bulunsalardı çok daha şık olurdu. Ama yine de olumlu' diye konuştu.

AK PARTİLİLER OYLAMANIN ARDINDAN GELDİ

Yoklama sırasında Ak Parti sıralarında milletvekili sayısının azlığı dikkat çekti. Oylamanın açıklanmasının ardından AK Partili vekiller de Genel Kurul Salonu'na girdi.

TEKİN, FEZLEKELERİ MECLİS'E GETİRDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, 4 eski bakanla ilgili fezlekenin orijinalini beraberinde TBMM'ye getirdi. Fezlekenin orjinaline basına da gösteren Tekin, bunun suç olup olmadığı yönündeki soruları ise şöyle yanıtladı: ''Yemişim suçunu. Hırsızlık suç değil de bu mu suç. Eğer bu suçsa suç işliyorum''

İSTİFA EDEN VEKİLLER MUHALEFET KULİSLERİNDE

17 Aralık operasyonuyla birlikte Ak Parti'den istifa eden Hakan Şükür, Muhammed Çetin, İdris Bal, Hami Yıldırım birlikte muhalefet kulisinde oturması dikkat çekti.

haberler.com | Güncelleme 17:12

Kaynak: http://www.haberler.com/meclis-4-eski...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam